Sernik z daktylami i czekoladą na owsianym spodzie

6 Flares Pin It Share 6 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

Rzadko piekę ciasta z daktylami. Rzadko w ogóle przetwarzam daktyle, z prostej przyczyny – zawsze zjadam je bezpośrednio z torebki. Jeden po drugim… Po kolei… A może raczej na wspak… Trudno powiedzieć.

Korzystając jednak z okazji, że wpadły mi w ręce najlepsze z możliwych daktyli, postanowiłam upiec ciasto, na które już od dawna zacierałam ręce – sernik z daktylami i czekoladą. Niesamowity, kremowy, wilgotny, czyli taki, jaki dobry sernik być powinien. Słodkie daktyle w masie serowej z nutą czekolady to jak dla mnie strzał w dziesiątkę. Wszystko to znalazło się na kruchym spodzie z płatkami owsianymi – pysznie i ze zdrowym akcentem.

Taki sernik to nie tylko świetny deser do popołudniowej kawy, ale także może stać się świąteczną propozycją dla bliskich.

Składniki:

(blacha 25x40cm – ok. 18 porcji)

Owsiany spód:

  • 1,5 szklanki płatków owsianych
  • 150g masła
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Masa serowa:

  • 1kg trzykrotnie mielonego twarogu
  • 2/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 200g daktyli odmiany Medjool*
  • 50g deserowej czekolady

Polewa:

  • 100g mlecznej czekolady
  • 2 łyżki mleka

* Daktyle odmiany Medjool suszone z pestką dostępne w sklepach sieci Lidl, z serii Deluxe.

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane wymieszaj z mąką, cukrem, proszkiem do pieczenia oraz solą. Zalej roztopionym i przestudzonym masłem, dodaj jajko i dokładnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przełóż ciasto owsiane i dokładnie wyklej całe dno dokładnie dociskając ciasto do blachy.
  • Podpiecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 10-15 minut aż zacznie się rumienić.
  • Podpieczony spód wyjmij z piekarnika i odstaw.
  • Daktyle i czekoladę posiekaj dość drobno.
  • Za pomocą trzepaczki lub miksera na wolnych obrotach wymieszaj twaróg z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku za każdym razem mieszając do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj nie napowietrzając nadmiernie masy.
  • Na koniec dodaj posiekane daktyle oraz czekoladę i wylej na podpieczony spód.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40 minut, aż masa serowa się zetnie.
  • Wyłącz piekarnik i pozostaw w nim sernik na 15 minut, a następnie ostudź w temperaturze pokojowej.
  • Czekoladę z 2 łyżkami mleka roztop nad kąpielą wodną.
  • Sernik pokrój na kwadratu jednakowej wielkości. Każdy kawałek zanurzaj lekko w roztopionej czekoladzie, a następnie odstawiaj na kratkę do zastygnięcia polewy.
  • Możesz też polać polewą sernik w całości.
  • Schłódź w lodówce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

6 przemyśleń na temat “Sernik z daktylami i czekoladą na owsianym spodzie”


  1. Takiego jeszcze nie jadłam, muszę wypróbować Twój przepis :)

  2. ~Ewka pisze:

    Witam serdecznie, mam jedno pytanie. W składnikach na spód ciasta nie ma jajka, jednak dalej w wykonaniu jest napisane, żeby jajko dodać. Czyli odchodzi jedno jajko z masy serowej, czy w składnikach na spód zabrakło tego jajka??
    Mam nadzieję, że mnie zrozumiałaś. Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Brakło jednego, rzeczywiście. A wszystko przez to, że początkowo miało go tam nie być ;) Już poprawione, przepraszam za niedopatrzenie i dziękuję za zwrócenie uwagi :)

      1. ~Ewka pisze:

        Dziękuję, za tak szybką odpowiedź ;-), planuję upiec ten serniczek i tak mi własnie nie pasowało :-)

  3. ~Iza pisze:

    Pyszny!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>