Pancakes na mleku – najprostsze

9 Flares Pin It Share 9 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 9 Flares ×

Placki, racuszki, naleśniki, amerykańskie pancakes  – wszystkie uwielbiane jednakowo przez moją rodzinkę i przez cały świat. Od lat niezmiennie goszczą na naszych stołach i nie bez powodu – są po prostu pyszne, przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil i ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. Jakby tego było mało, przy produkcji placuszków bardzo chętnie pomagają dzieci.

Odmian i przepisów jest wiele, sama piekę pancakes na różne sposoby – słodkie i wytrawne, ale jak dotąd nie udało mi się zamieścić na nie ani jednego przepisu z prostej przyczyny – na placki każdy czeka niecierpliwie z widelcem w dłoni – zdjęcia? Wykluczone!

Ten przepis to przepis najprostszy, niezwykle ekonomiczny, a nawet można powiedzieć – kryzysowy. Mleko, jajka i mąka zazwyczaj wychodzą ze spiżarni jako ostatnie, więc pyszny posiłek dla całej rodziny przygotować nawet, gdy w lodówce niemal pusto. Jako dodatek do placków świetnie sprawdzi się domowa konfitura, miód lub syrop klonowy. Co kto lubi.

Kliknij

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

40 przemyśleń na temat “Pancakes na mleku – najprostsze”


  1. Smacznie wyglądają :]
    U mnie przepis na pancakes zawsze jest wybierany losowo z odmętów internetu :)

    1. Małgosia pisze:

      Polecam swój w takim razie przy najbliższej okazji :D

  2. ~Magda Olejnik pisze:

    Robisz przepiekne zdjecia, jak je przerabiasz? :)

    1. Małgosia pisze:

      No cóż, staram się nie przerabiać zdjęć, a pokazywać potrawę taką, jaka jest w rzeczywistości. Wykorzystuję naturalne warunki do robienia zdjęć i jakoś wychodzi.


  3. mniami.:) wygląda apetycznie super przepis. na pewno spróbuje.:)


  4. Wyglądają przepysznie. Zawsze robimy najzwyklejsze, czas się przełamać i spróbować Pani przepisu.

  5. ~Kiki pisze:

    Przepysznie się prezentują. :)

  6. ~Magda pisze:

    Pyszne, idealny posiłek z dodatkiem syropu klonowego :)

  7. ~Agata pisze:

    Zrobiłam i ciasto wyszło gęste jak na muffiny, a po zrobieniu wyglądały zupełnie inaczej niż na zdjeciach! Aczkolwiek były pyszne :)

    1. Małgosia pisze:

      Przede wszystkim proszę sprawdzić pojemność szklanki i skorzystać z tych samych proporcji, co ja. Ewentualna różnica natomiast mogła wynikać z innej wilgotności mąki. Ciasto powinno być gęste, ale raczej nie aż tak, chociaż nie wiem o jakich muffinach rozmawiamy ;). Wystarczy dodać odrobinę więcej mleka.

  8. ~Justyna pisze:

    Ale fajne, misiowe śniadanko :)
    Mój Syn byłby w niebie mając takie misie na talerzu :)

  9. ~Aga:) pisze:

    Zrobiłam z jagodami, wyszły pyszne. :)

  10. ~Artek pisze:

    Jak na Patelni bez tłuszczu, skoro Ciasto przygotowane tym przepisem, przywiera jak holera nie idzie szkatułka go zdrapac, z olejem git wyszły, dodałem WPI, WPC BIAŁKA O SMAKU MASŁA orzechowego

    1. Małgosia pisze:

      Wszelkie zmiany w przepisie mogą powodować, że ciasto nie będzie współpracowało tak, jak to przewidziałam. Do smażenia pancakes należy też użyć odpowiedniej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Dodatek masła sprawia, że nie trzeba smażyć ich na oleju!

  11. ~Kinga pisze:

    Zrobiłam dziś, wyszły przepyszne. Choć nie wyrosły mi tak jak Twoje – nie wiem czemu, być może to jednak sprawa patelni, postaram się zakupić taką małą pod takie małe placuszki. Dodam jeszcze, że swoje podałam z bananami i domową konfiturą truskawkową. Mniam, mniam ! Dziękuję, za inspirację na przepyszny i szybki deser.

    1. Małgosia pisze:

      Wbrew pozorom na dużej patelni nie jest łatwo usmażyć równe i kształtne placki :)

  12. ~Agata pisze:

    Ile sztuk wychodzi z tych podanych składników?

    1. ~Bożena Krawczyk pisze:

      Radzę Ci ich nie robić!

  13. ~Uwielbiam pancakes pisze:

    przepyszne! Zajadam się z moja córką. Właściwie nie wiem która z nas bardziej:) polane syropkiem klonowy mniam, palce lizać. A jedliście kiedyś pancakes z boczkiem. Połączenie smaków dość zaskakujące ale ogólny efekt zachwycający

  14. ~Bożena Krawczyk pisze:

    Widać że zdjęcie z internetu bo widziałam to zdjęcie w innych przepisach które były wcześniej napisane niż Pani. A tak poza tym nalesnaleśniki wyszły niejadalne! (A robilrobiłam zgodnie z przepisem)

    1. Małgosia pisze:

      Zdjęcia z internetu??? Nawet nie proszę o udowodnienie, bo po prostu wiem, że nie ma takiej możliwości! Każde zdjęcie na tym blogu jest MOJEGO autorstwa, a tego przepisu jestem pewna, bo w ten sposób robię je z powodzeniem regularnie i nie tylko ja. Być może po prostu nie tego Pani szukała (to nie są naleśniki, tylko pancakes!), albo to zwyczajne oszczerstwa i w ogóle ich Pani nie robiła! Miłego dnia, Pani Bożeno.

      1. ~Dorota W_W pisze:

        Witam,
        Przepis wyszedł wyśmienicie. Szczerze to jestem amatorką pieczenia i gotowania zatem jeśli mnie wyszły pulchniutkie, to z całą pewnością innym osobą również:) Polecam z bitą śmietaną i syropem klonowym :) Pozdrawiam serdecznie

  15. ~Aneta pisze:

    Wychodzą idealne z tego przepisu. I tak – da się je smażyć bez tłuszczu. Są rewelacyjne i wpisały się na stałe w nasze sobotnie śniadania. Dzieciaki zachwycone.

  16. ~Qchnia24 pisze:

    Wyglądają pysznie:) Jutro robię na śniadanie :)))

  17. ~Tomek pisze:

    Wyszły pyszne, dziękuję za przepis! FANTASTYCZNE

  18. ~Iskra396 pisze:

    Pancakes wyszly cudowne,pachnace,pyszne i bardzo latwo oraz szybko robia sie. Swietnie smaza sie na patelni bez tluszczu,ciasto nie przykleja sie. Z syropem klonowym-niebo w buzi. Dziekuje za przepyszna kolacje dla mnie i mojej corki :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :)

  19. ~Maniek pisze:

    Cukier ” Wanilinowy” a nie ” Waniliowy” hehe Tak poza tym mega :)

    1. Małgosia pisze:

      Nigdy! Zawsze używam cukru WANILIOWEGO (!) – osobiście go aromatyzuję strąkami prawdziwej wanilii, więc nie ma mowy o pomyłce.

  20. ~Pola pisze:

    Pancake pierwsza klasa! Nigdy nie jadłam czegoś tak dobrego! :D

  21. ~Agnieszka pisze:

    Hej, słuchajcie ! rzadko komentuje czyjeś przepisy ale ten skomentuje, bo przepis jest super i warto się przekonać ;) Ja zamiast zwykłej mąki dodałam zdrowszej, pełnoziarnistej i wyszły rewelacyjnie. Synek miał dodatkową frajdę z przygotowania a później jedzenia :D
    Smażyłam na patelni zwykłej-teflonowej i używałam sylikonowych form do nadania kształtu. Wyszło bajecznie
    Pozdrawiamy Panią Gosię :)


  22. Uwielbiam takie coś :) Wyglada bosko naprawdę. Będę tu zaglądać. Mniaaaam

  23. ~Adela pisze:

    pysznie wyglądają, muszę wypróbować ten przepis

  24. ~Monika Wrona pisze:

    Mam pytanie, jak Pani uważa czy można mąkę pszenną zamienić na ryżową? :)

    1. Małgosia pisze:

      Nie wiem, nie robiłam pancakes z mąki ryżowej.

  25. ~julka pisze:

    Gowno a nie naleśniki, niby jak to usmażyć bez tłuszczu jak się przypalały po kilku sekundach, nie dało się ich nawet przewrócić ani nie urosły jak pancakes. A nie jest to wina patelni bo jak robiłam z innego przepisu kiedyś to wyszły ładne. Nie polecam

    1. ~Aga pisze:

      Idź się babo lecz albo naucz się odmierzac. Wstyd tak pisać jak drugiemu wychodzi z tego wszystko idealnie. Przykro

  26. ~Jagoda pisze:

    Robię już po raz 3 i wychodzą wspaniale! Nie jestem dobra w gotowaniu ale to mi zawsze wychodzi! Pychota!

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że placki się udają, też często je robię. Szczególnie dzieci się z nich cieszą :)

  27. ~Asia pisze:

    Pierwszy raz zrobiłam dziś pancakes – szczerze mówiąc wybrałam pierwszy lepszy przepis w internecie. Cóż … muszę przyznać, że wyszły boskie !!!! Mój mąż zajadał się nimi jak dziecko :D Polane oczywiście syropem klonowym – przepyszne! I za pierwszym razem wyszły naprawdę puszyste i mięciutkie ! :) Dziękuję za przepis !!!

Komentowanie wyłączaone