Pancakes na mleku – najprostsze

8 Flares Pin It Share 8 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

Placki, racuszki, naleśniki, amerykańskie pancakes  – wszystkie uwielbiane jednakowo przez moją rodzinkę i przez cały świat. Od lat niezmiennie goszczą na naszych stołach i nie bez powodu – są po prostu pyszne, przygotowuje się je w zaledwie kilka chwil i ze składników, które zazwyczaj mamy w lodówce. Jakby tego było mało, przy produkcji placuszków bardzo chętnie pomagają dzieci.

Odmian i przepisów jest wiele, sama piekę pancakes na różne sposoby – słodkie i wytrawne, ale jak dotąd nie udało mi się zamieścić na nie ani jednego przepisu z prostej przyczyny – na placki każdy czeka niecierpliwie z widelcem w dłoni – zdjęcia? Wykluczone!

Ten przepis to przepis najprostszy, niezwykle ekonomiczny, a nawet można powiedzieć – kryzysowy. Mleko, jajka i mąka zazwyczaj wychodzą ze spiżarni jako ostatnie, więc pyszny posiłek dla całej rodziny przygotować nawet, gdy w lodówce niemal pusto. Jako dodatek do placków świetnie sprawdzi się domowa konfitura, miód lub syrop klonowy. Co kto lubi.

Składniki:(3-4 porcje)

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżka roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej z solą i proszkiem do pieczenia do miski.
  • Dodaj cukier, jajka, mleko oraz roztopione i przestudzone masło.
  • Za pomocą trzepaczki lub mikserem rozmieszaj składniki aż dokładnie się połączą i znikną wszystkie grudki.
  • Odstaw na 15 minut pod przykryciem.
  • Patelnię rozgrzej niezbyt mocno.
  • Wylewaj po porcji ciasta i smaż bez tłuszczu.
  • Odwróć na drugą stronę, gdy powierzchnia ciasta zacznie się ścinać i pojawią się pęcherzyki powietrza.
  • Dosmaż placki z drugiej strony i przekładaj na półmisek.
  • Podawaj od razu z owocami, jogurtem, konfiturą, miodem lub syropem klonowym itp.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

38 przemyśleń na temat “Pancakes na mleku – najprostsze”


  1. Smacznie wyglądają :]
    U mnie przepis na pancakes zawsze jest wybierany losowo z odmętów internetu :)

    1. Małgosia pisze:

      Polecam swój w takim razie przy najbliższej okazji :D

  2. ~Magda Olejnik pisze:

    Robisz przepiekne zdjecia, jak je przerabiasz? :)

    1. Małgosia pisze:

      No cóż, staram się nie przerabiać zdjęć, a pokazywać potrawę taką, jaka jest w rzeczywistości. Wykorzystuję naturalne warunki do robienia zdjęć i jakoś wychodzi.


  3. mniami.:) wygląda apetycznie super przepis. na pewno spróbuje.:)


  4. Wyglądają przepysznie. Zawsze robimy najzwyklejsze, czas się przełamać i spróbować Pani przepisu.

  5. ~Kiki pisze:

    Przepysznie się prezentują. :)

  6. ~Magda pisze:

    Pyszne, idealny posiłek z dodatkiem syropu klonowego :)

  7. ~Agata pisze:

    Zrobiłam i ciasto wyszło gęste jak na muffiny, a po zrobieniu wyglądały zupełnie inaczej niż na zdjeciach! Aczkolwiek były pyszne :)

    1. Małgosia pisze:

      Przede wszystkim proszę sprawdzić pojemność szklanki i skorzystać z tych samych proporcji, co ja. Ewentualna różnica natomiast mogła wynikać z innej wilgotności mąki. Ciasto powinno być gęste, ale raczej nie aż tak, chociaż nie wiem o jakich muffinach rozmawiamy ;). Wystarczy dodać odrobinę więcej mleka.

  8. ~Justyna pisze:

    Ale fajne, misiowe śniadanko :)
    Mój Syn byłby w niebie mając takie misie na talerzu :)

  9. ~Aga:) pisze:

    Zrobiłam z jagodami, wyszły pyszne. :)

  10. ~Artek pisze:

    Jak na Patelni bez tłuszczu, skoro Ciasto przygotowane tym przepisem, przywiera jak holera nie idzie szkatułka go zdrapac, z olejem git wyszły, dodałem WPI, WPC BIAŁKA O SMAKU MASŁA orzechowego

    1. Małgosia pisze:

      Wszelkie zmiany w przepisie mogą powodować, że ciasto nie będzie współpracowało tak, jak to przewidziałam. Do smażenia pancakes należy też użyć odpowiedniej patelni, najlepiej z nieprzywierającą powłoką. Dodatek masła sprawia, że nie trzeba smażyć ich na oleju!

  11. ~Kinga pisze:

    Zrobiłam dziś, wyszły przepyszne. Choć nie wyrosły mi tak jak Twoje – nie wiem czemu, być może to jednak sprawa patelni, postaram się zakupić taką małą pod takie małe placuszki. Dodam jeszcze, że swoje podałam z bananami i domową konfiturą truskawkową. Mniam, mniam ! Dziękuję, za inspirację na przepyszny i szybki deser.

    1. Małgosia pisze:

      Wbrew pozorom na dużej patelni nie jest łatwo usmażyć równe i kształtne placki :)

  12. ~Agata pisze:

    Ile sztuk wychodzi z tych podanych składników?

    1. ~Bożena Krawczyk pisze:

      Radzę Ci ich nie robić!

  13. ~Uwielbiam pancakes pisze:

    przepyszne! Zajadam się z moja córką. Właściwie nie wiem która z nas bardziej:) polane syropkiem klonowy mniam, palce lizać. A jedliście kiedyś pancakes z boczkiem. Połączenie smaków dość zaskakujące ale ogólny efekt zachwycający

  14. ~Bożena Krawczyk pisze:

    Widać że zdjęcie z internetu bo widziałam to zdjęcie w innych przepisach które były wcześniej napisane niż Pani. A tak poza tym nalesnaleśniki wyszły niejadalne! (A robilrobiłam zgodnie z przepisem)

    1. Małgosia pisze:

      Zdjęcia z internetu??? Nawet nie proszę o udowodnienie, bo po prostu wiem, że nie ma takiej możliwości! Każde zdjęcie na tym blogu jest MOJEGO autorstwa, a tego przepisu jestem pewna, bo w ten sposób robię je z powodzeniem regularnie i nie tylko ja. Być może po prostu nie tego Pani szukała (to nie są naleśniki, tylko pancakes!), albo to zwyczajne oszczerstwa i w ogóle ich Pani nie robiła! Miłego dnia, Pani Bożeno.

      1. ~Dorota W_W pisze:

        Witam,
        Przepis wyszedł wyśmienicie. Szczerze to jestem amatorką pieczenia i gotowania zatem jeśli mnie wyszły pulchniutkie, to z całą pewnością innym osobą również:) Polecam z bitą śmietaną i syropem klonowym :) Pozdrawiam serdecznie

  15. ~Aneta pisze:

    Wychodzą idealne z tego przepisu. I tak – da się je smażyć bez tłuszczu. Są rewelacyjne i wpisały się na stałe w nasze sobotnie śniadania. Dzieciaki zachwycone.

  16. ~Qchnia24 pisze:

    Wyglądają pysznie:) Jutro robię na śniadanie :)))

  17. ~Tomek pisze:

    Wyszły pyszne, dziękuję za przepis! FANTASTYCZNE

  18. ~Iskra396 pisze:

    Pancakes wyszly cudowne,pachnace,pyszne i bardzo latwo oraz szybko robia sie. Swietnie smaza sie na patelni bez tluszczu,ciasto nie przykleja sie. Z syropem klonowym-niebo w buzi. Dziekuje za przepyszna kolacje dla mnie i mojej corki :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :)

  19. ~Maniek pisze:

    Cukier ” Wanilinowy” a nie ” Waniliowy” hehe Tak poza tym mega :)

    1. Małgosia pisze:

      Nigdy! Zawsze używam cukru WANILIOWEGO (!) – osobiście go aromatyzuję strąkami prawdziwej wanilii, więc nie ma mowy o pomyłce.

  20. ~Pola pisze:

    Pancake pierwsza klasa! Nigdy nie jadłam czegoś tak dobrego! :D

  21. ~Agnieszka pisze:

    Hej, słuchajcie ! rzadko komentuje czyjeś przepisy ale ten skomentuje, bo przepis jest super i warto się przekonać ;) Ja zamiast zwykłej mąki dodałam zdrowszej, pełnoziarnistej i wyszły rewelacyjnie. Synek miał dodatkową frajdę z przygotowania a później jedzenia :D
    Smażyłam na patelni zwykłej-teflonowej i używałam sylikonowych form do nadania kształtu. Wyszło bajecznie
    Pozdrawiamy Panią Gosię :)


  22. Uwielbiam takie coś :) Wyglada bosko naprawdę. Będę tu zaglądać. Mniaaaam

  23. ~Adela pisze:

    pysznie wyglądają, muszę wypróbować ten przepis

  24. ~Monika Wrona pisze:

    Mam pytanie, jak Pani uważa czy można mąkę pszenną zamienić na ryżową? :)

    1. Małgosia pisze:

      Nie wiem, nie robiłam pancakes z mąki ryżowej.

  25. ~julka pisze:

    Gowno a nie naleśniki, niby jak to usmażyć bez tłuszczu jak się przypalały po kilku sekundach, nie dało się ich nawet przewrócić ani nie urosły jak pancakes. A nie jest to wina patelni bo jak robiłam z innego przepisu kiedyś to wyszły ładne. Nie polecam

  26. ~Jagoda pisze:

    Robię już po raz 3 i wychodzą wspaniale! Nie jestem dobra w gotowaniu ale to mi zawsze wychodzi! Pychota!

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że placki się udają, też często je robię. Szczególnie dzieci się z nich cieszą :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>