Brukselka z ciecierzycą i parmezanem

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Gdy na większości straganów przesypuje się soczyście zielona brukselka, to znak, że zima zbliża się wielkimi krokami. Właśnie o tej porze roku to warzywo jest najpiękniejsze, najświeższe i najsmaczniejsze. Nie wiem co mają w sobie te miniaturowe kapustki, ale uwielbiam je zarówno za wygląd, jak i smak.

Jako dziecko wyjadałam wszystkie brukselki z zupy jarzynowej, a polane masłem i bułką tartą mogłam jeść choćby co dzień i tak jest do dzisiaj. Przez długie lata tak właśnie najczęściej podawałam brukselkę, aż do chwili gdy zaczęłam zastanawiać się jak jeszcze można by ją zaserwować. No i zaczęło się… Pojawiły się tarty, zapiekanki, potrawki, zupy i sałatki na rozmaite sposoby. Jednym z najprostszych sposobów na przygotowanie tego zimowego warzywa jest usmażenie go na patelni. W tej formie lubię łączyć brukselkę z ciecierzycą. W tym zestawieniu sprawdza się świetnie i może stanowić zarówno przystawkę do dania głównego, jak też samodzielne, wegetariańskie danie. Podając je wegetarianom należy tylko pamiętać, by zrezygnować z parmezanu lub zastąpić go innym serem.

Składniki:

(4 porcje)

  • 500g brukselki
  • puszka ciecierzycy 400g
  • łyżka masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki startego parmezanu
  • sól
  • grubo mielony pieprz
  • sok z połowy cytryny

Przygotowanie krok po kroku:

  • Brukselkę oczyść z uszkodzonych liści i przekrój na połówki.
  • Na patelni rozgrzej masło i oliwę. Do roztapiającego się tłuszczu dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku.
  • Na gorący tłuszcz wrzuć brukselki, oprósz solą i smaż na średnim ogniu przez około 10 minut lub do czasu aż zmięknie i ładnie się zrumieni.
  • Gdy brukselka jest już miękka dodaj odsączoną i opłukaną ciecierzycę.
  • Dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny.
  • Warzywa przełóż na salaterkę i posyp parmezanem.
  • Podawaj na ciepło.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

3 przemyślenia na temat “Brukselka z ciecierzycą i parmezanem”

  1. ~Karmel-itka pisze:

    tak mało osób lubi brukselkę, a szkoda!

    1. Małgosia pisze:

      A mnie się po ostatnim rekonesansie wydaje, że to nielubienie brukselki jest nieco przereklamowane. Zdecydowana większość pytanych uwielbiała :D


  2. A ja od zawsze bardzo lubiłam brukselkę! Bardzo fajny pomysł na jej podanie !

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>