Pstrąg łososiowy pieczony z koperkiem i kaparami

1 Flares Pin It Share 1 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 1 Flares ×

Taka ryba, o ile kupujecie sprawione filety to jedne z najprostszych i najszybszych do przygotowania potraw. Wystarczy zaledwie kilka prostych, świeżych składników, aby powstało pyszne, zdrowe danie obiadowe dla całej rodziny. To moje ulubione wydanie tej ryby. Zielony koperek i kapary pięknie prezentują się na tle delikatnej, różowej ryby. Jeszcze tylko odrobina blasku, którego dodaje całości najlepsza oliwa i danie ląduje w piekarniku.

Ryba w takim wydaniu świetnie sprawdza się na każdą okazję. Pstrąg łososiowy nie jest ościstą rybą, więc świetnie nadaje się jako danie dla dzieci. Polecam nie tylko w piątki, to zdecydowanie za mało, by nacieszyć się tak pysznym daniem gotowym w zaledwie 30 minut.

Czego chcieć więcej? Dla mnie to wszystko, nie potrzeba mi nic więcej. No, może jeszcze trochę dobrego towarzystwa.

Składniki:

(2-3 porcje)

  • 1 pstrąg łososiowy lub 2 filety
  • 1 mały pęczek koperku
  • 3 łyżki kaparów
  • 1 cytryna
  • 2-3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę wyfiletuj i usuń ości. Gotowe filety opłucz i osusz dokładnie.
  • Rybę ułóż na pergaminie skórą do dołu.
  • Skrop oliwą i sokiem z cytryny
  • posyp kaparami i grubo posiekanym koperkiem (tylko liście)
  • gałązki koperku połóż obok ryby, aby oddały swój aromat.
  • Wokół ryby ułóż cząstki cytryny.
  • Całość oprósz solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • Włóż do piekarnika rozgrzanego do 180ºC na około 20 minut (w zależności od wielkości filetów czas może się skrócić lub nieco wydłużyć)
  • Upieczona ryba powinna być ścięta, ale nie przesuszona.
  • Gotowe danie można dodatkowo posypać świeżym koperkiem.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

4 przemyślenia na temat “Pstrąg łososiowy pieczony z koperkiem i kaparami”


  1. Rzeczywiście tak przyrządzony pstrąg prezentuje się wspaniale :)

  2. ~Natalia pisze:

    Szukałam dobrego przepisu na pstrąga i chyba w końcu znalazłam. Mi on kompletnie nigdy nie wychodzi, zawsze jest albo za suchy, albo byle jaki. Dziś na obiad zorbię z tego przepisu.


  3. Wygląda pysznie i zdrowo !!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>