Mini ptysie z kremem patissiere

6 Flares Pin It Share 6 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

Najbardziej lubię te niewielkie, na jeden kęs. Kruche z zewnątrz, z pozoru lekkie jak piórko, skrywające w środku rozpływający się ustach krem waniliowy. Jakby budyniowy, jakby od zawsze znany, ale jednak wyjątkowy, gładki i niezbyt gęsty.

Takie ptysie można ukradkiem podjadać gdy wieczory stają się coraz dłuższe, coraz ciemniejsze i chłodniejsze, siedząc głęboko w fotelu, w jednej dłoni trzymając książkę, a w drugiej filiżankę mocnej earl grey.

Możesz zamknąć oczy, by poczuć słodki smak moich ulubionych ptysiów, możesz wyobrażać sobie jak krem patissiere po ugryzieniu wypływa z wnętrza złotej kuleczki. Możesz…

Ale możesz też upiec swoje profiterolki niczym z prawdziwej francuskiej cukierni. Przekonasz się, że to nic trudnego i gdyby  nie fakt, że ich rozmiar jest nieco zdradliwy dla wszelkich diet, można by piec je niemal codziennie. Za każdym razem takie same, albo inne, bo równie pysznie smakują z bitą śmietaną, lemon curd i czekoladowym ganache.

Składniki:(30-40 sztuk)Ptysie:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka wody
  • 100g masła
  • 3 duże jajka
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżki cukru

 

Pattisiere:

  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 1 laska wanilii
  • 4 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie krok po  kroku:

  • Do garnka włóż masło, wlej wodę, dodaj sól i cukier. Doprowadź do wrzenia.
  • Garnek z wrzącym płynem zestaw z ognia i jednym szybkim ruchem wsyp mąkę. Energicznie wymieszaj drewnianą łyżką do połączenia się składników.
  • Masę ponownie postaw na małym ogniu. Stale energicznie mieszając, gotuj kilka minut aż masa stanie się nieco szklista, zwarta i zacznie odchodzić od dna.
  • Odstaw masę do przestygnięcia.
  • Do wystudzonego ciasta dodawaj po jednym jajku i mieszaj za każdym razem do połączenia się składników.
  • Ciasto przełóż do worka cukierniczego i wyciskaj niewielkie porcje na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, zachowując odstępy – ptysie dość mocno rosną podczas pieczenia.
  • Piecz przez około 20-25 minut lub do chwili aż ptysie będą złociste, a w dotyku suche i chrupiące.
  • Ostudź na kratce.
  • Przygotuj krem: Podgrzewaj na wolnym ogniu mleko z przeciętym i wydrążonym strąkiem wanilii. Gdy będzie gorące, ubij żółtka z cukrem przez 5 minut na puszysty krem/kogel mogel. Gdy będą jasne i puszyste, dodaj przesianą mąkę i delikatnie wymieszaj do połączenia się składników.
  • Do ubitych żółtek stopniowo dodawaj gorące mleko stale ubijając. Gdy dodasz połowę, przelej masę żółtkową do reszty mleka i postaw na małym ogniu.
  • Powoli podgrzewaj aż krem zacznie gęstnieć. Często mieszaj. Uważaj, aby nie doprowadzić kremu do wrzenia.
  • Gdy krem będzie wystarczająco gęsty, ostudź. Podczas schładzania krem jeszcze zgęstnieje.
  • Zimny krem przełóż do worka cukierniczego i wypełniaj nim upieczone wcześniej ptysie.
  • Możesz oprószyć je cukrem pudrem lub polać roztopioną czekoladą. (opcjonalnie).

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

16 przemyśleń na temat “Mini ptysie z kremem patissiere”

  1. ~gin pisze:

    Też bardzo je lubię :)

  2. ~alicjah pisze:

    Uwielbiam ptysie :) No te naprawdę bardzo apetycznie się prezentują :)

  3. ~Grażyna pisze:

    w składnikach na krem jest mąka,ale w wykonaniu jej nie ma:(

  4. ~Ewcia pisze:

    Witam chciałam zrobić sobie te ptysie ale tak apetycznie wyglądają :-) ale czytając przepis zauważyłam ze w kremie brakuje opisu co zrobić z mąka. Mogłabym prosić o dopisanie?? Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Poprawione.

  5. ~Ewcia pisze:

    Dziekuje bardzo :-) jutro robimy super :-)

  6. ~bogumila pisze:

    W ilu stopniach piec? ;)

    1. Małgosia pisze:

      200 stopni

  7. ~Wiktoria pisze:

    Czy zamiast wanilii można dodać cukier waniliowy? ;-)

    1. Małgosia pisze:

      Można

  8. ~Dominika pisze:

    Nie polecam tych ptysi ponieważ jest bardzo nie dobra masa

  9. ~maryla pisze:

    ptysie cudowne w smaku krem robilam pierwszy raz wszystko wyszlo super lubie wieczorem poczytac przepisy i czasami dogadzam sobie dziekuje POZDRAWIAM

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że ptysie smakowały :)

  10. ~Dominika pisze:

    Były tak pyszne, że zjadłam je prawie na raz:) prawie, bo podzieliłam się ale tylko odrobinkę z mężem i dziatwą:)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że smakowały! Sama bardzo je lubię i wiem, że trudno się od nich oderwać :)

  11. ~Ana pisze:

    Witam, creme pattisiere musi się zagotować, że względu na dodaną mąkę. Oczywiście trzeba cały czas mieszać i podgrzewać bardzo powoli, jednak jeśli się nie za gotuję będzie w nim surowa mąka. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>