Mini ptysie z kremem patissiere

6 Flares Pin It Share 6 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

Najbardziej lubię te niewielkie, na jeden kęs. Kruche z zewnątrz, z pozoru lekkie jak piórko, skrywające w środku rozpływający się ustach krem waniliowy. Jakby budyniowy, jakby od zawsze znany, ale jednak wyjątkowy, gładki i niezbyt gęsty.

Takie ptysie można ukradkiem podjadać gdy wieczory stają się coraz dłuższe, coraz ciemniejsze i chłodniejsze, siedząc głęboko w fotelu, w jednej dłoni trzymając książkę, a w drugiej filiżankę mocnej earl grey.

Możesz zamknąć oczy, by poczuć słodki smak moich ulubionych ptysiów, możesz wyobrażać sobie jak krem patissiere po ugryzieniu wypływa z wnętrza złotej kuleczki. Możesz…

Ale możesz też upiec swoje profiterolki niczym z prawdziwej francuskiej cukierni. Przekonasz się, że to nic trudnego i gdyby  nie fakt, że ich rozmiar jest nieco zdradliwy dla wszelkich diet, można by piec je niemal codziennie. Za każdym razem takie same, albo inne, bo równie pysznie smakują z bitą śmietaną, lemon curd i czekoladowym ganache.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

16 przemyśleń na temat “Mini ptysie z kremem patissiere”

  1. ~gin pisze:

    Też bardzo je lubię :)

  2. ~alicjah pisze:

    Uwielbiam ptysie :) No te naprawdę bardzo apetycznie się prezentują :)

  3. ~Grażyna pisze:

    w składnikach na krem jest mąka,ale w wykonaniu jej nie ma:(

  4. ~Ewcia pisze:

    Witam chciałam zrobić sobie te ptysie ale tak apetycznie wyglądają :-) ale czytając przepis zauważyłam ze w kremie brakuje opisu co zrobić z mąka. Mogłabym prosić o dopisanie?? Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Poprawione.

  5. ~Ewcia pisze:

    Dziekuje bardzo :-) jutro robimy super :-)

  6. ~bogumila pisze:

    W ilu stopniach piec? ;)

    1. Małgosia pisze:

      200 stopni

  7. ~Wiktoria pisze:

    Czy zamiast wanilii można dodać cukier waniliowy? ;-)

    1. Małgosia pisze:

      Można

  8. ~Dominika pisze:

    Nie polecam tych ptysi ponieważ jest bardzo nie dobra masa

  9. ~maryla pisze:

    ptysie cudowne w smaku krem robilam pierwszy raz wszystko wyszlo super lubie wieczorem poczytac przepisy i czasami dogadzam sobie dziekuje POZDRAWIAM

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że ptysie smakowały :)

  10. ~Dominika pisze:

    Były tak pyszne, że zjadłam je prawie na raz:) prawie, bo podzieliłam się ale tylko odrobinkę z mężem i dziatwą:)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że smakowały! Sama bardzo je lubię i wiem, że trudno się od nich oderwać :)

  11. ~Ana pisze:

    Witam, creme pattisiere musi się zagotować, że względu na dodaną mąkę. Oczywiście trzeba cały czas mieszać i podgrzewać bardzo powoli, jednak jeśli się nie za gotuję będzie w nim surowa mąka. Pozdrawiam

Komentowanie wyłączaone