Seromakowiec z jabłkami

7 Flares Pin It Share 7 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 7 Flares ×

Ktoś w domu krzyknął – makowiec! Komuś innemu przyszła ochota na sernik, a jeszcze inni skandowali za szarlotką…

Weekend jakich wiele, ale w jesienne popołudnie dobrze jest upiec jakieś dobre ciasto. To taki stary sposób na ogrzanie wyziębionych murów i atmosfery, bo przecież nie ma nic lepszego od zapachu pieczonego ciasta. Nikt wówczas nigdzie nie wychodzi, bo wszędzie dobrze, ale w domu najlepiej…

Seromak powstaje gdy niezupełnie się wie na co ma się ochotę. W kolejnych warstwach napotykamy na sernik, makowiec, kruche, maślane ciasto, a pomiędzy tym wszystkim jeszcze jabłka. Przepych? Przesada? Nie – ciasto jest idealnie wyważone, bogate, ale nie przesadzone. Kwaskowe jabłka i kremowy ser równoważą miodową słodycz maku, a polewa czekoladowa dopina całość na ostatni guzik. To eleganckie i złożone ciasto wbrew pozorom nie jest trudne do przygotowania. Wymaga jedynie odrobiny staranności, aby warstwy były równe, chociaż ostatecznie nie jest to najważniejsze.

Składniki:

(tortownica wysoka 20cm lub 22cm zwykła)

Warstwa sernikowa:

  • 500g mielonego twarogu
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Warstwa makowa:

  • 500g masy makowej domowej z bakaliami lub gotowej
  • 3 żółtka
  • 1,5 łyżki mąki pszennej

Kruche ciasto:

  • 100g masła
  • 150g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżka lodowatej wody (opcjonalnie)

Dodatkowo:

  • 2 jabłka
  • 100g ciemnej czekolady
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka masła

Przygotowanie krok po kroku:

  • składniki na kruche ciasto: zimne masło, mąka, sól, cukier, żółtko posiekaj za pomocą noża lub malaksera do połączenia się składników. Jeśli ciasto jest zbyt sypkie dodaj 1-2 łyżki lodowatej wody. Uformuj kulę, zawiń w folię i schłódź w lodówce przez około 30 minut.
  • Do twarogu dodaj jajka, cukier ekstrakt waniliowy i wymieszaj do połączenia się składników lub krótko zmiksuj.
  • Masę makową połącz z żółtkami.
  • Jabłka obierz i pokrój w cienkie plasterki.
  • Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno tortownicy.
  • Na ciasto wyłóż masę makową i wyrównaj.
  • Następnie ułóż warstwę jabłek.
  • Na jabłka wylej ser i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 50-60 minut.
  • Ciasto pozostaw w piekarniku na 15 minut a następnie wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  • Przygotuj polewę z czekolady, mleka i masła. W kąpieli roztop wszystkie składniki do połączenia, a następnie polej ciasto.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

8 przemyśleń na temat “Seromakowiec z jabłkami”

  1. ~Natalia pisze:

    Uwielbiam połączenie sernika z makowcem. Podoba mi się, że czekolada spływa jedynie z wierzchu, a nie pokrywa całych boków. Dzięki temu pięknie widać kolejne warstwy. Muszę zrobić takie ciacho, na pewno domownikom będzie smakowało.

  2. ~gin pisze:

    Wygląda imponująco, można je śmiało postawić na świątecznym stole :)


  3. W niedzielę rozmawialiśmy z Mężem, że mamy ochotę na sernik (ja) i na makowiec (Mąż). Padło na to, że w tym tygodniu będzie seromakowiec …. u Ciebie taki wyapsiony:)

  4. ~Toska pisze:

    Ciekawie wygląda, ciekaqwa jestem jak może smakować taki zestaw. Przy najbliższej okazji spróbuję zrobić, ale mam mieszane uczucia. Chyba lepiej każde ciasto odzdzielnie upiec, przepraszam ale TAKIE JEST MOJE ZDANIE.
    Pozdrawiam serdecznie.

    1. Małgosia pisze:

      Właściwie seromakowiec to nie jest mój wymysł, takie ciasta piecze się od lat, ale oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania i lubić coś innego, nie ma za co przepraszać :)

  5. ~Marta pisze:

    Witam,
    Wygląda pięknie, mam zamiar upiec dzisiaj to ciasto. Czy mogę zastąpić jabłka gruszkami? Zastanawiam się czy nie będą za twarde i jak to wpłynie na smak…

    1. Małgosia pisze:

      Mogą być gruszki, jeśli są dojrzałe nie powinny być zbyt twarde po upieczeniu.

  6. ~Milka pisze:

    Trzy klasyki w jednym. Doskonały pomysł, ciekawa jestem jak smakuje. Pozdrawiam
    http://przestrzenkobiety.pl/

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>