Drożdżowe rogaliki z jabłkami

16 Flares Pin It Share 16 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 16 Flares ×

Jeszcze nie do końca jestem gotowa na jabłkowe wypieki. Gdzieś jeszcze podświadomie trzymam się kurczowo lata, nie dopuszczając do siebie myśli, że przepisy na ciasta z jagodami i malinami trzeba odłożyć w kąt, do kolejnego sezonu. Są jeszcze śliwki, które pomagają oswoić się ze zmianą pory roku, ale powoli jednak czuję po kościach, że ochota na porządny kawałek ciepłej szarlotki jest blisko. A jabłka rumienią się w koszyku. To jedne z tych owoców, których niemal nigdy nie brakuje w moim domu.

A rogaliki mogły być z czekoladą, albo właśnie z jabłkami. Jako, że piekłam je z przeznaczeniem na drugie śniadanie do szkoły, zależało mi, aby zawierały choć niewielki owocowy akcent. I tak powstały. Lekko słodkie, maślane, mięciutkie i puszyste, z jabłkowym serduszkiem. Po prostu pyszne, a porcja chociaż pokaźna, zniknęła w mgnieniu oka.

Składniki:

(24 sztuki)

  • 550g mąki pszennej (typ ok 500-550)
  • 3 jajka
  • 60g cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukier waniliowy
  • 1 opakowanie suszonych drożdży 7g (lub 20g świeżych)
  • 200g letniego mleka
  • 125g roztopionego masła
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 3-4 jabłka
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/4 szklanki rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 dodatkowe jajko do posmarowania rogalików

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść w letnim mleku, oprósz cukrem i odstaw na kilka minut do spienienia. Jeśli używać świeżych drożdży przygotowany rozczyn pozostaw na około 15 minut, do chwili aż wyrośnie.
  • Jajka ubij trzepaczką z cukrem i ekstraktem waniliowym na puszystą, jasną masę.
  • Mąkę przesiej, masło roztop i lekko przestudź.
  • Do przesianej mąki dodaj rozczyn drożdżowy, masę jajeczną, sól i stopniowo dodając mleko zarabiaj ciasto.
  • Na koniec dodaj roztopione i przestudzone masło i wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie jednolite, gładkie i elastyczne. Powinno to zając około 10-15 minut.
  • W wersji „dla maszynistów”: w misie urządzenia umieść kolejno najpierw mokre, a następnie suche składniki i uruchom program do wyrabiania ciasta.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 45 minut lub do podwojenia objętości.
  • Jabłka obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Dodaj cynamon, cukier i rodzynki i wymieszaj.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na trzy równe części. Każdą kolejno krótko zagnieć i rozwałkuj niezbyt cienko na koło. Nożem rozetnij ciasto jak pizzę na 8 trójkątów.
  • Na każdym trójkącie układaj po porcji jabłek i zawijaj dość ściśle rogaliki.
  • Gotowe rogaliki układaj na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstaw na około 20-30 minut przykryte ściereczką lub folią spożywczą do ponownego wyrośnięcia.
  • Rogaliki przed pieczeniem posmaruj rozmąconym jajkiem i piecz w 180ºC na złoty kolor, około 20 minut.
  • Wystudź na kratce.
  • Wystudzone rogaliki możesz oprószyć cukrem pudrem lub polukrować jeszcze ciepłe rogaliki.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

11 przemyśleń na temat “Drożdżowe rogaliki z jabłkami”


  1. Cudowne rogaliki :) Z jabłkami uwielbiam :)


  2. Jak pięknie uformowane i wyrośnięte!

    1. Małgosia pisze:

      Praca z dobrze wyrobionym drożdżowym ciastem to sama przyjemność :)

  3. ~prokultura pisze:

    A ja mam już dość malin :) z niecierpliwością czekam na sezon na ciasta ze śliwkami w z jabłkami właśnie :)

  4. ~gin pisze:

    Cudownie pulchniutkie!
    Mnie już jesień dopadła…

  5. edzialeg pisze:

    Wygladaja smakowicie :)

    1. Małgosia pisze:

      Zachęcam do upieczenia :)

  6. ~Milka pisze:

    Przyznam szczerze, że boję się ciasta drożdżowego. Piekłam je raz, kilka lat temu i nie wyszło. Nie upiekło się, a miała to być pyszna rolada makowa na święta. Może już czas, bym spróbowała swoich sił ponownie? Twoje rogaliki tak się do mnie uśmiechają ze zdjęć. A jabłka też w tym roku u mnie obrodziły, poza tym lubię jesień, więc nie przerażają mnie ciasta z jabłkami, więc… chyba spróbuję.

    1. Małgosia pisze:

      Ciasta drożdżowe lubią swój utarty schemat wyrabiania i wyrastania, a następnie pieczenia. Jeśli wszystkie etapy zostaną dobrze wykonane, nie ma szans, żeby się nie udało. Przede wszystkim dobre wyrobienie ciasta, następnie odpowiednie wyrośnięcie – nie za mało, ale też nie za dużo. Pieczenie to już wówczas tylko formalność. Mam nadzieję, że rogaliki się udadzą :)

  7. ~Maja pisze:

    Pycha :) Jakoś wcześniej nie pomyślałam, żeby rogaliki nafaszerować tartym jabłkiem. Spróbowałam, zrobiłam górę rogalików na biwak zuchowy. I zanim trafiły do małych brzuszków dorwała się do nich kadra i dzieciom pożarła ;) Podobno baaardzo smakowały ;)

    1. Małgosia pisze:

      A to żarłoczna kadra :) A tak na poważnie, to na zdrowie im, szkoda tylko, że zuchom się nie dostało.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>