Rustykalny sernik ze śliwkami

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Gdzieś za rogiem już puka jesień do okien… Zagląda do ciepłych domów razem z wciąż jeszcze ciepłymi promieniami wrześniowego słońca. Jeszcze jej nie widać gołym okiem, choć jarzębiny już czerwienią się na gałęziach, a chłodne poranki srebrzą się rosą misternie ponawlekaną na nici pajęczyny… Chwytam więc ostatnie ciepłe dni za pazuchę, by cieszyć się nimi jak najdłużej. Zamykam w zdjęciach zieleń liści – na zimę będzie jak znalazł, jak rozgrzewający kompot śliwkowy ze słoika.

Gdzieś po drodze wpadły mi do koszyka śliwki. Pachnące, soczyste i słodkie. Takie są tylko teraz, tylko u nas. Oprócz rzędu dumnie wypinających pierś słojów z kompotami piekę ciasta, drożdżówki i sernik. Ten ostatni wydaje mi się najlepszy, bo kto nie lubi sernika. A ten sernik jest nie dość, że pyszny, to jeszcze bajecznie prosty – na ucieranym, wilgotnym i delikatnym cieście. Nie może się nie udać,a śliwki w nim, jak ametystowe guziki w odświętnym płaszczu – dodają szyku i dobrego smaku.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

18 przemyśleń na temat “Rustykalny sernik ze śliwkami”


  1. Sernika ze śliwkami to ja jeszcze nie jadłam , czas wypróbować , bo wygląda bardzo zachęcająco :)

    1. Małgosia pisze:

      Spróbuj koniecznie, jest pyszny.


  2. fajny ten sernik
    i jak zwykle śliczne zdjęcia.

    Ja uwielbiam śliwki
    a za węgierki dam się pokroić :) )
    Ze śliwek robię dżem na … zaparcia (również)

    Do sernika nie odważyłaby się śliwek dodać.
    Jakoś nie czuję takiego połączenia.
    Ale kto wie …
    Może warto sprawdzić.

    Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Warto, zdecydowanie warto.

  3. ~kasia pisze:

    Jaki wymiar musi mieć blaszka?

    1. Małgosia pisze:

      Tak jak napisałam w przepisie, blaszka 25x30cm.

  4. ~Ewa pisze:

    Ciasto wygląda wspaniale. Czy jest ryzyko, że się nie uda? Jak tego uniknąć?

    1. Małgosia pisze:

      Warto użyć składników o temperaturze pokojowej, aby ciasto ładnie i równo się piekło, ale to naprawdę łatwe ciasto, szansa na niepowodzenie jest naprawdę niewielka. Wystarczy trzymać się przepisu.

  5. ~kocie-smaki pisze:

    trzeba zrobić, póki śliwki na straganach!

  6. ~gin pisze:

    Mmm, wybornie musiał ten sernik smakować :)

  7. ~Ala pisze:

    Przepyszne ciasto, dzis zrobilam :-) czekam na meza. Moje pierwsze zrobione ciasto od 22lat. Twoje przepisy sa swietne :-) pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, że smakowało. Mam nadzieję, że mąż się ucieszył ;)


  8. No to rozumiem. Prawdziwe, pyszne i smakowicie wyglądające jedzenie. Będę tu zaglądać. Pozdrawiam.

    1. Małgosia pisze:

      Zapraszam :)

  9. ~Ala pisze:

    Mezowi bardzo smakowalo :-) Jak tylko bede miala chwile zawsze cos zrobie z Twoich przepisow.

    1. Małgosia pisze:

      Super, zapraszam jak najczęściej :)

  10. ~Ewa pisze:

    Mam pytanko czy masło należy utrzeć mikserem czy ręcznie łopatką lub łyżką?

    1. Małgosia pisze:

      Ciasto najlepiej utrzeć z pomocą miksera.

Komentowanie wyłączaone