Focaccia śniadaniowa

10 Flares Pin It Share 10 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 10 Flares ×

Taką focaccię miałam ochotę upiec już dawno. Dokładnie wiedziałam jak ma wyglądać i niemal czułam jej smak. Brakowało tylko chwili czasu, by przygotować ją na śniadanie. Ostatecznie mogła być pożywną kolacją, a nawet daniem obiadowym, ale mnie ubzdurało się upiec ją na śniadanie, a wspólne śniadanie to nie lada rarytas o tej porze roku. W zasadzie o każdej innej porze roku jest podobnie…

Kiedy więc udało mi się wstać na tyle wcześnie by zagnieść ciasto i mieć na tyle dużo czasu, by wyrosło i dobrze się upiekło, postanowiłam w końcu to zrobić. Jako bazę focacci wykorzystałam najlepsze ciasto pod pizzę jakie znam. Jego tajemnica tkwi w mące 00 – tej przeznaczonej specjalnie do pizzy. Jeśli wydaje Wam się, że to mąka, jak każda inna, to jesteście w błędzie. Mąka, jakiej zazwyczaj używamy nie zapewni nam tej struktury ciasta, chrupkości i konsystencji. Nie twierdzę, że focaccia, czy też pizza na mące uniwersalnej się nie udadzą – wyjdą pyszne, jak najbardziej, jednak jeśli dążycie do ideału, koniecznie wypróbujcie mąkę 00.

Focaccię śniadaniową możecie przygotować bezpośrednio przed spożyciem lub upiec wcześniej i zapakować do pracy lub szkoły jak kanapki. Taki posiłek z pewnością zaspokoi każdy, nawet największy głód, a jednocześnie przypadnie do gustu nawet tym wybredniejszym podniebieniom.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 2 i 1/3 szklanki mąki 00 (na włoską pizzę)
  • 1 szklanka letniej wody
  • 7g suchych drożdży lub 15g świeżych
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3/4 łyżeczki soli

+ dodatki:

  • 50g szynki parmeńskiej
  • 1 pomidor
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2-3 jajka
  • ok 50g startej mozzarelli
  • świeża bazylia do oprószenia
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • tymianek

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę wymieszaj z solą i cukrem. Dodaj suche drożdże, wodę i oliwę i zarób ciasto.
  • Zagniataj do momentu aż będzie elastyczne i gładkie. Następnie przykryj czystą ściereczką lub folią i odstaw na 45 minut lub do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zagnieć i przełóż na dużą, prostokątną blachę. Rozciągnij na całej powierzchni.
  • Posmaruj oliwą, oprósz lekko suszonym tymiankiem i połową mozzarelli.
  • Na powierzchni ciasta rozłóż plastry pomidora, paski papryki, szynkę parmeńską, cienkie piórka cebuli. Na wierzch ostrożnie wybij jajka.
  • Całość oprósz solą i pieprzem i posyp pozostałym serem.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C i piecz około 25 minut lub do zarumienienia się całości.
  • Przed podaniem posyp posiekaną bazylią.
  • Podawaj na ciepło lub na zimno jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

26 przemyśleń na temat “Focaccia śniadaniowa”

  1. ~Agata pisze:

    Wygląda pysznie! Jak zauważyłaś, focaccia jest tak duża, że mogłaby być daniem obiadowym. Dlatego mam pytanie, jak długo mogę ją przechowywać (i też jaki sposób będzie najlepszy – pod ściereczką, w lodówce, w piekarniku?), żeby wciąż była dobra i w miarę chrupiąca?
    Agata
    Born to Cook

    1. Małgosia pisze:

      Postępuj podobnie jak z pizzą. Pod ściereczką powinno być ok, w lodówce złapie wilgoć. Przy dłuższym przechowywaniu lodówka jednak może okazać się niezbędna. Przed podaniem można wówczas odgrzać.


    2. czy focaccię doprawia się jeszcze jakoś.
      Pizzę choćby ketchupem
      a czy focaccię jakimś np sosem?

      1. Małgosia pisze:

        Po włosku – bez dodatków, po polsku – jak kto woli ;) Podobnie jest z pizzą.

  2. ~Agata pisze:

    Bardzo Ci dziękuję! :-)
    Agata
    Born to Cook

  3. ~Małgorzata pisze:

    Ja uwielbiam do ciasta pizzowego dołożyć pomidorki w zalewie – doceniam ich intensywny smak. Być może jednak w wersji śniadaniowej facacci byłyby one zbyt intensywne. Rankiem raczej nie miałabym czasu jej przygotować, ale wieczorem być może skuszę się, aby ją zrobić.

    1. Małgosia pisze:

      Być może w weekend znajdziesz więcej czasu. :)


  4. przepysznie to wszystko wygląda.

  5. ~Magda pisze:

    Wyglada wspaniale ! Zrobie dzis wieczorem, tyle ze bez szynki. Dziekuje za przepis!

    1. ~Magda pisze:

      Wyszla przepyszna! Juz polowa zniknela! Skropilam szczodze oliwa przed pieczeniem i jest palce lizac! Dziekuje za przepis, bede do niego czesto wracac:)

      1. Małgosia pisze:

        Super! Bardzo się cieszę, że smakowało :)

  6. ~kocie-smaki pisze:

    o każdej porze musi smakować obłędnie – my ją popełnimy na kolację :)

    1. Małgosia pisze:

      Też może być :)

  7. ~gin pisze:

    Jaka kolorowa!
    Idealne weekendowe śniadanie :)


  8. Piękne śniadanie Małgosiu :)

  9. ~ig pisze:

    czy te jajka wbijam od razu? Czy rzeczywiście po 25 minutach w piekarniku wyglądają tak jak na zdjęciu?

    1. Małgosia pisze:

      Tak, jajka wbija się na surowe ciasto i pomiędzy pozostałe składniki. Co do czasu pieczenia zawsze uczulam czytelników, aby zwracali uwagę przede wszystkim na właściwości własnego piekarnika, bo każdy piecze inaczej. Najlepiej będzie potraktować 25 minut orientacyjnie, a piec tak długo aż focaccia będzie wyglądała tak, jak na zdjęciu.

  10. ~elwirski pisze:

    jestem po śniadaniu, ale wygląda tu tak kolorowo, że ślinianki znów mi pracują:)

  11. ~Majana pisze:

    Wygląda doskonale! :)
    Piękne zdjęcia, smakowite, aż chce się sięgnąć po kawałek.
    Pozdrawiam.

  12. ~STS pisze:

    Takie śniadania to ja rozumiem ;)

  13. ~bezimienny gość pisze:

    Ogólnie Twoim blogiem jestem zachwycona, piękne zdjęcia, super przepisy, ale w tym wpisie to nie focaccia tylko pizza. Focaccia to samo ciasto na pizze posmarowane oliwa i upieczone jedynie z ziołami….

    1. Małgosia pisze:

      W focacci jednak dopuszcza się użycie większej ilości dodatków na cieście, a jednak pizza charakteryzuje się znacznie cieńszą warstwą ciasta. Dlatego zdecydowałam się, że to jednak będzie focaccia. Być może moja droga dedukcji doprowadziła mnie do błędu, ale trudno, już za późno.

  14. ~hagu pisze:

    wygląda super zrobię na kolację u mnie jest 5 osób to w sam raz na jeden posiłek ( chyba )

    1. Małgosia pisze:

      Akurat

  15. ~ski-resort pisze:

    O matko! Uwielbiam włoskie smaki, a to wygląda bosko! Ile bym dała za takie śniadanie do łóżka….:> Pyszne! Dziękuje za przepis.

  16. ~Czaplencja pisze:

    Zrobiłam! I zakochałam się w tym smaku :) rewelacyjny przepis, jeden z moich ulubionych :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>