Chleb razowy na płatkach owsianych

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Lubię, gdy powroty do domu pachną świeżym chlebem… Tak napisałam na fanpage’u krótko po przyjeździe z wakacji i taka jest prawda. Do domu wracamy zazwyczaj późnym wieczorem, lodówka jest pusta do tego stopnia, że nawet poranną kawę trzeba pić bez mleka… Jeszcze kilka chwil i kurier dowiezie zapasy żywności, ale chleb trzeba upiec samemu. Trzeba, bo wtedy wiem, że jestem u siebie. Wiem, że jestem w domu…

Kurier dzwoni, gdy zapach pieczonego chleba już porządnie roznosi się po mieszkaniu i widzę po jego minie, że chętnie zostałby na dłużej, zjadł z nami śniadanie, wypił kawę z mlekiem, które właśnie przywiózł, a później wyciągnął nogi w fotelu. Magia chleba – w domu, w którym się piecze zawsze jest przytulniej, zawsze chce się w nim zostać.

Dzisiejszy przepis na chleb razowy to jeden z tych przepisów, które nie mogą się nie udać. Ciasto jest wyjątkowo przyjemne w obróbce, a chlebek pięknie wyrasta i zachowuje kształt nawet wówczas, gdy bochenek został złożony niewprawioną ręką. Pomimo to, że jest to chleb drożdżowy smakuje wspaniale, wygląda niesamowicie apetycznie i długo zachowuje świeżość.

Składniki:

(1 średni bochenek)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 5g suchych drożdży
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000
  • 3/4 szklanki mąki pszennej chlebowej typ 720-820
  • 1/4 szklanki mielonego siemienia lnianego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane, cukier, sól oraz oliwę zalej wrzącą wodą, wymieszaj i odstaw do wystygnięcia.
  • Gdy mieszanka będzie lekko letnia, rozpuść w niej drożdże.
  • Oba rodzaje mąki i siemię lniane wymieszaj w dużej misce i stopniowo dodając namoczone płatki zarabiaj ciasto.
  • Wyrabiaj ciasto tak długo aż stanie się gładkie i będzie sprawiało wrażenie puszystego, co powinno zająć około 10-15 minut.
  • Przykryj ciasto czystą ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na 45 minut do wyrośnięcia lub do podwojenia objętości.
  • Ciasto wyłóż na stolnicę i ponownie krótko zagnieć.
  • Uformuj bochenek składając kilkukrotnie ciasto w kopertę, a następnie rolując tak, aby złożenie pozostało na dole.
  • Ponownie przykryj bochenek i odstaw do wyrośnięcia na około 20 minut.
  • Wyrośnięty bochenek spryskaj letnią wodą i oprósz pełnoziarnistą mąką lub otrębami.
  • Ostrym nożem zrób nacięcie wzdłuż bochenka i wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 45 minut lub do chwili aż chleb będzie odpowiednio rumiany.
  • Ostudź na kratce, krój po całkowitym wystudzeniu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

5 przemyśleń na temat “Chleb razowy na płatkach owsianych”

  1. ~Aga pisze:

    Z chęcią też zjadłabym taki chleb na śniadanie, wypiła kawę i wyciągnęła nogi w fotelu! Wygląda obłędnie!


    1. Piękny i smaczny chleb.
      Nawet jego kruchość uchwyciłaś na tych zdjeciach :)

      Ja robię chleb na ponad 60 letnim zakwasie żytnim (rodem z Białowieży).
      Dostałam go 2 lata temu od koleżanki i cały czas odtwarzam
      Chleb ten też jest przepyszny.
      Też z płatkami owsianymi ale i z otrębami, słonecznikiem, siemieniem lnianym
      No i oczywiście z mieszankami mąki
      Zawsze się udaje.
      A najfajniejsze jest to, że nie trzeba go wyrabiać i można wszystko zrobić za pomocą łyżki, bez brudzenia rąk.

      Pozdrawiam

      i zapraszam na niskokaloryczne lody.
      W końcu Odchudzanie Jest proste :) czyż nie ? :)

  2. ~Magda pisze:

    Już zapinowany, czyli na pewno zrobię :)

  3. ~Natalia pisze:

    Wygląda świetnie! Na pewno obłędnie pachnie. Tęsknię za tarasem w domu, kakao, książką i zapachem pieczonego chleba z kuchni


  4. Zgadzam się z Tobą Małgosiu w 100% roznoszący zapach chleba w domu sprawia że czuję się szczęśliwsza i ogrania mnie poczucie spełnienia, no bo chleb nigdy nam się nie znudzi. No bo wyobraźmy sobie codziennie jeść spaghetti, po kilku dniach wyszło by nam bokami ;) ALE chleb nigdy, TO JEST MAGIA :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>