Mini corn dogi

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Tego typu dania nie pojawiają się w moim domu zbyt często. Potrafią więc wywołać nie lada poruszenie wśród dzieci szczególnie, że kiełbaska na patyku zawsze wydaje im się wyjątkowo atrakcyjna. Zresztą nie tylko dzieci z apetytem zajadają się takimi przekąskami. Corn dogi wydają się być więc też idealnym dodatkiem do kufla zimnego piwa. Szczególnie te oprószone odrobiną pieprzu cayenne – potrafią zawojować całe przyjęcie!

No i skoro prosta przekąska w postaci parówki w cieście nabitej na kawałek kija okazała się takim hitem, postanowiłam podzielić się przepisem. Słynne corn dogi rzeczywiście są bardzo smaczne, mnie osobiście przypominają małe, wytrawne pączuszki. Z odrobiną ketchupu lub domowej salsy mogą stanowić cały posiłek, są bowiem bardzo sycące.  Ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, a widząc ile potrafią sprawić radości warto od czasu do czasu odstąpić od żelaznej reguły zdrowego żywienia. Corn dogi świetnie sprawdzą się podczas dziecięcych przyjęć, na szybki obiad lub w plener. Jako piknikowa przekąska sprawdzają się wyśmienicie.

Składniki:

  • 250g parówek drobiowych lub wieprzowych dobrej jakości
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (żółtej)
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 duże jajko
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/4 łyżeczki cukru
  • patyczki do szaszłyków
  • olej do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Patyczki przytnij do odpowiedniej długości. Na każdy nabij po jednej małej kiełbasce. Jeśli używasz dużych parówek, potnij je na 4cm kawałki.
  • Z mąki kukurydzianej, pszennej, proszku do pieczenia, jajka, mleka, cukru oraz soli wyrób półpłynne, lepkie i dość gęste ciasto – nie powinno być zbyt płynne.
  • W niewielkim garnku rozgrzej olej. Nie używaj szerokiego garnka gdyż głębokość oleju powinna wynosić co najmniej 4cm, w mniejszym garnku łatwiej będzie ją uzyskać, a corn dogi będą zanurzona podczas smażenia.
  • Ciasto przelej do wysokiego naczynia – może być kubek, szklanka lub słoik. Ułatwi to dobrze obtoczyć parówki w cieście.
  • Gdy temperatura oleju wyniesie około 160-180°C zanurzaj po jednej parówce w cieście i obracając ją wokół własnej osi pokryj dokładnie ciastem. Wkładaj do oleju i smaż na złoty kolor.
  • Odsącz z nadmiaru tłuszczu, chociaż smażone na dobrze rozgrzanym oleju nie nasiąkają nadmiernie.
  • Jeśli corn dogi mają stanowić przekąskę dla dorosłych, oprósz je lekko ostrą papryką lub pieprzem cayenne.
  • Podawaj od razu z ketchupem, musztardą lub ulubioną salsą.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

9 przemyśleń na temat “Mini corn dogi”

  1. ~Angie pisze:

    Świetna przekąska na imprezy;)


    1. świetny pomysł.
      I jak widzę jest prosty – mini corn dogi w sam raz żeby zaskoczyć gości

      Efektownie wyglądają.
      Nie mogę się pohamować – muszę Cię pochwalić za te zdjęcia
      Jak zawsze zresztą.

      Pozdrawiam i zapraszam na domowy spalacz tłuszczu i przy okazji przyspieszacz metabolizmu
      Odchudzania nigdy dość … :)


  2. Rewelacyjny pomysł! Zabieram go ze sobą na weekend do wypróbowania :)


  3. Uwielbiam corndogi, bo to szybka, łatwa w przygotowaniu i smaczna przekąska. Można robić też z większych kiełbasek, a wtedy mamy gotowe nietypowe danie główne. :)

  4. ~lucy pisze:

    ślicznie wyglądają:)

  5. ~Kot pisze:

    Wygląda smakowicie, ale polszczyzna autorki nie imponuje.

  6. ~Tusia pisze:

    mozna zimne podawać?

    1. Małgosia pisze:

      Myślę, że tak.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>