Marmurkowe lody mascarpone z czarną porzeczką

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Jeśli po raz kolejny przyjdzie mi skasować treść tego wpisu uznam, że chyba z jakiegoś dziwnego powodu nie powinien się on ukazać w ogóle. Wiem na pewno, że nie powinnam po raz kolejny pisać o pachnących krzewach porzeczkowych w ogrodzie mojej babci, chociaż to właśnie one najbardziej utkwiły w mojej pamięci. Nie powinnam też pisać o tornadzie w mojej głowie, ani poruszających tekstach o singlach, które miałam okazję dzisiaj czytać. Napiszę więc po prostu o lodach…

O lodach tak pysznych, że potrafią zjednoczyć całą rodzinę przy stole i o tym, że dzisiaj było ciepło tak w sam raz, by topiły się we właściwym tempie – nie za szybko i niezbyt wolno. Napiszę też o tym, że od dawna chciałam zrobić marmurkowe lody, ale nie byłam pewna, czy wyjdą wystarczająco dobrze… A myślę, że wyszły nawet lepiej, bo marmurek wygląda nie tylko niesamowicie apetycznie, ale też smakuje wyjątkowo dobrze. Lekko kwaskowe i cierpkie czarne porzeczki świetnie kontrastują z kremowymi, waniliowymi lodami mascarpone dając wiele radości z jedzenia. To świetny letni deser dla całej rodziny. Przygotowanie takich lodów nie jest bardziej pracochłonne niż jakichkolwiek innych domowych lodów. Osobiście polecam zmrożenie lodów w maszynce do lodów, ale z powodzeniem uda się je zrobić bez niej. Należy jednak pamiętać o mieszaniu lodów co 20 minut, a sos porzeczkowy dodać na samym końcu, po ostatnim mieszaniu.

Lody mają w sobie coś takiego, że trudno im się oprzeć. Kochają je dzieci, lubią dorośli. Najlepiej smakują w gronie najbliższych, w towarzystwie przyjaciół i rodziny. Bo dobrze jest dzielić się tym co dobre.

Składniki:

(około 0,7l)

  • 350ml mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 strąk wanilii
  • 3 żółtka
  • 250g mascarpone
  • około 250g czarnych porzeczek
  • 1-2 łyżki cukru

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko wlej do niewielkiego garnka, wrzuć rozkrojoną laskę wanilii i podgrzewaj na wolnym ogniu do zagotowania. Od czasu do czasu mieszaj.
  • Żółtka utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę w wysokim naczyniu. Nie przerywając ubijania dodawaj stopniowo gorące mleko. Ubijaj chwilę, a następnie przelej z powrotem do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu przez kilka minut.
  • Podgrzewaj masę aż zgęstnieje. Uważaj jednak aby nie doprowadzić kremu do zagotowania, gdyż jajka się zetną i krem będzie ziarnisty. Gotowy krem ostudź do temperatury pokojowej.
  • Mascarpone lekko zmiksuj na gładką masę. Dodaj do niego custard i zmiksuj do połączenia się składników. Schłódź w lodówce do temperatury lodówkowej.
  • Porzeczki zasyp cukrem w garnku i gotuj przez kilka minut lub do chwili aż puszczą sok i zaczną lekko pękać. Ostudź.
  • Schłodzoną masę mascarpone przelej do maszyny do lodów i postępuj wg wskazówek producenta. Lody powinny być właściwie zmrożone już po 20 minutach „kręcenia”.
  • Gotowe lody przełóż do pojemnika i wyłóż na nie sos porzeczkowy. Trzonkiem noża lub patyczkiem przemieszaj lekko tak, aby powstał marmurek.
  • Podawaj od razu lub wstaw do zamrażarki, aby mocniej się zmroziły.
  • Przed podaniem lody mogą być dość twarde. Aby swobodnie formować gałki, przełóż pojemnik z lodami na 30-45minut na górną półkę w lodówce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Marmurkowe lody mascarpone z czarną porzeczką”


  1. Takie marmurkowe lody wyglądają pięknie. Bardzo lubię połączenie smaku słodkiego i kwaśnego, lody więc na pewno by mi zasmakowały. dla mnie wszelkie przepisy z porzeczką są mile widziane, mój tata od dawna je uprawia i nigdy nie wiemy jak je przerobić.


    1. oj tak, ja też uwielbiam lody.
      Sama robię z mrożonych owoców.
      A połączenia kwaśne ze słodkim zawsze jest interesujące.
      W lodach raczej takich połączeń nie próbowałam

      No i te Twoje pyszne zdjęcia.
      Jak zwykle u Ciebie.
      To się nazywa talent :)

      A po takich daniach tylko zostaje poznać sekret amerykańskich aktorek
      jak mieć płaski brzuch w … 8 minut :)

  2. ~gin pisze:

    Ależ one musiały smakować… Za mną też chodzą porzeczkowy lody, może przygotuję właśnie takie? :)

  3. ~Kasia pisze:

    Ja również uwielbiam porzeczki i uważam, że są przez Polaków niedoceniane, a jest to „nasz” przysmak, którym powinniśmy się chwalić i eksportować za granicę. Lody wyglądają świetnie i pewnie tak samo smakują :)

  4. ~Patrycja pisze:

    Super przepis! Przyznam szczerze, że moją uwagę przyciągnął napis MASCARPONE, bo czy coś co ma go w składzie może być złe? :D po przeczytaniu przepisu jestem pewna, że nie tylko dzięki mascarpone lody były przepyszne!

  5. ~konci pisze:

    No i fajna odskocznia od typowych lodów. Przynajmniej wiesz, co jesz.Uwielbiam przepisy z mascarpone. Nawet mój ulubiony krem do ciasta z owoców jest z nim. ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>