Dahl z kalafiora i soczewicy

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Chciałoby się powiedzieć, że nie samym chlebem żyje człowiek. Nie samymi plackami naan, bo o nich właśnie pisałam ostatnio. O nich i o mojej wczesnej fascynacji Orientem. To były czasy, gdy wiedza o Indiach sprowadzała się do wiedzy na temat długich, zwiewnych spódnic. Moja była najładniejsza… Pamiętam ją do dziś, choć trudno wymienić mi wszystkie jej kolory, a było ich sporo. Pamiętam maleńkie, blaszane dzwoneczki przytwierdzone do paska i to, jak niemiłosiernie farbowała podczas prania… Dzisiaj o dalekim świecie wiemy więcej. Znamy go z podróży, z telewizji i internetu. Nawet Indie wydają się być już o setki kilometrów bliżej niż wówczas.

Przez ostatnie lata przeżyłam już fascynację kuchnią włoską i chociaż wciąż jest mi bliska, ciągle kojarzy mi się z domem, z babciną kuchnią, to znów chętniej wyruszam w podróż do krajów azjatyckich i tam szukam kulinarnych inspiracji. Kuchnia indyjska to kuchnia z sercem i duszą. Pełna smaku i harmonii – bogata, a jednocześnie bajecznie prosta.

Wracając jednak do chlebków naan – coś w końcu trzeba do nich podać. A podałam tym razem pożywny dahl z kalafiora, z groszkiem i czerwoną soczewicą. Danie z pozoru zimowe, ale o tej porze roku kalafiory są pyszne. No i jeszcze ten zielony groszek. W połączeniu z plackami, danie okazało się hitem dnia, a mnie przypadł go gustu także fakt, że ugotowało się w zaledwie kilkanaście minut.

Składniki:

(4-6 porcji)

  • 1 średni kalafior
  • 200g (1 szklanka) czerwonej soczewicy
  • 2 cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • 1,5 łyżeczki curry indyjskiego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1l bulionu warzywnego
  • 1 szklanka zielonego groszku
  • sól
  • pieprz
  • natka kolendry lub pietruszki do podania
  • jogurt do podania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rozgrzej garnek o grubym dnie. Wlej oliwę, dodaj posiekaną w piórka cebulę i czosnek. Zeszklij.
  • Dodaj curry indyjskie i/lub garam masala i chwilę podsmaż aż zacznie intensywnie pachnieć.
  • Dodaj soczewicę i wymieszaj. Zalej bulionem i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem 15 minut na małym ogniu.
  • Kalafiora podziel na małe różyczki. Dodaj do gotującej się soczewicy. Gotuj kolejne 10 minut lub do chwili aż kalafior zmięknie, ale pozostanie jędrny. W tym czasie soczewica powinna zacząć się rozpadać.
  • Na koniec dodaj groszek i dopraw solą i pieprzem do smaku.
  • Przed podaniem posyp natką.
  • Podawaj z gęstym jogurtem i pieczywem lub ryżem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

5 przemyśleń na temat “Dahl z kalafiora i soczewicy”

  1. ~Nat pisze:

    Mam jedno pytanie odnośnie dania. Czy ta soczewica rozpadając się zagęści potrawę na tyle ile to konieczne?

    1. Małgosia pisze:

      Tak, wszystko powinno ładnie się zagescic


  2. kolejne świetne danie.
    Ty mnie „rozwalasz” :) tymi pięknymi zdjęciami.
    Niewiarygodne jak podajesz swoje potrawy.
    A przepis mi się podoba i również go biorę:)

    Po takich daniach zapraszam do siebie na odchudzające koktajle i spalacze tłuszczu na … brzuchu

  3. ~Anna pisze:

    świetny przepis,
    proszę mi powiedzieć, czy można to danie podawać na zimno?

    Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      Czysto teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie, ale osobiście wolę na ciepło.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>