Wieprzowina po szanghajsku

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Gotowanie w woku jest jak magia. W zależności od tego w jakiej kolejności wrzuca się składniki, można osiągnąć różne efekty. Buchająca para z garnka, aromat dymu i to tempo – w żaden inny sposób nie gotuje się w takim tempie. Warto mieć więc przygotowane wszystko wcześniej. Gdy odkryłam jaką frajdę sprawia mi gotowanie w woku, bardzo zbliżyłam się do kuchni azjatyckiej. W kuchennych szafkach pojawiły się egzotyczne smaki, a ja wiele nauczyłam się od czasu, gdy szczytem moich możliwości był sos słodko – kwaśny i kurczak z ananasem.

I takim sposobem powstała wieprzowina w szanghajskim stylu z makaronem chow mein. Pomimo wszystko jest to proste do przygotowania danie, w miarę szybkie, sycące, a jednocześnie niezbyt ciężkie – pikantne, ze słodko-gorzką karmelową nutą. Świetne do przygotowania jako obiad dla całej rodziny w środku tygodnia i nie tylko.

Składniki:(ok.4 porcje)

      • 500g wieprzowiny (łopatka lub szynka)
      • 1 mała papryczka chili
      • 2 ząbki czosnku
      • 1cm kawałek kłącza imbiru
      • 2-3 łyżki oleju arachidowego lub rzepakowego
      • 1 łyżka cukru
      • 3 łyżki mirinu
      • 2 łyżki sosu sojowego jasnego
      • 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
      • 2 szklanki wody
      • 2 dymki
      • pęczek kolendry
      • 1 opakowanie makaronu chow mein

Przygotowanie krok po kroku:

    • W garnku zagotuj wodę.
    • W międzyczasie pokrój mięso w kostkę. Do wrzątku wrzuć mięso i obgotuj przez 2 minuty. Odsącz i osusz.
    • Czosnek, chili i imbir drobno posiekaj.
    • Rozgrzej wok. Dodaj olej, a następnie cukier. Poczekaj aż się skarmelizuje, a następnie dodaj obgotowane mięso.
    • Wymieszaj aż całe pokryje się karmelem.
    • Dodaj czosnek, chili i imbir. Wymieszaj.
    • Dodaj mirin, oba sosy sojowe i ponownie zamieszaj.
    • Dolej wodę i duś pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności podlej wodą.
    • Gdy mięso będzie miękkie, dolej wody tak, aby powstał lekki sos. W garnku musi być sporo płynu, około 1 szklanki.
    • W razie konieczności dopraw do smaku solą.
    • Do woka dodaj makaron i przykryj. Zaczekaj aż zmięknie. Wymieszaj.
    • Dodaj posiekaną ukośnie dymkę oraz część kolendry. Resztę pozostaw do dekoracji.
    • Podawaj od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

7 przemyśleń na temat “Wieprzowina po szanghajsku”


  1. też lubię gotować w woku.
    Masz rację, że to magia :)
    Bardzo fajna propozycja na wieprzowinę.
    I jak zawsze śliczne i apetyczne zdjęcia.

    Na deser polecam od siebie niskokaloryczną szarlotkę bez gotowania.
    Robi się szybko – 15 minut i jest gotowa.
    Może być bezglutenowa a na pewno nie przeszkadza w odchudzaniu.

    Pozdrawiam


  2. Jakie smakowitości, aż mnie się zachciało gotować… :P

  3. ~Mango pisze:

    Świetnie to wygląda. Przydałoby się jeszcze coś na deser. Ania a masz przepis na tę szarlotkę co się robi w 15 minut?

  4. ~Idalia pisze:

    Wygląda bardzo smakowicie:-) Chyba skorzystam z przepisu:-)

  5. ~Angelika pisze:

    Wygląda fenomenalnie. Chyba zrobię dla swojego Lubego niebawem. Będzie zadowolony :) Uwielbia wołowinę :D

  6. ~Darek pisze:

    W tej miseczce wygląda znakomicie, na pewno przetestuję taką wołowinkę :)

  7. ~Lider pisze:

    Uwielbiam wieprzowinkę, a tutaj wygląda wręcz smakowicie. Z pewnością prztestuję przepis. Dziękuję:-)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>