Jagodzianki twarogowe

14 Flares Pin It Share 14 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 14 Flares ×

Na tym targowisku zawsze panuje gwar. Maleńka staruszka co roku w tym samym miejscu sprzedaje zioła wprost z niewielkiego koszyka, a kilka kroków dalej młody chłopak rozdaje polne bukieciki każdej przechodzącej osobie. Trzeba przyznać, że gadane ma… Każdą wiązankę w jednej chwili ubiera w zgrabną historyjkę, dzięki czemu udaje mu się sprzedać całe naręcza i jednocześnie sprawić, że kupujący choć na chwilę czują się wyjątkowi, piękniejsi, wyróżnieni…

Skąpane w pełnym słońcu stragany niemal pulsują od wysokiej temperatury. Przechodząc jednak przez szeroko otwartą bramę wszyscy zapominają o skwarze. Jak zaczarowani aromatem świeżych owoców i warzyw podążają tam, gdzie ich prowadzi. Każdy zdaje się być ciągnięty przez inny zapach, w innym kierunku, przez co cały plac targowy wypełniony jest krążącymi ludźmi.Nigdy do końca nie wiadomo jak daleko dasz się wciągnąć. Nigdy nie wiadomo gdzie aromat Cię doprowadzi. Czy będą to ostatnie w sezonie truskawki, czy czarne od słońca czereśnie, a może smukły, zielony koperek i młoda czerwona kapusta. W najdalszym kąciku stoi rozstawiony stół. Niewielki i chwiejny. Zbity ze starych nadłamanych desek, które od początku wydały mi się wyjątkowe. Tym razem znalazłam na nich jagody – prawdziwe, leśne, czarne jak pochmurne nocne niebo i pachnące igliwiem.

Kupuję… bo kto wie, czy jutro tu będą znowu. Będą jagodzianki. Kupuję więcej, bo wiem, że dzieci z pewnością połowę zjedzą rywalizując kto ma bardziej fioletową buzię…

A jagodzianki były pyszne. Dzieci zjadły je z ciepłym mlekiem, a ja wiem, że to właśnie te jagodzianki za kilkanaście lat będą wspominać tak, jak ja wspominam te, które piekła moja mama.

Tak tworzy się historia… Bardzo smaczna historia… Jagodowa!

Składniki:

(12 sztuk)

  • 450g mąki pszennej
  • 150g mielonego twarogu (jak na sernik)
  • 2 duże jajka
  • 125ml letniego mleka
  • 7g drożdży instant
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka masła
  • około 200g jagód
  • 2 łyżki cukru do owoców (opcjonalnie)
  • 1 żółtko do posmarowania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść w mleku, dodaj cukier i wymieszaj. Odstaw na 10 minut aż drożdże się uaktywnią.
  • Mąkę przesiej do dużej miski. Dodaj twaróg oraz pozostałe składniki i rozczyn i zarób ciasto.
  • Następnie wyrabiaj tak długo aż stanie się elastyczne i gładkie. Może być nieco lepkie pomimo dobrego wyrobienia, ale unikaj nadmiernego podsypywania mąką, ponieważ ciasto stanie się twarde i zbite.
  • Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw do podwojenia objętości. Powinno to zająć około 45 minut w zależności od temperatury otoczenia oraz użytych składników.
  • Wyrośnięte ciasto podziel na 12 części (lub mniej, jeśli chcesz upiec większe jagodzianki).
  • Z każdej częsci formuj kulkę, lekko ją rozpłaszcz dłonią. Na środek ułóż jagody i dodaj 1/2 łyżeczki cukru (można pominąć). Ciasto zaklej dokładnie i układaj w formie żaroodpornej złożeniem do dołu.
  • Wykonaj tę samą czynność w pozostałymi kawałkami ciasta.
  • Ułożone bułeczki odstaw na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
  • Żółtko rozmąć z łyżką wody i posmaruj dokładnie wyrośnięte bułeczki.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez około 30-40 minut aż uzyskają brązowozłoty kolor.
  • Ostudź, polukruj lub oprósz cukrem pudrem wg uznania.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

22 przemyślenia na temat “Jagodzianki twarogowe”

  1. ~Angie pisze:

    Cudownie wyglądają, pięknie urosły; )

  2. ~wiosenka27 pisze:

    Jakie puszyste. Cudo:)


  3. jakie tu apetycznie
    … zresztą jak zwykle :)


  4. wyglądają obłędnie :)skuszę się na ten przepis….


  5. Chętnie bym jedną skubnęła, a najlepiej dwie :)

  6. ~ami pisze:

    Piękny wstęp. Czytając czułam się jakbym też była na tym targowisku.
    A jagodzianki wyglądają wspaniale.


  7. Chciałabym robić takie pyszny rzeczy jak Ty. Gdzie się nauczyłaś robić takie pyszności ?

  8. ~Agata pisze:

    smakowicie wyglądają :) pokuszę się o ich wykonanie :)

  9. ~Maja pisze:

    Pycha wyszły. Oczywiście nie obyło się bez modyfikacji – zamiast sernikowego dałam zwykły twaróg (taki miałam w lodówce) i piekłam ok. 15-17 minut w 190oC. Polecam <3

  10. ~Maja pisze:

    I wrzuciłam wszystko razem do maszyny do chleba ;)

  11. ~Made61 pisze:

    Chętnie bym zjadła, ale ……. jestem zbyt leniwa.Wolę kupić

  12. ~Marta z Kanady pisze:

    Upieklam smaczne, pyszne.
    Kucharka ze mnie zadna, ale Twoje przepisy wychodza mi zawsz. Zawsze szukam inspiracji na Twoim blogu. Dziekuje i serdecznie pozdrawiam.

  13. ~gin pisze:

    Uwielbiam targi, mogłabym po nich chodzić godzinami i po prostą wąchać i podziwiać te wszystkie kolory…
    Jagodzianki z pewnością smakowały bajecznie :)

  14. ~Pozytywny pisze:

    Uwielbiam jagodzianki, a te widzę, że są wspaniałe. Wyjątkowe, puszyste i rozpływające się w ustach ciasto z jagodowym nadzieniem. Niebo w gębie. :)

  15. Ewa pisze:

    dzisiaj upiekłam i wyszły rewelacyjne, dziękuję za przepis! synek z kolegami ze smakiem zjedli i prosili o dokładkę


  16. Mmm wyglądają przepysznie, a domowe zawsze są najlepsze! ♥

  17. ~Narciarz pisze:

    Czy z borówkami bułeczki wyjdą równie pyszne? Czy borówki są jednak za mało ‚delikatne’?

    1. Małgosia pisze:

      Dla.mnie prawdziwe jagodzianki to tylko z leśnymi jagodami, ale Każde owoce można włożyć do środka – borówki, maliny, porzeczki.

  18. ~bricolo pisze:

    O…tak, z malinamy będą super. Już czekam na sezon na maliny…ale to jeszcze trochę czasu:( A może z mrożonym się uda?

  19. ~Bozia pisze:

    Przepis mistrzostwo świata, jeszcze nigdy nie lepiłam z tak plastycznego, puszystego, cudownie miękkiego ciasta, goście zachwyceni, wymietli wszystkie. Mam pół zamrażarki jagód, więc do boju. Pozdrawiam.

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę, to także moje ulubione jagodzianki :)

  20. ~Gosia pisze:

    mniam wyglądają świetnie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>