Młode buraczki pieczone w ziołach

0 Flares 0 Flares ×

Buraczki zyskały wprawdzie miano zimowych warzyw i to właśnie w porze jesienno-zimowej zjadamy ich najwięcej. Należy jednak pamiętać, że to zdecydowanie jedne z najzdrowszych warzyw korzeniowych, a młode bulwy są wyjątkowo delikatne i smaczne. Zachowują się nieco inaczej niż zimowe buraki. Zdecydowanie szybciej się pieką, są delikatniejsze, słodsze, a także bardziej soczyste. Osobiście bardzo lubię buraczki o każdej porze roku. Wystarczy upiec je z odrobiną ziół i przystawka lub niemal pełne wegetariańskie danie gotowe.

Gdy kupowałam ten pęczek buraczków dokładnie wiedziałam jak chcę je podać i chociaż podczas przygotowań plan uległ drobnym zmianom, to wyszły mi najlepsze pieczone młode buraczki, jakie kiedykolwiek jedliście. Przyrządzenie takich buraczków jest banalnie proste. Wystarczy wszystko wrzucić do naczynia i zapiec.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

7 przemyśleń na temat “Młode buraczki pieczone w ziołach”

  1. ~Maja pisze:

    Czym można zastąpić sos worcester?

    1. Małgosia pisze:

      Ciężko będzie go zastąpić tak po prostu, aby uzyskać idealnie ten sam efekt, ale myślę, że można podlać sosem sojowym lub mieszanką sojowego i rybnego, dodać odrobinę cukru albo miodu i kilka kropel octu balsamicznego i też będzie dobrze. Warto jednak mieć worcester w szafce, świetnie uzupełnia smak wielu potraw.

  2. ~Maja pisze:

    Dziękuję :) Wiem, że można uzyskać tylko coś bardzo z grubsza podobnego, ale nie mam wyjścia. Zdam relację z efektu :)

  3. ~Maja pisze:

    Udane! Jedynie musiałam zmodyfikować czas, nawet po 1,5 godziny były trochę twardawe. Smakowo bomba :)

    1. Małgosia pisze:

      Moje po godzinie były mięciutkie jak mało kiedy, ale to pewnie kwestia buraczków i na podany czas jak zawsze trzeba traktować orientacyjnie. Ważne, że smakowało, cieszę się :)


  4. Tylko raz miałem okazję spróbować pieczonych buraczków i smakowały mega dobrze. Muszę wypróbować ten przepis :)

  5. ~Sushi Bemowo pisze:

    Ależ to wygląda przepięknie :O
    Pewnie wyśmienicie smakuje!
    Podziwiamy :)

Komentowanie wyłączaone