Młode buraczki pieczone w ziołach

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

Buraczki zyskały wprawdzie miano zimowych warzyw i to właśnie w porze jesienno-zimowej zjadamy ich najwięcej. Należy jednak pamiętać, że to zdecydowanie jedne z najzdrowszych warzyw korzeniowych, a młode bulwy są wyjątkowo delikatne i smaczne. Zachowują się nieco inaczej niż zimowe buraki. Zdecydowanie szybciej się pieką, są delikatniejsze, słodsze, a także bardziej soczyste. Osobiście bardzo lubię buraczki o każdej porze roku. Wystarczy upiec je z odrobiną ziół i przystawka lub niemal pełne wegetariańskie danie gotowe.

Gdy kupowałam ten pęczek buraczków dokładnie wiedziałam jak chcę je podać i chociaż podczas przygotowań plan uległ drobnym zmianom, to wyszły mi najlepsze pieczone młode buraczki, jakie kiedykolwiek jedliście. Przyrządzenie takich buraczków jest banalnie proste. Wystarczy wszystko wrzucić do naczynia i zapiec.

Składniki:

(4 porcje)

  • około 1kg młodych buraczków z łodygami
  • 1 główka czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 3-4 gałązki tymianku
  • 3-4 łyżki oliwy
  • 2-3 łyżki sosu worcester
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie krok po kroku:

  • Łodygi buraczków przytnij zostawiając około 10cm. Umyj i obierz dokładnie bulwy ze skórki. Oczyść delikatnie miejsce, skąd wyrastają łodygi. Pokrój na połówki lub ćwiartki uważając, aby nie odłamać łodyżek.
  • Buraki ułóż w brytfance, dodaj lekko zmiażdżone ząbki czosnku. Jeśli są młode, nie trzeba ich obierać.
  • Dodaj oliwę i sos worcester. Wymieszaj. Dodaj zioła i oprósz solą i pieprzem.
  • Całość przykryj folią aluminiową lub przykrywką i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na 45-60 minut lub do chwili aż warzywa zmiękną.
  • Podawaj na ciepło z sałatą lub jako przystawkę do dań głównych.

Smacznego!

RADA: W wersji czysto wegetariańskiej i wegańskiej sos worcester zastąp sosem sojowym z odrobiną octu balsamicznego i miodu lub cukru.

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

7 przemyśleń na temat “Młode buraczki pieczone w ziołach”

  1. ~Maja pisze:

    Czym można zastąpić sos worcester?

    1. Małgosia pisze:

      Ciężko będzie go zastąpić tak po prostu, aby uzyskać idealnie ten sam efekt, ale myślę, że można podlać sosem sojowym lub mieszanką sojowego i rybnego, dodać odrobinę cukru albo miodu i kilka kropel octu balsamicznego i też będzie dobrze. Warto jednak mieć worcester w szafce, świetnie uzupełnia smak wielu potraw.

  2. ~Maja pisze:

    Dziękuję :) Wiem, że można uzyskać tylko coś bardzo z grubsza podobnego, ale nie mam wyjścia. Zdam relację z efektu :)

  3. ~Maja pisze:

    Udane! Jedynie musiałam zmodyfikować czas, nawet po 1,5 godziny były trochę twardawe. Smakowo bomba :)

    1. Małgosia pisze:

      Moje po godzinie były mięciutkie jak mało kiedy, ale to pewnie kwestia buraczków i na podany czas jak zawsze trzeba traktować orientacyjnie. Ważne, że smakowało, cieszę się :)


  4. Tylko raz miałem okazję spróbować pieczonych buraczków i smakowały mega dobrze. Muszę wypróbować ten przepis :)

  5. ~Sushi Bemowo pisze:

    Ależ to wygląda przepięknie :O
    Pewnie wyśmienicie smakuje!
    Podziwiamy :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>