Naan – indyjskie placki chlebowe z patelni

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

Jak bardzo lubię piec pieczywo w domu wiedzą już chyba wszyscy moi znajomi i chociaż czasem wciąż patrzą na mnie z politowaniem, ja nie zamierzam porzucić tej pasji. Pieczenie chleba bowiem to coś więcej niż część przygotowania posiłku dla rodziny. To styl życia i sposób na stworzenie wyjątkowej, rodzinnej atmosfery wszędzie tam, gdzie jesteśmy.

Od pewnego czasu często zdarza mi się wypiekać placki chlebowe według różnych receptur. Świetnie sprawdzają się do większości podawanych w naszych domach potraw, świetnie się przechowują i z powodzeniem można je upiec lub odpiec także na grillu, co w wakacje powinno być dużym udogodnieniem. Bywają bardziej lub mniej pracochłonne, ale ich przegotowanie sprawia wiele przyjemności, a obserwowanie jak szybko zmieniają się podczas obróbki termicznej to radość w czystej postaci, która udziela się nie tylko dzieciom. Tempo ich wypiekania też nie jest bez znaczenia – latem zdecydowanie mniej chętnie rozgrzewam piekarnik do wysokich temperatur, a te naan pieką się na patelni lub nad rusztem grilla.

I takim sposobem jadamy ostatnio indyjskie naan, na które podaję dziś swój pierwszy przepis, roti, chapati, a także pity, tortille i wiele innych, o których wkrótce będziemy rozmawiać. Dodatki i nadzienia to już tylko kwestia naszej wyobraźni.

Dzisiejszy przepis na naan to jeden z bardziej obszernych przepisów na te chlebki. Nie jest wegański, ani też w 100% wegetariański ze względu na wykorzystanie jajka w przepisie, ale pieczywo z niego jest bogate i pełne smaku.

Składniki:

(około 8-10 sztuk)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej uniwersalnej 650 lub chlebowej 720
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/4 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 7g drożdży instant
  • Kilka łyżek oliwy do posmarowania placków przed pieczeniem

Przygotowanie krok po kroku:

  • Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj cukier i odstaw na 5-10 minut, aby się aktywowały.
  • Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj pozostałe składniki oraz rozczyn drożdżowy. Uważaj, aby nie posypać bezpośrednio drożdży solą, co stłumi ich aktywność.
  • Zarób ciasto, a następnie wyrabiaj przez około 10 minut aż będzie gładkie,  elastyczne i odchodzące od dłoni.
  • Przykryj folią lub ściereczką i odstaw na około godzinę, do podwojenia objętości.
  • Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę i podziel na około 8 części. Z każdego kawałka uformuj kulki, jak na bułki.
  • Żeliwną lub inną patelnię o ciężkim, grubym dnie rozgrzej dość mocno.
  • W międzyczasie rozwałkuj pierwszy placek na grubość około 0,7cm i posmaruj go lekko oliwą.
  • Połóż na rozgrzanej patelni natłuszczoną powierzchnią i smaż aż zarumieni się od spodu i powstaną charakterystyczna bąble.
  • Odwróć placek i dosmaż z drugiej strony w ten sam sposób.
  • W czasie gdy smaży się jeden naan, przygotuj następny.
  • Upieczone placki odkładaj na ściereczkę do przestygnięcia.
  • Przechowuj do kilku dni w szczelnie zamkniętym pojemniku, w chłodnym miejscu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Naan – indyjskie placki chlebowe z patelni”


  1. Zawsze się zastanawiałem czy można coś takiego w domu upichcić ;) :)

  2. ~Kasia pisze:

    czy mozna ciasto wstawic do wyrosniecia na noc do lodowki a w dniu smazenia go tylko wyciagnac? jezeli tak to czy trzeba je wyciagnac odpowiednio wczesniej czy przed smaym smazeniem?

    1. Małgosia pisze:

      Nie próbowałam, prawdopodobnie wyjdą, ale nie daję gwarancji. Ciasto musiałoby ogrzać się do temperatury pokojowej przed pieczeniem.

  3. ~Julia pisze:

    Próbowałam kiedyś będąc na wakacjach i razem z chłopakiem zamówiliśmy jedzenie z indyjskiej knajpki. I musze przyznać, że nie jestem fanką indyjskiej kuchni w najmniejszym stopniu, chociaż te placuszki były ze wszystkiego najlepsze w smaku, to jednak nie zdobyły mojego podniebienia ;)
    Pozdrawiam

    1. Małgosia pisze:

      No cóż, nie można lubić wszystkiego :) Pozdrawiam.

  4. ~Balsam Tree pisze:

    tak, spróbowałam wyszło:) fajny przepis

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>