Sernik japoński

21 Flares Pin It Share 21 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 21 Flares ×

Sernik. Krążą o nim różne opinie – że jest kaloryczny, ciężki, trudny do przygotowania, kapryśny i pracochłonny. Z pozoru to prawda, chociaż chyba wszystkie z tych prawd da się łatwo obalić. Szczególnie po wypróbowaniu przepisu, który dzisiaj prezentuję.

Miałam ochotę wypróbować go już dawno. Skusił mnie wyjątkową strukturą i konsystencją. Zastanawiałam się tylko, czy mnie – sernikowemu laikowi uda się uzyskać choć po części tak spektakularny efekt. Fakt, że w ogóle piszę o tym serniku znaczy, że osiągnęłam zadowalający efekt. To jeden z tych wypieków, które znikają w oczach i chociaż przed spróbowaniem nikt nie wierzył, że to sernik, po pierwszych kęsach wątpliwości się rozwiały.

Co urzekło mnie w tym serniku? Z pewnością jego lekka, niemal sufletowa, piankowa konsystencja, na wygląd przypominająca biszkopt. W smaku jest bardzo subtelny i delikatny, świetnie komponuje się z aromatem wanilii lub skórki cytrynowej, a także w towarzystwie sezonowych owoców jagodowych. Co więcej, jest tani, jak na sernik, a z niewielkiej ilości składników wychodzi naprawdę wysokie ciasto. Przyznam, że jak dotąd to najlepszy puszysty sernik jaki udało mi się upiec, a także jeść.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

22 przemyślenia na temat “Sernik japoński”

  1. ~Kasia S pisze:

    Sernik idealny :)
    Puszysty, lekki i pięknie zaprezentowany :)

    1. ~dietering pisze:

      Właśnie, ta puszystość jest nawet na zdjęciach widoczny!!


    2. piękny ten Twój sernik i jak zwykle zdjęcia są śliczne.
      Mnie jakoś serniki nie wychodzą :(
      Chociaż bardzo lubię. Wypróbuję Twój przepis.
      A dlaczego ten sernik jest japoński ?
      Pozdrawiam

      Od siebie polecam sposób jak jeść słodycze żeby nie tyć :)

      1. Małgosia pisze:

        Ja też nie potrafię piec serników, tzn mój piekarnik nie potrafi ;) Nie wiem dlaczego ten sernik jest japoński, ale spodziewałam się takiego pytania ;)

        1. ~Gabi pisze:

          Japoński bo jest mniejsza ilość mleka oraz sera jak na sernik-jest on stosunkowo ubogi w orginalnym przepisie jest go nawet jeszcze mniej. Chodzi o to że Azjaci mają problem z mlekiem i jego przetworami bo brak im w żołądku enzymu odpowiedzialnego za jego trawienie(dlatego często cierpią na problemy układu pokarmowego gdy próbują wypieków czy zwykłych dań spoza azjatyckiej karty:) myśle ze to dlatego ale mogę się mylić bo to tylko moja dedukcja ;)

          1. Małgosia pisze:

            Niewykluczone, że jest tak jak piszesz :)

  2. ~kornik pisze:

    Wow, wygląda super, muszę zrobić, bo nie miałam jeszcze okazji
    Pozdrawiam!

  3. ~Oneofgroup pisze:

    Sernik, który wygląda jak biszkopt :) Musi być pyszny!

  4. ~Natalie pisze:

    Ale delikatny…Twoje zdjęcia są fenomenalne!


  5. Małgosiu, jak zwykle rewelacyjne ciasto :)
    pozdrawiam

  6. ~Basia pisze:

    Super wyglada, mam pytanie natury technicznej : jak piec termoobieg czy góra / dół ?

    1. Małgosia pisze:

      Góra-dół wystarczy.

      1. ~Basia pisze:

        Dzięki Małgosiu :)

  7. ~linor pisze:

    Ciasto wygląda rewelacyjnie! Jak nie przepadam za sernikami, tak ten z chęcią bym spróbowała :)

  8. ~elwirski pisze:

    wygląda jak okazały biszkopt:)

  9. ~gin pisze:

    Mnie też kusi od dawna, jest taki puchaty i delikatny :)

  10. ~Ma pisze:

    Robiłam ten sernik. Jest GENIALNY! Fantastyczna konsystencja i smak. Polecam

  11. ~Natalia pisze:

    Sernik musi być przepyszny a zdjęcia są najlepsze na świecie. Ślinię się na sam widok tego sernika. Ja bardzo lubię sernik z dodatkiem malin w żelu albo z rabarbarem. Ale takim też bym nie pogardziła.


  12. a tak w ogóle to w Japonii gdzie 90% ludzi nie toleruje laktozy to jada się serniki?
    Czy to taka ryba po grecku?


  13. Same pyszności tylko się częstować:) Udało mi się zrobić podobny ale czy taki sam to sam nie wiem :)

  14. ~wojtek pisze:

    Smak ciekawy ale nie powala,obowiązkowo trzeba wzbogacić skórką pomarańczy lub czymś podobnym.

  15. ~Pia pisze:

    świetny sernik, taki puszysty

Komentowanie wyłączaone