Sernik japoński

21 Flares Pin It Share 21 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 21 Flares ×

Sernik. Krążą o nim różne opinie – że jest kaloryczny, ciężki, trudny do przygotowania, kapryśny i pracochłonny. Z pozoru to prawda, chociaż chyba wszystkie z tych prawd da się łatwo obalić. Szczególnie po wypróbowaniu przepisu, który dzisiaj prezentuję.

Miałam ochotę wypróbować go już dawno. Skusił mnie wyjątkową strukturą i konsystencją. Zastanawiałam się tylko, czy mnie – sernikowemu laikowi uda się uzyskać choć po części tak spektakularny efekt. Fakt, że w ogóle piszę o tym serniku znaczy, że osiągnęłam zadowalający efekt. To jeden z tych wypieków, które znikają w oczach i chociaż przed spróbowaniem nikt nie wierzył, że to sernik, po pierwszych kęsach wątpliwości się rozwiały.

Co urzekło mnie w tym serniku? Z pewnością jego lekka, niemal sufletowa, piankowa konsystencja, na wygląd przypominająca biszkopt. W smaku jest bardzo subtelny i delikatny, świetnie komponuje się z aromatem wanilii lub skórki cytrynowej, a także w towarzystwie sezonowych owoców jagodowych. Co więcej, jest tani, jak na sernik, a z niewielkiej ilości składników wychodzi naprawdę wysokie ciasto. Przyznam, że jak dotąd to najlepszy puszysty sernik jaki udało mi się upiec, a także jeść.

Składniki:

(wysoka tortownica o śr. 20-22cm)

  • 200g twarogu sernikowego dobrej jakości (trzykrotnie mielonego)
  • 125ml mleka
  • 25g masła
  • 4 jajka
  • 45g mąki pszennej tortowej
  • 35g skrobi kukurydzianej (lub ziemniaczanej)
  • 100g cukru
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki creme of tartare – kwaśny winian potasu (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Twaróg, mleko i masło podgrzewaj na małym ogniu przez około 10 minut stale mieszając do chwili aż zacznie gęstnieć. Nie doprowadź do wrzenia!
  • Odstaw do przestygnięcia.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Obie mąki przesiej.
  • Do masy serowej, która podczas stygnięcia jeszcze zgęstniała dodaj przesiane mąki i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj żółtka i ponownie wymieszaj. Wystarczy zamieszać łopatką.
  • Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę.
  • Do piany stopniowo dodawaj cukier i ubijaj aż piana będzie gęsta i lśniąca.
  • Na koniec dodaj creme of tartare i wymieszaj – można pominąć.
  • Pianę połącz delikatnie z masą serową w 2-3 partiach za każdym razem ostrożnie łącząc masy za pomocą łopatki.
  • Przelej masę do wysokiej tortownicy z wyłożonym papierem dnem.Tortownicę wstaw do większego naczynia, do którego nalej gorącej wody do połowy wysokości tortownicy.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 160°C.
  • Piecz przez około 50-60 minut lub do chwili aż wierzch się zarumieni, a sernik ładnie wyrośnie. Gdyby ciasto zbyt szybko się rumieniło lub zaczęło pękać, zmniejsz temperaturę pieczenia do 150°C.
  • Pozostaw sernik do wystygnięcia w piekarniku.
  • Wyjmij z formy.
  • Oprósz cukrem pudrem i udekoruj owocami wg uznania.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

22 przemyślenia na temat “Sernik japoński”

  1. ~Kasia S pisze:

    Sernik idealny :)
    Puszysty, lekki i pięknie zaprezentowany :)

    1. ~dietering pisze:

      Właśnie, ta puszystość jest nawet na zdjęciach widoczny!!


    2. piękny ten Twój sernik i jak zwykle zdjęcia są śliczne.
      Mnie jakoś serniki nie wychodzą :(
      Chociaż bardzo lubię. Wypróbuję Twój przepis.
      A dlaczego ten sernik jest japoński ?
      Pozdrawiam

      Od siebie polecam sposób jak jeść słodycze żeby nie tyć :)

      1. Małgosia pisze:

        Ja też nie potrafię piec serników, tzn mój piekarnik nie potrafi ;) Nie wiem dlaczego ten sernik jest japoński, ale spodziewałam się takiego pytania ;)

        1. ~Gabi pisze:

          Japoński bo jest mniejsza ilość mleka oraz sera jak na sernik-jest on stosunkowo ubogi w orginalnym przepisie jest go nawet jeszcze mniej. Chodzi o to że Azjaci mają problem z mlekiem i jego przetworami bo brak im w żołądku enzymu odpowiedzialnego za jego trawienie(dlatego często cierpią na problemy układu pokarmowego gdy próbują wypieków czy zwykłych dań spoza azjatyckiej karty:) myśle ze to dlatego ale mogę się mylić bo to tylko moja dedukcja ;)

          1. Małgosia pisze:

            Niewykluczone, że jest tak jak piszesz :)

  2. ~kornik pisze:

    Wow, wygląda super, muszę zrobić, bo nie miałam jeszcze okazji
    Pozdrawiam!

  3. ~Oneofgroup pisze:

    Sernik, który wygląda jak biszkopt :) Musi być pyszny!

  4. ~Natalie pisze:

    Ale delikatny…Twoje zdjęcia są fenomenalne!


  5. Małgosiu, jak zwykle rewelacyjne ciasto :)
    pozdrawiam

  6. ~Basia pisze:

    Super wyglada, mam pytanie natury technicznej : jak piec termoobieg czy góra / dół ?

    1. Małgosia pisze:

      Góra-dół wystarczy.

      1. ~Basia pisze:

        Dzięki Małgosiu :)

  7. ~linor pisze:

    Ciasto wygląda rewelacyjnie! Jak nie przepadam za sernikami, tak ten z chęcią bym spróbowała :)

  8. ~elwirski pisze:

    wygląda jak okazały biszkopt:)

  9. ~gin pisze:

    Mnie też kusi od dawna, jest taki puchaty i delikatny :)

  10. ~Ma pisze:

    Robiłam ten sernik. Jest GENIALNY! Fantastyczna konsystencja i smak. Polecam

  11. ~Natalia pisze:

    Sernik musi być przepyszny a zdjęcia są najlepsze na świecie. Ślinię się na sam widok tego sernika. Ja bardzo lubię sernik z dodatkiem malin w żelu albo z rabarbarem. Ale takim też bym nie pogardziła.


  12. a tak w ogóle to w Japonii gdzie 90% ludzi nie toleruje laktozy to jada się serniki?
    Czy to taka ryba po grecku?


  13. Same pyszności tylko się częstować:) Udało mi się zrobić podobny ale czy taki sam to sam nie wiem :)

  14. ~wojtek pisze:

    Smak ciekawy ale nie powala,obowiązkowo trzeba wzbogacić skórką pomarańczy lub czymś podobnym.

  15. ~Pia pisze:

    świetny sernik, taki puszysty

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>