Klasyczne magdalenki z palonym masłem

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Magdalenki – lekkie, niemal biszkoptowe ciasteczka w kształcie muszelek. Mają w sobie coś magicznego – kuszą zapachem i finezyjnym kształtem tak bardzo, że niemal nie można się im oprzeć. Z każdym kęsem przenoszą w wąskie paryskie uliczki pełne zapachu świeżo palonej kawy i najlepszych wypieków…

To ulubione ciasteczka mojej młodszej córki, a ten przepis gwarantuje, że magdalenki są wyborne, puszyste, z miękkim wnętrzem o lekko orzechowym aromacie palonego masła. Najwspanialsze w nich jest to, że można przygotować je w kilka chwil i zjeść niemal wprost z blaszki, bo dzięki temu, że są niewielkie, stygną błyskawicznie. Gdy nie mam czasu na upieczenie ciasta, gdy brakuje pomysłu na małe co nieco lub słodki podwieczorek, magdalenki zawsze sprawdzą się świetnie. Także dla niespodziewanych gości – ekspresowy poczęstunek w najlepszym stylu!

Składniki:

(około 18 sztuk w zależności od wielkości foremek)

  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 100g masła
  • szczypta soli
  • 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50g czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Masło roztop i gotuj na niewielkim ogniu aż nabierze złocisto-brązowej barwy i zacznie intensywnie, orzechowo pachnieć. Zdejmij z ognia i natychmiast przelej do chłodnego naczynia, aby uniknąć nadmiernemu przypaleniu, przestudź kilka minut.
  • Lekko ubij jajka z wanilią, solą i cukrem. Powinny być spienione, ale nie muszą być mocno ubite na jasną pianę.
  • Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodaj do masy jajecznej w dwóch partiach. Wymieszaj delikatnie za pomocą łopatki.
  • Na koniec dodaj roztopione masło i wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
  • Do natłuszczonych foremek wlewaj po łyżce ciasta.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez około 12-15 minut, do chwili aż ciasteczka wyrosną i zaczną się rumienić.
  • Po kilku minutach studzenia, wyjmij magdalenki z foremek i dostudź na kratce kuchennej.
  • W kąpieli wodnej roztop czekoladę. Maczaj magdalenki do połowy i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

10 przemyśleń na temat “Klasyczne magdalenki z palonym masłem”

  1. ~newnails pisze:

    Bardzo lubię te ciasteczka i nie spodziewałam się, że są tak proste w przygotowaniu! Jeszcze dziś się za nie wezmę, idealny podwieczorek :)

  2. ~jaxon pisze:

    wyglądają pysznie! ja chyba zdecyduje się na gorzką czekoladę i obtoczę w niej posypkę z orzechów :)

  3. ~santelab pisze:

    Jakie pyszności. Cuda :)

  4. ~gin pisze:

    Marzy mi się forma do magdalenek już od dawna… Twoje kuszą niesamowicie, uwielbiam ciasta z palonym masłem :)

  5. ~Paulacar pisze:

    Pyszne są te ciasteczka, polecam na prawdę każdemu bo to przepis z serii „nie może się nie udać” :)

  6. ~kcal pisze:

    Piękna kompozycja :) Takich ciasteczek jeszcze nie jadłem, więc jak tylko sprawię sobie formę to zrobię.

  7. ~kubinek pisze:

    O rany, ale bym teraz takie ciasteczko zjadła ;) Wygląda przepysznie!

  8. ~brmmed pisze:

    Ale pyszności, mniam! Idealne do popołudniowej kawy :)

  9. ~paula pisze:

    świetnie wyglądają, nigdy nie słyszałam o takich ciastkach…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>