Rosti ze szparagami, groszkiem i jajkiem w koszulce

6 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 2 Email -- LinkedIn 0 6 Flares ×

Są takie dni, że kreatywności udaje się wykrzesać zaledwie na chleb z masłem i takie właśnie naszły mnie dni ostatnio. Remont, spacer, ćwiczenia z fizyki  – każdy powód był dobry, aby obiad zacząć przygotowywać w ostatniej chwili. Odkurzyliśmy stare dobre przepisy z makaronem – bazyliowe pesto, pomidorki cherry, czy stara, dobra carbonara. Były też rosti – nietypowe, bo z surowych, młodych ziemniaków – przepyszne! W towarzystwie szparagów i groszku prezentowały się wyśmienicie. Jajko w koszulce dopięło wszystko na ostatni guzik i całość okazała się nie tylko pysznym, ale też pełnowartościowym i sycącym daniem. Dodatkowym jego atutem jest to, że nie wymaga długich przygotowań i stania przy kuchence.

To danie z pewnością spodoba się domownikom, a rustykalny sposób podania świetnie sprawdza się przy takich szybkich daniach. To jedna z tych pozycji kulinarnych, które z pewnością powinny stanąć na naszych stołach.

Składniki:
(3-4 porcje)

  • 750g młodych ziemniaków
  • 250g zielonych szparagów
  • 150g mrożonego groszku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 cytryny
  • jajka – 1-2 na osobę
  • sól
  • pieprz
  • olej lub oliwa do smażenia
  • 2 łyżki oliwy

Przygotowanie krok po kroku:

  • Ziemniaki zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Lekko odciśnij zgromadzony płyn. Dopraw solą, pieprzem oraz pieprzem cytrynowym do smaku.
  • Na rozgrzaną patelnię wlej olej i układaj placki z ziemniaków lekko je ściskając, aby się nie rozpadły. Smaż na złoty kolor. Następnie przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Szparagi umyj i skrop oliwą, posól do smaku. Grubsze łodyżki możesz przekroić wzdłuż na pół. Ułóż w naczyniu.
  • Cytrynę pokrój na plasterki lub cząstki i rozłóż pomiędzy rosti  i szparagi w naczyniu. Z części wyciśnij sok i skrop warzywa.
  • Całość wstaw do nagrzanego do 180°C i zapiecz przez około 20 minut.
  • W szerokim, niskim garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wlej łyżkę octu i zamieszaj.
  • Wybijaj po jednym jajku do małej miseczki i przelewaj je z niskiej odległości wprost do wrzątku. Gotuj 3 minuty na najmniejszym ogniu.
  • Do gorącej „zapiekanki” dodaj groszek i odstaw na chwilę aż podgrzeje się w potrawie. One nie wymagają gotowania.
  • Ugotowane jajka odsącz z nadmiaru wody i przełóż na rosti.
  • Skrop całość oliwą i dopraw do smaku solą i pieprzem w razie konieczności.
  • Podawaj od razu.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

10 przemyśleń na temat “Rosti ze szparagami, groszkiem i jajkiem w koszulce”

  1. ~piaskownica pisze:

    Dzisiaj będę robić to według twojego przepisu. Zobaczymy czy wyjdzie dobry bo na zdjęciu wygląda smakowicie

  2. ~Kurcewicz pisze:

    Dopiero w tym roku odkryłam szparagi! Zrobiłam pesto i tak mi zasmakowało, że teraz mogłabym jeść je codziennie!

  3. ~kornik pisze:

    Super połączenie smaków, niby to w zasadzie 4 składniki, a jaka uczta!
    Pozdrawiam!
    kornikwkuchni. blogspot .com

    1. Małgosia pisze:

      Takie najprostsze rozwiązania lubię najbardziej. Danie wcale nie musi mieć długiej listy składników, aby zachwycić smakiem :)

  4. ~kcal pisze:

    Fantastyczny przepis :) Niby takie placki ziemniaczane z jajkami w mundurkach, ale wszystko zupełnie inaczej :) Proste jedzenie jest najlepsze na świecie!


  5. Ostatnio zaczęłam przekonywać się do szparagów i szukam fajnych przepisów, a to danie wygląda cudownie ♥
    Pozdrawiam

  6. ~Kamulec pisze:

    Och, ale smakowicie wyglądają te zdjęcia!

  7. ~aga pisze:

    Malgosiu:)juz cie lubie:)

  8. ~Artdeco pisze:

    Oj, chyba muszę w końcu się zdecydować na te szparagi bo co wchodzą na kulinarnego bloga, tam wszędzie królują! ;)

  9. ~darter pisze:

    na oko to brakuje jakiegoś dodatku na przełamanie smaku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>