Arystokratka – kostka czekoladowa z bitą śmietaną

22 Flares Pin It Share 22 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 22 Flares ×

Przez kilka dni zastanawiałam się jak nazwać to ciasto. Nie jest to bowiem ani słynna wuzetka, ani popularna ostatnio na różnych blogach mleczna kanapka, chociaż wygląda podobnie, a ciasto czekoladowe nie odzwierciedla w pełni tego, czym ono jest. Kiedy Pani Ania zaproponowała nazwę Arystokratka, pomyślałam, że może coś w tym jest. Ciasto bowiem, mimo iż bardzo proste, jest niesamowicie bogate w smaku, wyraziste i ekstremalnie czekoladowe. Bita śmietana z nutą cytrynową jest niczym jedwabna koronka na pięknej sukni, która bez niej byłaby tylko pospolitą kiecką.

No i takim sposobem ciasto, które upiekłam stało się arystokratką. Tym samym też przepis może spokojnie pojawić się na blogu, bo choć od początku były z nim problemy – nieudane zdjęcia, brak nazwy – finał można udać za udany i w świetnym stylu.

Ciasto świetnie nadaje się na każdą okazję. Jego przygotowanie nie wymaga wiele czasu, ani poświęcenia, może stać się pysznym, poniedziałkowym podwieczorkiem, albo słodkim upominkiem z okazji nadchodzącego Dnia Matki. Jestem pewna też, że wspaniale sprawdzi się jako deser w Dzień Dziecka, który też już zbliża się wielkimi krokami. Zaopatrzcie się więc w porządny zapas dobrej czekolady i do dzieła!

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

17 przemyśleń na temat “Arystokratka – kostka czekoladowa z bitą śmietaną”


  1. Takie ciacha lubię najbardziej :) Pyszne i fotogeniczne

  2. ~ilovebakepl pisze:

    wyglada oblednie jak z dobrej cukierni :)


  3. przepysznie tutaj (jak zawsze zresztą i te extra zdjęcia), pozdrawiam

  4. ~kornik pisze:

    Ciasto prezentuje się znakomicie!
    Pozdrawiam!
    kornikwkuchni

  5. ~Angie pisze:

    Pięknie wygląda; )

  6. ~kcal pisze:

    Sympatyczne ciacho – wygląda tak trochę pomiędzy wuzetką a oreo ;) A te starodawne nożyczki (i w ogóle kompozycja tego zdjęcia) – rewelacyjne!

  7. ~Agata pisze:

    To jest ciasto, które od kilkunastu lat znajdziecie w każdej cukierni w Radomiu, nazywa się RADOMIANKA i cały Rado od dawna się nią zajada,polecam :)

  8. ~lenabratel pisze:

    Wygląda perfekcyjnie, gratuluję takiego talentu cukireniczego!!

  9. ~Klaudia pisze:

    Chciałabym tak pięknie piec, przeważnie moje wypieki może i nie smakują najgorzej, ale do takiego profesjonalnego wyglądu im daleko, oj bardzo daleko ;)

  10. ~Machońko pisze:

    Czekolada z nutą cytryny brzmi jak ciasto idealne :)


  11. Bardzo fajne, klimatyczne zdjęcia :)

  12. ~Opalanka pisze:

    U mnie poszłaby na pniu!Daję jej dziesięć minut:)

  13. ~Robert pisze:

    Witam kurcze jak ja bardzo lubię desery,a ten kusi naprawdę bardzo. Trzeba oczywiście będzie spróbować bo brzmi wyjątkowo smacznie. Czekoladę z bitą śmietaną pamiętam jeszcze z dzieciństwa i to w pamięci mi już chyba, na zawsze pozostanie.

  14. ~Crazy Two pisze:

    Osobiście uwielbiam ciasta czekoladowe, dlatego skuszę się do twojego przepisu i spróbuję go w wolnym czasie zrobić:) Na pewno warto:)


  15. Arystokratka, to odpowiednia nazwa. Ciacho prezentuje się bardzo dostojnie i wykwintnie, w sam raz na pyszny deser.


  16. Pycha!!! Wygląda obłędnie, jem oczami

  17. ~Bronisław pisze:

    Patrząc na zdjęcia wypieku, uważam, że nazwa jest w pełni trafiona!
    Z chęcią wypróbuję Arystokratkę na sam widok człowiekowi ślinka cieknie ;)
    Tak z ciekawości – czy masz jakąś konkretną czekoladę, której używasz? Ja zawsze korzystałem z gorzkiej Goplany, ale może z innej firmy bardziej by się nadawała.

Komentowanie wyłączaone