Naan Berenji – perskie ryżowe ciasteczka

8 Flares Pin It Share 8 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

Pieczenie ciasteczek ma w sobie coś magicznego, coś takiego, że dom robi się jeszcze bardziej przytulny niż zwykle, a na twarzach domowników rodzi się uśmiech. Tak właśnie pieczenie ciasteczek oddziałuje na nasz dom i na nas. Zawsze mam obok swoich pomocników i chociaż kuchnia wygląda później jak małe pole walki, zabawa jest przednia. Co z tego, że sama zrobiłabym to szybciej, a ciasteczka miałyby bardziej idealne kształty, jeśli w smaku nie byłyby takie magiczne. Lepienie ciastek z dziećmi sprawia, że smakują jeszcze lepiej. To właśnie ta magia, ten tajemniczy składnik, bez którego byłyby to tylko zwykłe ciasteczka.

Naan berenji to perskie ciasteczka z mąki ryżowej. Pięknie pachną świeżo mielonym kardamonem i wodą różaną. Są tak kruche, że niemal rozsypują się w pył w zetknięciu z ustami. Dość słodkie, ale zdecydowanie wyjątkowe, o nieco egzotycznym smaku i uzależniające. Wymagają trochę czasu, ale z pewnością są warte tego poświęcenia tym bardziej, że większość, to oczekiwanie  na schłodzenie się składników.

Składniki:

(45-50 sztuk)

  • 3 szklanki mąki ryżowej
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 200g masła w temp. pokojowej
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka wody różanej
  • sezam, mak lub siekane pistacje po posypania

Przygotowanie krok po kroku:

  • 1 szklankę wody zagotuj z 1,5 szklanki cukru. Gotuj syrop kilka minut (edit: 27.05. aż zredukuje się do objętości 1 szklanki). Zdejmij z ognia i dodaj wodę różaną. Ostudź.
  • Żółtka utrzyj z 2 łyżkami cukru pudru do białości.
  • Dodaj masło i zmiksuj dokładnie.
  • Nie przerywając ucierania dodaj olej i utrzyj dokładnie na puszystą masę.
  • Dodaj mąkę wymieszaną z kardamonem i wymieszaj dokładnie do połączenia się składników.
  • Dodaj 1 szklankę chłodnego syropu cukrowego i dokładnie wymieszaj lub zmiksuj.
  • Przykryj folią i wstaw do lodówki na 6 godzin lub całą noc.
  • Ze schłodzonego ciasta formuj kulki o wielkości orzechów włoskich, a następnie lekko spłaszczaj.
  • Tępą stroną noża zaznacz kształt gwiazdki na każdym ciastku i oprósz sezamem (pistacjami lub makiem)
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 12-15 minut lub do chwili aż ciasteczka zaczną delikatnie się rumienić.
  • Pozwól przestygnąć ciastkom na blaszce przed przełożeniem na półmisek. Ciepłe są bardzo delikatne.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

16 przemyśleń na temat “Naan Berenji – perskie ryżowe ciasteczka”

  1. ~klaudiarolok pisze:

    Wyglądają ślicznie! Pewnie też dobrze smakują, może w weekend jak będę mieć chwilę czasu to spróbuję wykonać!

  2. ~Dorota pisze:

    Przyznam, że wyglądają niebiańsko. Jak można byłoby najlepiej zastąpić cukier w tym przepisie? I czy można substytuować masło tłuszczem kokosowym?

    1. Małgosia pisze:

      Nie mam wielkiego doświadczenia w takich zamiennikach, ale podejrzewam, że nie powinno sprawić to wielkiego problemu. Cukier zastapilabym słodem np ryzowym, albo innym substytutem. Co do ilości, trzeba by próbować. Generalnie ciastka są dość słodkie, można zmniejszyć ilość.

  3. ~ArtDeco pisze:

    Całkowicie się zgadzam z tym, że w domu robi się niesamowicie przytulnie podczas pieczenia ciastek. Ja w ogóle uwielbiam to robić z pomocą rodziny i wtedy w ogóle już jest pięknie ;) Przepis na pewno wypróbujemy bo zapowiada się smakowicie!

  4. ~Genka pisze:

    Świetne są! Smakują wyśmienicie !

  5. ~Izi pisze:

    Takie ciasteczka do kawy, mmm.. pychota. A jeszcze własnoręcznie zrobione, to dopiero musi być satysfakcja :)

  6. ~lusia pisze:

    ciekawe, ciekawe. moze dzieciom posmakuje. lepsze to niz slodka chemia sklepowa ;) trzeba wybrobowac, tylko ze u mnie bedzie z eko składników(duzu wybor ma bio-kraina.pl),ktore btw bardzo polecam, szczegolnie jak ktos zważa na to co je.

  7. ~Daniel pisze:

    Już podrzuciłem żonie przepis :) Wyglądają przepysznie :) mniam mniam

  8. ~Maja pisze:

    Miałam dzisiaj trzymać się z daleka od garów. Ale chyba ulegnę pokusie…

    1. Małgosia pisze:

      Tak, ja też miałam się trzymać daleko od garów… Pół dnia suszyłam bezy ;)

  9. ~AR pisze:

    Gosiu, zrobiłam idealnie według przepisu,a ciasteczka rozlały mi się na blaszce i w ogóle nie urosły. Co się mogło stać? :(

    1. Małgosia pisze:

      Czy ciasto zostało wystarczająco schłodzone? Syrop się zredukował podczas gotowania do objętości mniej więcej 1 szklanki? Ciasto zdecydowanie nie powinno sprawiać takich problemów.

  10. ~AR pisze:

    właśnie wszystko zrobiłam tak, jak w przepisie :( a takiego miałam smaczka.

    1. Małgosia pisze:

      Sprawdziłam przepis, wszystko jest ok więc nie mam pomysłu co poszło nie tak, bardzo mi przykro, że ciasteczka się nie udały.

  11. ~Joanna pisze:

    Ciasteczka wyglądają baaardzo smakowicie :)

  12. ~Joanna pisze:

    Fantastycznie się prezentują, przepis do wypróbowania :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>