Ragout z mięsa mielonego z kalarepą

1 Flares 1 Flares ×

Mimo, że temperatury coraz wyższe, bywają dni, że przydaje się porządne rozgrzewające danie po długim spacerze. Najlepiej, by jego przygotowanie nie zajęło zbyt długo, było pożywne i pełne warzyw, najlepiej tych wiosennych, których przez zimę tak bardzo nam brakowało. Mając na uwadze wszystkie te podpunkty, a trochę z lenistwa, bo tak bardzo nie miałam ochoty  na toczenie całej góry pulpetów, przygotowałam geste i pachnące ragout z mięsa mielonego – pożywny gulasz z dużą ilością gęstego sosu i warzyw.

Konsystencją przypomina bolognese, z powodzeniem też może wystąpić w roli sosu do tagliatelle, ale ja podałam go jako danie jednogarnkowe, potrawkę, która świetnie smakuje o każdej porze dnia, najlepiej z kawałkiem świeżego pieczywa. Porcją warzyw w tym przypadku jest słodka i krucha kalarepa, której smak po ugotowaniu nabiera zupełnie nowego wymiaru. Jeśli zdobędziecie warzywa pierwszej świeżości z liśćmi, również dodajcie je do ragout, będą pyszne.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

4 przemyślenia na temat “Ragout z mięsa mielonego z kalarepą”

  1. ~Jolka pisze:

    fajny przepis, chętnie spróbuję zrobić. Bardzo podobają mi się zdjęcia aż się chce jeść. Pozdrawiam

  2. ~Crazy Two pisze:

    Powyższe zdjęcia potwierdzają tylko istotę tego jak ważny jest sposób prezentacji posiłku. Spoglądając na zaprezentowany posiłek – od razu chciałabym go zjeść:)

  3. ~Kurcewicz pisze:

    Zawsze zachwycają mnie zdjęcia tych potraw :) A przepis ciekawy, z chęcią wypróbuję w weekend :)

  4. ~Linor pisze:

    Nigdy czegoś takiego nie jadłam, chyba się skusze i wypróbuję

Komentowanie wyłączaone