Rożki z ciasta filo z botwinką i bryndzą

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Do przygotowania tego dania zainspirowały mnie greckie spanakopitas. Kupując dorodny pęczek wiosennej botwinki wiedziałam, że to musi być pyszne. Wprawdzie nieomal zjedliśmy połowę farszu przygotowanego do rożków zanim w nich się jeszcze znalazł, ale w końcu trudno się dziwić – był wyjątkowo smaczny i z powodzeniem mógłby pełnić rolę pysznej „jarzynki” do obiadu.

Ja jednak poszłam o krok dalej i upiekłam z jego wykorzystaniem rożki z ciasta filo. Nie uległam jednak pokusie zrobienia domowego ciasta i wybrałam gotowe płaty, które zresztą czekały w lodówce od pewnego czasu na swoją kolej. Chrupiące ciasto, pękające w ustach, rumiane i pachnące masłem, skrywające soczysty, botwinkowy farsz z dodatkiem orzechów i kremowej bryndzy. Takie nasze, polskie, swojske spanakopitas. Wyszły wyśmienite, polecam!

Jeśli nie przepadasz za ciastem filo lub masz problem z jego zakupem, rożki wyjdą równie smaczne z ciasta francuskiego.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

8 przemyśleń na temat “Rożki z ciasta filo z botwinką i bryndzą”

  1. ~Kasia pisze:

    Witam fajny pomysł z tymi różkami. Poza tym składniki, które zostały tu zastosowane są naprawdę w moim guście. Chyba zjem sobie niedługo taki obiad bo przepis wygląda naprawdę apetycznie.


  2. Jaki fajny polsko-grecki mariaż :-)


  3. Oj, to musiało być pyszne! Podoba mi się, że dodałaś bryndzę – ja robiłam już kilka razy spanakopitas z różną zieleniną, ale zawsze dawałam fetę.

  4. ~gin pisze:

    Z takim nadzieniem musiały smakować obłędnie :)


  5. Czy to ciasto filo zawiera jakieś składniki nie-wegańskie? Bryndzę zastąpię wędzonym tofu, ale nie jestem pewna co do ciasta…

    1. Małgosia pisze:

      Powinno być weganskie. Mąka, woda, oliwa, ale zawsze warto spojrzeć na skład.

  6. ~enjoyment.pl pisze:

    Mmm wygląda mega smacznie, na pewno spróbuję. Zapraszam do mnie na babeczki ;)

  7. ~niz pisze:

    no na pewno są smakowite ;)

Komentowanie wyłączaone