Rożki z ciasta filo z botwinką i bryndzą

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Do przygotowania tego dania zainspirowały mnie greckie spanakopitas. Kupując dorodny pęczek wiosennej botwinki wiedziałam, że to musi być pyszne. Wprawdzie nieomal zjedliśmy połowę farszu przygotowanego do rożków zanim w nich się jeszcze znalazł, ale w końcu trudno się dziwić – był wyjątkowo smaczny i z powodzeniem mógłby pełnić rolę pysznej „jarzynki” do obiadu.

Ja jednak poszłam o krok dalej i upiekłam z jego wykorzystaniem rożki z ciasta filo. Nie uległam jednak pokusie zrobienia domowego ciasta i wybrałam gotowe płaty, które zresztą czekały w lodówce od pewnego czasu na swoją kolej. Chrupiące ciasto, pękające w ustach, rumiane i pachnące masłem, skrywające soczysty, botwinkowy farsz z dodatkiem orzechów i kremowej bryndzy. Takie nasze, polskie, swojske spanakopitas. Wyszły wyśmienite, polecam!

Jeśli nie przepadasz za ciastem filo lub masz problem z jego zakupem, rożki wyjdą równie smaczne z ciasta francuskiego.

Składniki:

(około 8 sztuk)

  • 1 duży pęczek botwinki
  • 150g bryndzy
  • 1/3 szklanka orzechów włoskich
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta mielonej kolendry
  • oliwa/masło do smażenia
  • 50g roztopionego masła do smarowania ciasta
  • ciasto filo

Przygotowanie krok po kroku:

  • Orzechy upraż na suchej patelni aż się zrumienią i zaczną intensywnie pachnieć
  • Cebulę i czosnek posiekaj. Wrzuć na rozgrzaną patelnię z oliwą lub masłem. Zeszklij.
  • Botwinkę posiekaj dość drobno wraz z młodymi buraczkami. Dodaj do zeszklonej cebulki. Duś aż lekko zmięknie.
  • Dopraw do smaku (sól ostrożnie, ser jest słony) i odstaw do wystygnięcia.
  • Do chłodnej botwinki dodaj orzechy i pokruszoną bryndzę. Wymieszaj delikatnie.
  • Masło roztop.
  • Rozkładaj kolejne płaty ciasta filo i smaruj je masłem. Na rożki użyj 3 warstw ciasta  (każda warstwa powinna być natłuszczona masłem lub oliwą dobrej jakości, jeśli nie używasz masła).
  • Ciasto pokrój na pasy o szerokości około 10cm, o długości płatów ciasta. Na każdy kawałek układaj po porcji farszu i składaj w trójkąty – jak amerykańską flagę – aż do końca paska.
  • Przed upieczeniem każdy rożek posmaruj masłem i piecz w 180° przez około 15 minut lub na złoty kolor.
  • Podawaj na ciepło lub zimno w dipem jogurtowo-czosnkowym, koperkowym lub innym ulubionym.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

8 przemyśleń na temat “Rożki z ciasta filo z botwinką i bryndzą”

  1. ~Kasia pisze:

    Witam fajny pomysł z tymi różkami. Poza tym składniki, które zostały tu zastosowane są naprawdę w moim guście. Chyba zjem sobie niedługo taki obiad bo przepis wygląda naprawdę apetycznie.


  2. Jaki fajny polsko-grecki mariaż :-)


  3. Oj, to musiało być pyszne! Podoba mi się, że dodałaś bryndzę – ja robiłam już kilka razy spanakopitas z różną zieleniną, ale zawsze dawałam fetę.

  4. ~gin pisze:

    Z takim nadzieniem musiały smakować obłędnie :)


  5. Czy to ciasto filo zawiera jakieś składniki nie-wegańskie? Bryndzę zastąpię wędzonym tofu, ale nie jestem pewna co do ciasta…

    1. Małgosia pisze:

      Powinno być weganskie. Mąka, woda, oliwa, ale zawsze warto spojrzeć na skład.

  6. ~enjoyment.pl pisze:

    Mmm wygląda mega smacznie, na pewno spróbuję. Zapraszam do mnie na babeczki ;)

  7. ~niz pisze:

    no na pewno są smakowite ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>