Pieczone zielone szparagi z jajkiem i parmezanem

5 Flares 5 Flares ×

Sezon szparagowy choć trwa tak krótko, jest wyjątkowo intensywny i pełen smaku. To czas,  kiedy najprostsze wydaje się najlepsze i najsmaczniejsze. Od kiedy pierwszy raz skosztowaliśmy szparagów staramy się sezon na nie wykorzystać do granic możliwości. Szparagi pojawiają się w wielu różnych daniach i kombinacjach, czasami niemal codziennie, ale obowiązkowo, jako pierwsze na naszym stole co roku lądują pieczone. Szybkie i nadzwyczaj proste danie, które przygotujesz w zaledwie kilka chwil. Jak dla mnie to  najlepszy sposób na przygotowanie tych warzyw – zachowują pełnię smaku, są jędrne i soczyście zielone. W połączeniu z jakiem sadzonym z wciąż płynnym żółtkiem tworzą idealne, klasyczne połączenie. Dodatek parmezanu uzupełnia ten zgrany mariaż. Tą klasyczną propozycją warto nie tylko rozpocząć coroczny sezon na szparagi, ale też przygodę z tym wiosennym warzywem. Po niej przyjdzie czas na bardziej złożone, choć równie proste przepisy.

Zgodnie z nieśmiertelną zasadą, że im mniej skomplikowane danie serwujemy, tym lepszych składników powinniśmy użyć, do tego dania wykorzystajmy najlepszej oliwy, czy świeżo tłuczonego pieprzu. Jeśli potraktujemy to danie z należytym szacunkiem, będzie wyglądało i smakowało jak przysłowiowy milion dolarów. Dlatego też świetnie nadaje się na każdą okazję, także od święta i dla wyjątkowych gości. Efekt murowany i to przy minimalnym wysiłku.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

4 przemyślenia na temat “Pieczone zielone szparagi z jajkiem i parmezanem”

  1. ~kasia pisze:

    Mniam…uwielbiam szparagi))))
    Może się skuszę i coś takiego zrobię)
    Pozdrawiam i dzięki za taki fajny ,prosty przepis;)

  2. ~iza pisze:

    pieknie podane, aż chce się zjeść

  3. ~karmel-itka pisze:

    bajeczne śniadanie!

  4. ~Sabat pisze:

    świetny przepis, na pewno skorzystam

Komentowanie wyłączaone