Biszkoptowy torcik rabarbarowy – bezglutenowy

25 Flares Pin It Share 25 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 25 Flares ×

Jeśli na diecie bezglutenowej można zajadać się takim tortem, to ja na własne życzenie się mogę zgłosić. To była pierwsza moja myśl po spróbowaniu tego ciasta. Jest biszkopt, jest boski, maślany krem i słodko kwaśny rabarbar z nutą wanilii i to wszystko w pięknym różowym, cukierkowym kolorze. Co więcej, składników do tego tortu potrzeba niewiele, a wykonanie jest naprawdę proste i szybkie, bo przecież ja w składaniu skomplikowanych tortów najlepsza nie jestem. Nie ten poziom cierpliwości, niestety.

W każdym razie ten biszkopt z pewnością upiekę jeszcze nie raz. Rośnie spektakularnie, jest lekki niczym piórko i delikatny jak chmurka. Być może brzmi to nieco patetycznie, ale on właśnie taki jest, a że przy okazji jest bezglutenowy, to w dzisiejszych czasach powinno tylko działać na jego korzyść. Delikatny w smaku i konsystencji, z kruchym wierzchem przypominającym lekką bezę, świetnie sprawdził się jako podstawa do wiosennego tortu z dodatkiem pierwszego w sezonie rabarbaru. Ja przekroiłam biszkopt na pół tworząc dwie warstwy, ale wysokość ciasta pozwoli utworzyć co najmniej cztery warstwy. Jestem przekonana, że kwaskowy różowy krem w połączeniu z bitą śmietaną będzie świetnie się komponował.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

11 przemyśleń na temat “Biszkoptowy torcik rabarbarowy – bezglutenowy”


  1. Wygląda bajecznie :) i rabarbar!! love it

  2. ~foodmania pisze:

    prezentuje się wspaniale!


  3. Wygląda pysznie, aż korci mnie żeby go zrobić. Ja akurat jestem wszytko jedząca, ale moja siostra jest teraz w ciąży i musi być na ścisłej diecie bezglutenowej. Biedna je tylko owoce, warzywa…Pewnie by się ucieszyła z takiej słodkiej niespodzianki, którą mogłaby spróbować


  4. Uwielbiam rabarbar, tort wygląda mega pysznie !

    Pozdrawiam

  5. ~gin pisze:

    Fenomenalnie Ci ten biszkopt wyrósł :)
    Torcik wygląda cudownie :)

  6. ~Beata pisze:

    Witam, ja mam pytanie odnośnie skrobi kukurydzianej białej. Nie wiem o jaką skrobię chodzi :( A bardzo chciałabym upiec ten biszkopt.
    Pozdrawiam!

    1. Małgosia pisze:

      Na rynku powszechnie dostępna jest mąka kukurydziana, ona jest żółta i to nie o ten produkt mi chodzi Należy użyć skrobi kukurydzianej, która jest biała i zazwyczaj droższa, dostępna w działach zdrowej żywności lub sklepach „eko”. Oba te produkty są często mylone że sobą, a w tym przypadku to istotne, aby użyć właśnie skrobi. Dlatego też zaznaczyłam jaki kolor ma mieć.

  7. ~NewNails pisze:

    Uwielbiam rabarbar, więc na pewno się skusze na taki smakołyk :)

  8. ~Victor pisze:

    Poproszono mnie kiedyś o tort na wieczór panieński, był jednak jeden mały problem – panna młoda na diecie bezglutenowej. Jakoś sobie poradziłam, ale żałuję, że nie znałam wtedy tego przepisu! Wygląda świetnie i z pewnością jeszcze go wypróbuję :) Pozdrawiam

  9. ~Ania pisze:

    A mi wcale nie wyrósł. Żadna nowość, gdzieś po drodze robię błąd. Może za bardzo się spieszę? Termoobieg? Zbyt rozgrzany piekarnik? Jeszcze ani razu mi biszkopt w piekarniku nie wyszedł. Nie ma to jak prodiż :)


  10. Wygląda pięknie, uroczo! Idealne ciacho na idealny sezon <3

Komentowanie wyłączaone