Ciasto czekoladowe na parze i 3 urodziny bloga

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

Czas mija nieubłaganie. Ciągle przeliczam na nowo, czy na pewno minął już trzeci rok mojego blogowania. Przez ten czas myliłam się w wielu kwestiach, wiele razy zmieniałam sposób prowadzenia bloga i tak wiele razy miałam ochotę usunąć go raz na zawsze, że nie sposób tego zliczyć. Jedno wiem na pewno – przez te trzy lata zmieniłam się nie tylko jako bloger, ale też jestem zupełnie innym kucharzem. Dzisiaj już nie zastanawiam się co będzie, gdy braknie mi pomysłów na kolejne dania. Dzisiaj wiem, że starczy mi ich do końca istnienia internetu, a jeśli znów przyjdzie mi do głowy jakiś głupi pomysł, znajdę kogoś, kto skutecznie mi go z niej wybije. Dzięki blogowi poznałam wielu wspaniałych ludzi, zawarłam kilka cudownych przyjaźni, rozwinęłam się jako kucharz, bloger i fotograf, a także poznałam siebie i nauczyłam się przekraczać pozorne granice własnych możliwości.  Jestem tu i nie wybieram się nigdzie. Nie wiem co przyniosą kolejne lata prowadzenia Ósmego koloru tęczy, czy uda mi się wynieść go na kolejne szczeble jakości, ale będę się starać, aby zarówno Wam, jak i mnie było tu wygodnie, przytulnie i przede wszystkim smacznie.

Trzyletnie blogowanie nauczyło mnie też, że nie należy się w żadnym wypadku poddawać, bo gdy piekarnik odmawia współpracy akurat wtedy, gdy ma się do upieczenia ważny tort urodzinowy, ciasto piecze się na parze i przyznam, że metoda ta jest naprawdę godna polecenia. Świetny sposób na pieczenie ciasta podczas zbliżających się upałów oraz dla osób, które tak jak ja dzisiaj, nie mają dostępu do piekarnika. Ciasto przygotowane w parowarze jest niesamowicie delikatne, puszyste, w żadnym wypadku nie wysuszone, wręcz aksamitne i rozpływające się w ustach. Ja na jego bazie przygotowałam uroczy i smaczny torcik z malinami i kremem śmietankowym, ale równie dobrze będzie smakowało przełożone powidłami, czy polane czekoladą. Jestem pewna, że przypadnie do gustu niejednemu amatorowi czekolady.

Składniki:

(forma o śr. 20cm)

  • 180g masła
  • 3/4 szklanki niesłodzonego mleka skondensowanego
  • 1 szklanka cukru
  • 2 duże jajka
  • 100g mąki
  • 50g ciemnego kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • szczypta soli
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego

Ponadto:

  • 330g śmietanki kremówki 30-36%
  • 250g mascarpone
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do przybrania

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mleko, cukier, ekstrakt waniliowy oraz masło włóż do garnka i podgrzewaj stale mieszając aż składniki się połączą w jednolitą masę. Nie doprowadzaj do wrzenia.
  • W parowarze zagotuj wodę.
  • Formę natłuść, dno wyłóż papierem do pieczenia. Jeśli nie jest zbyt szczelna, owiń z zewnątrz folią aluminiową.
  • W drugiej misce przesiej mąkę z kakao, proszkiem, sodą oraz solą.
  • Do letniej masy mleczno-maślanej dodaj przesiane suche składniki i wymieszaj łopatką lub mikserem.
  • Następnie dodaj rozmącone widelcem jajka i wymieszaj z ciastem. Będzie dość płynne.
  • Ciasto przelej do przygotowanej formy.
  • Formę dokładnie przykryj folią aluminiową (nie pomijaj tego etapu) i ustaw w parowarze.
  • Gotuj na średnim ogniu przez około 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka. Czas parowania będzie różnił się w zależności od wielkości naczynia i cyrkulacji powietrza wewnątrz.
  • Ugotowane ciasto odstaw na 10-15 minut, a następnie wyjmij z formy.
  • Ostudź na kratce.
  • Zimne ciasto przekrój wzdłuż na trzy części.
  • Kremówkę ubij z cukrem pudrem, a następnie wymieszaj z mascarpone.
  • Smaruj kremem kolejne warstwy tortu. Na górze ułóż owoce.
  • Przechowuj w lodówce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

21 przemyśleń na temat “Ciasto czekoladowe na parze i 3 urodziny bloga”

  1. ~ilovebake.pl pisze:

    Ciasto wygląda na mega czekoladowe i wilgotne. Sprawdziłabym jakbym mogła :)

    1. Małgosia pisze:

      Jest wilgotne, jak na ciasto czekoladowe przystało, ale nie za bardzo jak można by przypuszczać po sposobie przygotowania. Chętnie poczęstowałabym Cię kawałeczkiem, gdybym mogła :)


  2. Gratuluję i życzę wszystkiego najlepszego! :) A tort piękny :)

  3. ~BernadettaP pisze:

    Gosiu, niegasnącego zadowolenia z prowadzenia bloga i mnóstwa kulinarnych inspiracji :) Ciacho wygląda mega smacznie ! Ja się zabieram chyba od co najmniej 3 lat za zrobienie ciasta w parowarze i zabrać nie mogę, ale chyba w końcu się skuszę :)

  4. ~karmel-itka pisze:

    wygląda obłędnie. Nic dodać, nic ująć!

  5. ~Angelique pisze:

    Faktycznie tort wygląda niesamowicie pięknie.
    Jednak nie jest on dla mnie.
    Zamiast cukru używam ksylitolu, mąki wszystkie poza pszenną, absolutnie nie wchodzi w grę kondensowane mleko, ewentualnie czekolada gorzka może być.

    I jak ja mam to przekształcić? Niby by szło, ale… Nie wiem z jakim efektem! ;(

    Pozdrawiam i życzę samych sukcesów i nowych pomysłów na kolejne 3 lata ;))

    1. Małgosia pisze:

      Jestem o krok od wprowadzenia przepisów dla bardziej wymagających ;)

  6. ~Justyna pisze:

    Właśnie czegoś takiego szukałam na urodziny chłopaka;) pięknie wygląda;) Sto lat dla Twojego bloga;)

  7. beata.p pisze:

    Wszystkiego dobrego! Mój synuś też ma dzisiaj urodziny.

  8. ~Grupa TENSE pisze:

    Jak to ktoś powiedział, tort albo jest dobry, albo ładny. Ten zarówno wygląda ładnie i pewnie w smaku też jest pyszny. Najgorzej nie lubię tortów z masą lukrową, nie dość, że są słodkie to jeszcze przy nich jest dużo pracy.

    1. Małgosia pisze:

      W takim razie ten jest idealny. Ciasto proste, krem jeszcze łatwiejszy, a dekoracje ograniczone do minimum. Aha, no i wcale nie jest przesłodzony :)

  9. ~Scandale pisze:

    Pięknie wygląda i jeszcze lepiej pewnie smakuje. A te świeże maliny na górze. Mmm… pycha.
    Pozdrawiam

  10. ~Angie pisze:

    Nigdy nie można się poddawać; )
    Tort wygląda świetnie, ten piękny głęboki kolor ciasta jest niesamowity; )

  11. sylwusia071 pisze:

    Kolejnych wspaniałych lat gotowania i pieczenia oczywiście dla rodziny i dla nas, czytelników :) Jest to blog jeden z moich ulubionych. I przepisy są naprawdę sprawdzone, może nie wszystkie próbowałam. Ale ciasta pieczesz wyśmienite, zawsze się udają. Oby tak dalej.
    Ciasto przygotowane w parowarze, moje gratulacje.

  12. ~Kasia pisze:

    Jeśli brak piekarnika motywuje Cię do wypieku takich pyszności to ja Ci ten piekarnik zepsuję na amen :) Torcik wygląda pięknie, jak pierwszy raz na niego spojrzałam to skojarzył mi się z ciasteczkami Oreo ;) Na jednym kawałku chyba bym nie poprzestała :) Z okazji 3 urodzinowego bloga, życzę weny, wytrwałości i pomysłów na dalsze blogowanie :)

  13. ~Kasia pisze:

    Czesc :) Wiesz jak bardzo zaluje, ze to właśnie dopiero zima odkrylem Twojego bloga, w momencie, gdy większość wolnego czasu jest już za mna? Jednak nic, mam nadzieje, ze nie konczysz zbyt szybko pisania i nie zamykasz bloga, bo chce jak najszybciej nadrobic wszystkie stracone i nieprzeczytane wpisy :)

    1. Małgosia pisze:

      Nigdzie się nie wybieram, czytaj i nadrabiaj spokojnie :)

  14. ~smiech607 pisze:

    Smakołyki :) uwielbiam ciasta, torty czekoladowe.

  15. ~Ilona pisze:

    Ciasto od razu przyciągnęło moją uwagę po tytule. Nie sądziałm, że można ciasto zrobić na parze, ale cóż człowiek uczy się przez całe życie. Poza tym dla mnie bardzo ważne jest gotowanie na parze, wszystko co mogę to gotuje w ten sposób wiec tym bardziej takie smakołyki sa mile widziane. Na ten weekend będę walczyła z tym ciastem, życie mi powodzenia ;)


  16. ślinka cieknie, a ja nie mogę jeść takich smakołyków :(

  17. ~gin pisze:

    Gratulacje!
    I mnóstwa satysfakcji z blogowania na kolejne lata życzę :)
    Torcik bardzo oryginalny, ma niesamowicie głęboki kolor :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>