Scones na maślance.

2 Flares 2 Flares ×

Scones to chyba najprostszy sposób na szybki podwieczorek, a nawet słodki posiłek dla dzieci i dorosłych lub dodatek to zup i sałatek. Świetnie smakują z domową konfiturą lub dżemem, najlepiej jeszcze lekko ciepłe z rozpływającym się świeżym masełkiem. Wersji scones jest wiele. Bułeczki mogą być lekko słodkie, z dodatkiem owoców lub bakalii lub w wersji wytrawnej z warzywami lub świeżymi ziołami. Są pyszne!

Przygotowanie scones zajmuje zaledwie chwilę. Nie powinno się ich długo zagniatać, a tylko zamieszać składniki, a następnie szybko upiec w dość wysokiej temperaturze na złoty kolor. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, otrzymamy puszyste i lekkie bułeczki pachnące masłem, lekko kruche na zewnątrz i rozpływające się w ustach.

Wiele scones już upiekłam. Są fantastycznym rozwiązaniem gdy nie ma się pomysłu na przekąskę dla dzieci, po przyjściu ze spaceru lub po prostu, w spokojny, leniwy weekend. Najbardziej lubię wersję z wykorzystaniem maślanki i tym właśnie przepisem dzielę się dzisiaj.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

13 przemyśleń na temat “Scones na maślance.”

  1. ~natalia pisze:

    Dzięki za ten przepis, już zapomniałam o sconesach dawno temu. Chyba już wiem, co będę robiła po pracy ;)

  2. ~Liliana pisze:

    Takie scones są idealne do popołudniowej herbaty :)

  3. ~kasia pisze:

    Wyglądają smakowicie)

  4. ~Dorota pisze:

    Przepięknie Ci wyszły! :)


  5. Proste a taaaakie pyszne!!!

  6. ~Ewka pisze:

    Faktycznie proste i szybkie, trzeba będzie wypróbować;) mam nadzieję, że wyjdą tak piękne jak na zdjęciach;)

  7. ~gin pisze:

    Akurat mam trochę maślanki i się zastanawiam, co z nią zrobić… Takie scones będą idealnym rozwiązaniem :)

  8. ~Duka pisze:

    Świetny pomysł, będę musiała wypróbować;) Twój blog to kopalnia świetnych przepisów

  9. ~sarwilia pisze:

    A mi nie wyszły ….. Ciasto po dodaniu mokrych składników było bardzo rzadkie (miało konsystencję gęstej śmietany). Aby je jakkolwiek uformować musiałam dodać sporo mąki i chyba przez to wyszły twarde:(

  10. ~Norbert pisze:

    wyglądają przepysznie do tego jeszcze szklanka mleka :)


  11. smaczniutkie ;) na pewno się skuszę

  12. ~dzierlatka pisze:

    Czy udadzą się również na mące orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej?

    1. Małgosia pisze:

      Trudno mi powiedzieć, nie próbowałam takiej kombinacji.

Komentowanie wyłączaone