Scones na maślance.

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

Scones to chyba najprostszy sposób na szybki podwieczorek, a nawet słodki posiłek dla dzieci i dorosłych lub dodatek to zup i sałatek. Świetnie smakują z domową konfiturą lub dżemem, najlepiej jeszcze lekko ciepłe z rozpływającym się świeżym masełkiem. Wersji scones jest wiele. Bułeczki mogą być lekko słodkie, z dodatkiem owoców lub bakalii lub w wersji wytrawnej z warzywami lub świeżymi ziołami. Są pyszne!

Przygotowanie scones zajmuje zaledwie chwilę. Nie powinno się ich długo zagniatać, a tylko zamieszać składniki, a następnie szybko upiec w dość wysokiej temperaturze na złoty kolor. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem, otrzymamy puszyste i lekkie bułeczki pachnące masłem, lekko kruche na zewnątrz i rozpływające się w ustach.

Wiele scones już upiekłam. Są fantastycznym rozwiązaniem gdy nie ma się pomysłu na przekąskę dla dzieci, po przyjściu ze spaceru lub po prostu, w spokojny, leniwy weekend. Najbardziej lubię wersję z wykorzystaniem maślanki i tym właśnie przepisem dzielę się dzisiaj.

Składniki:
(6-8 sztuk)

      • 1,5 szklanki mąki pszennej
      • 50g masła
      • 2 łyżki cukru pudru
      • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
      • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
      • szczypta soli
      • 2 jajka
      • 1/2 szklanki maślanki

Przygotowanie krok po kroku:

      • Mąkę przesiej z sodą i proszkiem do miski.
      • Dodaj masło pokrojone w kostkę i rozetrzyj je palcami w mące.
      • Dodaj cukier i sól i wymieszaj.
      • W drugiej misce rozmąć jajka, dodaj maślankę i wymieszaj.
      • Dodaj do suchych składników delikatnie zarabiając ciasto łyżką. Wymieszaj dość delikatnie do połączenia się składników. Nie ubijaj zbyt energicznie, może to spowodować, że bułeczki będą twarde i zbite. Ciasto powinno być dość miękkie.
      • Wyłóż ciasto na oprószoną mąką stolnicę i uformuj placek o grubości około 1,5-2cm.
      • Ostrą foremką wykrawaj okrągłe ciasteczka (lub inne kształty) i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
      • Jeśli nie masz pod ręką foremki, uformuj z ciasta koło o tej samej grubości i pokrój nożem na trójkąty.
      • Wstaw do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz przez około 15 minut lub do chwili aż scones wyrosną i zaczną się rumienić.
      • Podawaj lekko ciepłe z dżemem, świeżym masłem lub gęstą śmietaną.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

13 przemyśleń na temat “Scones na maślance.”

  1. ~natalia pisze:

    Dzięki za ten przepis, już zapomniałam o sconesach dawno temu. Chyba już wiem, co będę robiła po pracy ;)

  2. ~Liliana pisze:

    Takie scones są idealne do popołudniowej herbaty :)

  3. ~kasia pisze:

    Wyglądają smakowicie)

  4. ~Dorota pisze:

    Przepięknie Ci wyszły! :)


  5. Proste a taaaakie pyszne!!!

  6. ~Ewka pisze:

    Faktycznie proste i szybkie, trzeba będzie wypróbować;) mam nadzieję, że wyjdą tak piękne jak na zdjęciach;)

  7. ~gin pisze:

    Akurat mam trochę maślanki i się zastanawiam, co z nią zrobić… Takie scones będą idealnym rozwiązaniem :)

  8. ~Duka pisze:

    Świetny pomysł, będę musiała wypróbować;) Twój blog to kopalnia świetnych przepisów

  9. ~sarwilia pisze:

    A mi nie wyszły ….. Ciasto po dodaniu mokrych składników było bardzo rzadkie (miało konsystencję gęstej śmietany). Aby je jakkolwiek uformować musiałam dodać sporo mąki i chyba przez to wyszły twarde:(

  10. ~Norbert pisze:

    wyglądają przepysznie do tego jeszcze szklanka mleka :)


  11. smaczniutkie ;) na pewno się skuszę

  12. ~dzierlatka pisze:

    Czy udadzą się również na mące orkiszowej jasnej lub pełnoziarnistej?

    1. Małgosia pisze:

      Trudno mi powiedzieć, nie próbowałam takiej kombinacji.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>