Pikantny smażony bakłażan z orzechami

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Wiele osób twierdzi, że nie lubi smaku bakłażanów. Przyznaję się, że i ja do niedawna się do nich zaliczałam. Dziś wiem jedno – kto tak twierdzi, nigdy nie jadł tego warzywa dobrze przyrządzonego. To dość wymagające warzywo i jeśli nieumiejętnie się z nim obejdziemy nie będzie smaczne. Niedogotowany jest twardy i gorzki, a smażony w zbyt chłodnym oleju tłusty. Obie wersje skutkują nieciekawym smakiem, ale jest na to rada. Mój dzisiejszy przepis gwarantuje, że pokochacie bakłażany, a teraz jest dobry moment na realizację, bo w sklepach dostępne są w przystępnych cenach.

Smażąc warzywa zastanawiałam się, czy to podejście do bakłażana będzie udane. Muszę przyznać, że było w 100% trafione.  Był pyszny, delikatnie chrupiący, aromatyczny, a całość w połączeniu z niemal słodkimi orzechami była zniewalająca. Od dzisiaj jest to mój ulubiony sposób na przyrządzenie bakłażana. Może stanowić niebanalną przystawkę lub dodatek do głównego dania, albo nawet być podstawą wegetariańskiego posiłku. Wygląda niepozornie, ale w smaku – rewelacja!

Składniki:(4 porcje)

      • 500g świeżych bakłażanów (2-3 sztuki)
      • 2 łyżki soli
      • 2 ząbki czosnku
      • 1-2 papryczki chili
      • 2 łyżki skrobi kukurydzianej (białej)
      • 1cm kawałek kłącza świeżego imbiru
      • 100g orzechów włoskich
      • olej do smażenia ok. 1 szklanki

Przygotowanie krok po kroku:

      • bakłażany pokrój na równej wielkości kawałki tak, by każdy kawałek miał fragment skórki. Kształt jest nieistotny.
      • Warzywa ułóż na durszlaku i zasyp solą. Wymieszaj, by wszystkie kawałki pokryły się solą. Odstaw na około 1 godzinę. Dzięki temu zabiegowi bakłażan nie tylko nie będzie gorzki, ale też pozbędziemy się z niego nadmiaru wody, co sprawi, że po usmażeniu będzie chrupiący.
      • Na suchej patelni upraż orzechy. Odstaw.
      • Po upływie godziny warzywa opłucz pod bieżącą wodą i dokładnie osusz.
      • Oprósz skrobią kukurydzianą i przemieszaj dłonią, aby ją rozprowadzić.
      • W woku rozgrzej olej – powinno być go dość poro, by swobodnie móc usmażyć warzywa.
      • Dodaj posiekane chili, czosnek oraz starty imbir.
      • Gdy ich aromat się uwolni (trwa to bardzo krótko) dodaj bakłażany i smaż na złotobrązowy kolor.
      • Od czasu do czasu przemieszaj.
      • Usmażone warzywa przełóż na ręcznik papierowy, aby osączyć je z nadmiaru tłuszczu.
      • Przełóż na półmisek i posyp uprażonymi wcześniej orzechami.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

9 przemyśleń na temat “Pikantny smażony bakłażan z orzechami”

  1. ~foodmania pisze:

    bardzo apetyczne danie!

  2. ~Kasia pisze:

    Zawsze szukam ciekawych przepisow z uzyciem baklazana.
    Bo to takie wymagajace warzywo – samo z siebie daje niewiele…
    Trzeba mu znalezc odpowiednie towarzystwo.
    A z orzechami wyglada na to, ze sie bardzo lubi!
    :)


  3. Uwielbiam bakłażana, ale taką jego wersje widziałam po raz pierwszy

  4. ~Kuchnia w opałach pisze:

    Uwielbiam bakłażany, odkąd pierwszy raz jadłam je w Turcji. Przepis wrzucam w zakładki z dopiskiem do pilnej realizacji ;)

  5. ~berberrus pisze:

    Dzisiaj robię bakłażana wg tego przepisu. Bardzo mi się spodobał. Coś więcej napiszę jak już spróbuję :)

  6. ~berberrus pisze:

    Tak jak napisałam wcześniej, przygotowałam bakłażana wg podanego przepisu. Wyszedł pyszny i na pewno będzie częściej gościł na moim stole. Bardzo polecam :)

  7. ~martabielec pisze:

    Bardzo ciekawy przepis, myślę, że zamiast orzechów można też użyć słonecznika podprażonego :)

  8. ~ocalchwile pisze:

    Ale ciekawe połączenie smaków. Ja ostatnio odkrywam orzechy i ziarna jako dodatek do dań wytrawnych i muszę powiedzieć, że ten posmak orzechowy bardzo mi pasuje.

  9. ~Matari pisze:

    Robiłam i wyszło pysznie, dzięki ;)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>