Babka marmurkowa

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

 

Proste i nieskomplikowane wypieki lubię najbardziej. Lubię, gdy mogę wstawić ciasto do piekarnika zanim zagotuje się woda na herbatę. Czy jestem leniwa? Nie sądzę, po prostu staram się celebrować każdą wolną chwilę, jaka jest mi dana, a wiele ich nie mam do rozdysponowania tej wiosny. Ważąc więc dokładnie czas, który pozostał do Wielkanocy zdecydowałam się upiec prostą babkę marmurkową. Wyrosła tak spektakularnie i równie pięknie spękała, że aż żal było stawiać ją do góry dnem. Wygląda uroczo, niczym ogromna muffinka i to podoba mi się w niej równie bardzo jak prostota przygotowania i niezawodność.

Babka jest puszysta i lekko wilgotna, wyraźnie kakaowa, z delikatnym aromatem wanilii. Idealna w swojej prostocie. Nie znam osoby, która choćby raz nie spotkała się z podobnym wypiekiem. Dla jej udoskonalenia można polać ją czekoladą lub domową, błyszczącą polewą, lukrem lub oprószyć cukrem pudrem. Będzie pięknie prezentowała się na wielkanocnym stole.

Składniki:

(forma na babkę ok 2l)

  • 150g masła
  • 1 i 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 5 dużych jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mleka +1 łyżka stołowa
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę do babki (ok 2l) wysmaruj masłem i oprósz mąką lub drobną bułką tartą.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia do osobnego naczynia.
  • Żółtka oddziel od białek.
  • Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  • Miękkie masło utrzyj z cukrem na puszystą, jasną masę.
  • Stopniowo, nie przerywając ucierania dodawaj po jednym żółtku oraz ekstrakt waniliowy.
  • Dodaj połowę mąki i wymieszaj.
  • Dodaj 1/4 szklanki mleka i ponownie wymieszaj do połączenia składników.
  • Dodaj resztę mąki.
  • Ciasto podziel na 2 równe części.
  • Do jednej z nich dodaj kakao i 1 łyżkę mąki. Wymieszaj do połączenia składników.
  • Do każdego ciasta dodaj po połowie piany z białek i ostrożnie wymieszaj łopatką (nie używaj miksera, aby piana nie opadła).
  • Do natłuszczonej formy wylej jasne ciasto, a na nie ciemne. Przemieszaj patyczkiem, aby lekko zmieszać obie warstwy.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 50 minut lub do tzw suchego patyczka.
  • Ostudź.
  • Polej polewą, czekoladą, polukruj lub oprósz cukrem pudrem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

14 przemyśleń na temat “Babka marmurkowa”

  1. ~Pat pisze:

    Wygląda i pewnie smakuj obłędnie :)

  2. ~Angie pisze:

    Ale ogromna! Pięknie się prezentuje; )


  3. Bardzo apetycznie wygląda!! Pozdrawiam i zapraszam do nas!

  4. ~pozytywny pisze:

    Jaka fantastyczna i do tego ogromna babka :) Wygląda znakomicie. Wielkie WOW!

  5. ~Iga pisze:

    Oj ja rowniez zdecydowanie wole proste, szybkie ale i smaczne wypieki. Bo przy skomplikowanych przepisach zawsze istnieje niebezpieczenstwo, ze cos zrobi sie zle i cale danie bedzie do niczego. Na szczescie ten przepis jest naprawde prosciutki. Mysle, ze upieke taka babke juz jutro, przed swietami, bo mam miec gosci troche wczesniej.

  6. ~gin pisze:

    Wygląda wspaniale :)
    Ja też lubię tak raz, dwa, i do pieca :) Raz na jakiś czas nachodzi mnie ochota na dziwaczenie ;)

  7. beata.p pisze:

    Dzisiaj biorę się za pieczenie. Mam nadzieję, że babki wyjdą mi jak na zdjęciu.
    A potem makowiec i serniczek.

  8. ~Agata pisze:

    Udał się, wielkie dzięki :D

  9. ~NianiaOgg pisze:

    Piękna babka, smakowicie wygląda;) jest już po świętach, ale i tak ją upiekę w najbliższym czasie;D

  10. ~Neca pisze:

    Aż mi się takiej babki zachciało po zobaczeniu tych zdjęć (i pomimo świątecznego obżarstwa ;)). Takie właśnie lubię, wilgotne a nie wysuszone na wiór. Chyba na weekend się skuszę :)

  11. ~Agnieszka pisze:

    Gosiu! Pieklam ciasto na Swieta do przyszlej tesciowki! Bylo wspaniale:-) dziekuje!

    1. Małgosia pisze:

      Agnieszko, bardzo się cieszę, że babka smakowała :)

  12. ~Ala pisze:

    Małgorzato, dysponujesz może przepisem na klasyczną babkę piaskową? Od dłuższego czasu szukam takiego przepisu i trafić nie mogę. Dotychczasowe tylko ,,udają,, piaskowe, ale smak inny…

    1. Małgosia pisze:

      Poszukam czegoś

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>