Prosta babka pomarańczowa

2 Flares Pin It Share 2 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 2 Flares ×

 

Na wielkanocnych stołach zdecydowanie królują babki i mazurki. O ile tych drugich nie zwykło się piec w moim rodzinnym domu, to dostojnych bab zabraknąć  nie mogło. Pojawiały się w różnych odsłonach – drożdżowe, ucierane, jasne i ciemne, z bakaliami, albo makiem. I ja też na święta staram się zawsze jakąś babkę upiec, a i mazurka też pewnie nie zabraknie. Moja kolekcja foremek na babki może nie jest pokaźna, ale ciągle rośnie, a ja i tak wciąż najbardziej lubię tę najprostszą, klasyczną, falowaną z kominkiem i taką z pewnością jeszcze w tym roku nie raz upiekę. Dziś jednak babka o nieco innym kształcie – prosta, ucierana na bazie maślanki. Lekka i szybka do przygotowania, smaczna i niezawodna. W sam raz na nadchodzące święta lub po prostu, do popołudniowej herbaty. Niezależnie od kształtu fomy, babka jest z pewnością godna polecenia.

Składniki:

(forma z kominem około 22-24cm średnicy)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki cukru
  • 100g masła w temp. pokojowej
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 1/4 szklanki oleju
  • 3/4 szklanki maślanki (użyłam stracciatella stąd ciemniejsze na wygląd ciasto)
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • opcjonalnie 1/3 szklanki drobno posiekanej lub startej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Formę wysmaruj masłem i oprósz mąką lub bułką tartą.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia, sodą i solą.
  • Utrzyj masło z cukrem na puch.
  • Następnie dodawaj po jednym jajku nie przerywając ucierania.
  • Dodaj olej i zmiksuj do połączenia składników.
  • Dodaj do ciasta mąkę w dwóch, trzech partiach oraz skórkę otartą z pomarańczy i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Na koniec dodaj maślankę i wymieszaj dokładnie.
  • Ciasto przelej do formy i wyrównaj.
  • Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180°C i piecz przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka.
  • Po wystudzeniu oprósz cukrem pudrem lub polej dowolną polewą.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

6 przemyśleń na temat “Prosta babka pomarańczowa”

  1. ~Paulina pisze:

    Proszę o informację jaką ilość cukru należy dodać?

    1. Małgosia pisze:

      Poprawione, dziękuję za zwrócenie uwagi.


  2. Pięknie wyglądająca baba:-) i jak podejrzewam, aromatyczna?:-) Ale chyba w tej babie nie została dodana czekolada? Jakoś nie widać jej w przekrojonych kawałka?
    Pozdrawiam świątecznie,
    Może w wolnym zasie odwiedzisz moje skromne progi:-)

    1. Małgosia pisze:

      Samej czekolady nie dodawałam, użyła.natomiast maślanki stracciatella stąd czekolada w opcji.

  3. ~elmar73 pisze:

    Babka przepyszna. Polecam


  4. Chodził ostatnio za mną ten smak pomarańczowego ciasta i jak trafiłam na ten przepis to zebrałam się w sobie i dokonałam :D Wyszło cudnie także mogę polecić.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>