Barszcz biały na zakwasie

0 Flares Pin It Share 0 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 0 Flares ×

 

Pozostając nadal w temacie śniadania wielkanocnego przedstawiam dzisiaj przepis na biały barszcz na domowym zakwasie. Gotowy zakwas musiał bowiem odbyć test próbny i zdał go na szóstkę z plusem. Na jego bazie powstaje najlepszy klasyczny barszcz, bez większych udziwnień – podany z najlepszą białą kiełbasą i jajkiem. Jego przygotowanie niemal nie różni się od przygotowania zupy z proszku, a w smaku i składzie nie ma porównania. Zupa jest prosta, lekko kwaskowa, aromatyczna, pachnąca majerankiem i czosnkiem i idealnie zagęszczona dzięki najlepszemu domowemu zakwasowi. Jak dla mnie, jest to idealny barszcz biały zarówno na Wielkanoc, jak i też bez większej okazji, na co dzień, bo z kawałkiem świeżego pieczywa jest to pełnowartościowy, pożywny i sycący obiad dla całej rodziny, który można przygotować po przyjściu z pracy bez większego wysiłku. Wystarczy tylko mieć gotowy zakwas w lodówce, a ten z kolei może tam stać nawet długie miesiące.

Składniki:(ok. 4 porcje)

  • 1 średnia marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera lub selera naciowego
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2-3 kawałki białej surowej kiełbasy dobrej jakości
  • 250ml zakwasu na barszcz biały
  • 1-2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • sól do smaku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Warzywa oczyść i pokrój na mniejsze kawałki, jak do rosołu. Zalej około 1,5l zimnej wody, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz i gotuj około 20 minut.
  • Gdy warzywa będą prawie miękkie dodaj kiełbasę i gotuj kolejne 15 minut na małym ogniu.
  • Z wywaru usuń warzywa i kiełbasę i dodaj zakwas mieszając. Doprowadź do wrzenia często mieszając, aby nie powstały grudki na dnie.
  • Dopraw do smaku i gotuj przez kolejne 10 minut.
  • Na koniec dodaj majeranek i śmietanę (przed dodaniem wymieszaj śmietanę z łyżką gorącego płynu, aby zapobiec zwarzeniu).
  • Podawaj z białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

4 przemyślenia na temat “Barszcz biały na zakwasie”

  1. ~Lub pisze:

    Mmmmm przypominają mi się święta. :)

  2. ~Magda pisze:

    Ja już spisałam sobie listę potraw, które na moim stole zagoszczą i przyznam Ci, że nie mogę sie tych wszystkich smaków doczekać :) Domowego zakwasu jeszcze nie robiłam, ale widzę, że jest prosty jak konstrukcja cepa ;) no i co najważniejsze, zdrowszy niż zupa z paczki :) Spróbuję zakwas w tym roku zrobić i przyrządzić barszczyk :)


  3. Ja też jeszcze nie robiłam domowego zakwasu, ale chyba czas zrobić. Piękne zdjęcia :)

  4. ~Marta pisze:

    Barszcz na zakwasie z dodatkiem białej kiełbasy i jeszcze z jajkiem to coś, o czym marzę zawsze już na kilka tygodni przed świętami wielkanocnymi. Ale wiadomo, że na święta robi się naprawde wyątkowy barszcz. Taki, jakiego nie zje się nigdy nigdzie. Przyrządzany jest ze stuprocentowo naturalnych, domowych składników, z uczuciem i z sercem. A biała kiełbasa u nas zawsze jest od znajomego masarza. Także jest naprawdę super przepysznie, aż ślinka leci na samą myśl.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>