Domowy zakwas na biały barszcz.

52 Flares Pin It Share 52 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 52 Flares ×

Śniadanie wielkanocne nieodzownie kojarzy się z żurkiem lub białym barszczem podawanym z jajkiem i białą kiełbasą. Brzmi znajomo, prawda? Nic dziwnego, w ten dzień na większości stołów pojawia się to danie w różnych odsłonach, choć wszystkie oparte są na podobnej bazie. Na zakwasie, który pozornie najprościej jest kupić, ale jeśli cenimy sobie dobry smak możemy zdecydować się na przygotowanie własnego. To bardzo prosty przepis, który z pewnością uda się każdemu, wystarczy tylko na kilka dni wcześniej przygotować bazę, która pozostawiona w cieple zrobi się sama. Ten prosty zabieg zapewni nam, że barszcz w wielkanocny poranek będzie wyborny i równie łatwy do przygotowania co zupa z torebki.


Składniki:(0,75l gotowego zakwasu)

  • 6 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej typ 1850-2000
  • 0,6l chłodnej wody przegotowanej
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu
  • 2 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku

Przygotowanie krok po kroku:

  • Wszystkie składniki zakwasu zalej wodą i wymieszaj drewnianą łyżką w dużym słoju lub kamionce.
  • Przykryj talerzykiem w taki sposób, by zakwas miał dostęp powietrza i postaw na blacie kuchennym w temperaturze pokojowej.
  • Pozostaw do ukiszenia przed kilka dni (w ciepłym pomieszczeniu powinno zając to około 3 dni, w chłodzie dłużej)
  • Jeśli na powierzchni zakwas się mocno spieni, zamieszaj drewnianą łyżką (nie metalową).
  • Gotowy zakwas nie fermentuje i jest lekko kwaśny.
  • Przecedź zakwas przez durszlak (nie przez gęste sito) usuwając liście laurowe, ziarna i czosnek.
  • Przechowuj szczelnie zamknięte w lodówce nawet przez kilka miesięcy.
  • Przed użyciem wymieszaj.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

13 przemyśleń na temat “Domowy zakwas na biały barszcz.”


  1. lubię domowy zakwas, ale nie mogę do niego przekonać domowników. Pomimo wszystko i tak podaję żur na domowym zakwasie :)

    1. Małgosia pisze:

      U mnie dzieci trochę protestują, ale dla nas to obowiązkowa pozycja w menu nie tylko w święta.

  2. ~Kristof pisze:

    Musze zrobić, bo już dawno nie miałem tego na obiad, a bardzo lubię barszcz biały. Dzięki


  3. Ja też sam robię zakwas uważam że jest smaczniejszy i przy tym mam większą satysfakcję ja dodaję jeszcze cebulę

  4. ~kcal pisze:

    Twój zakwas musi być nieziemsko aromatyczny. Ja po prostu mieszam wodę z mąką żytnią i odstawiam w ciepłe miejsce na kilka dni. Dopiero podczas gotowania żurku przychodzi czas na dodawanie pozostałych smakowitości :)

    1. Małgosia pisze:

      Robisz podstawową wersję, niektórzy nawet twierdzą, że to jedyna słuszna wersja zakwasu. Ja jednak uważam, że przyprawy tylko pogłębiają i podkręcają smak.


  5. Domowe jest zawsze lepsze i nigdy nie pozwolę sobie wmówić że jest inaczej
    pozdrawiam
    http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl

  6. ~Daniela pisze:

    Nigdy nie robiłam zakwasu w domu.Czy należy rozcieńczyć go,jak to się robi z kupnym zakwasem?-jeśli tak,to w jakiej proporcji.Dziękuję za przepis,wykorzystam go na Święta.

    1. Małgosia pisze:

      Zasada postępowania podobna jak w przypadku zakwasu w butelce, kupionego w sklepie. Przepis na barszcz na bazie tego zakwasu znajdzie Pani w następnym wpisie: Barszcz biały na zakwasie

      1. ~Daniela pisze:

        Dziękuję,podoba mi się ten przepis na biały barszcz.

  7. ~Monika pisze:

    Brzmi smacznie i prosto -co jest najważniejsze;o) Skomplikowane przepisy mnie odstraszaja, za dużo roboty za mało pewności, że wyjdzie;) Zawsze kupowałam taki zakwas, ale teraz zrobię sama i uracze rodzinke na Świeta ;)

  8. ~Michał pisze:

    Zakwas nie wyszedł mi jeszcze taki biały jak na zdjęciach – a święta tuż tuż :)

    1. Małgosia pisze:

      Zakwas tylko wydaje się biały po zamieszaniu. Ma być przede wszystkim kwaskowy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>