Tarta serowa z bananami i nutellą.

8 Flares 8 Flares ×

 

Najlepsze wypieki powstają przypadkiem. Z potrzeby upieczenia czegoś na szybko, czegoś smacznego i nieskomplikowanego. Sernik w tym wydaniu nie wymaga długiego pieczenia, ani specjalnego traktowania. Spód jest lekki, kruchy i maślany, a połączenie bananów i czekolady zawsze się sprawdza. Mimo charakterystycznego, zimowego połączenia smaków, tarta z powodzeniem może stać się ozdobą stołu podczas zbliżającej się Wielkanocy lub uprzyjemnić leniwe popołudnie w gronie rodzinnym. Sekret jej powodzenia tkwi w dobrym, świeżym twarogu, dzięki któremu tarta ma odpowiednią konsystencję i smak. Do jej przygotowania polecam własnoręcznie zmielić ser. Najłatwiej zrobić do za pomocą zwykłego blendera lub malaksera.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

15 przemyśleń na temat “Tarta serowa z bananami i nutellą.”

  1. ~tosia pisze:

    Pani Małgosiu! Chciałbym zrobić tę tartę ale w tortownicy o średnicy 20 cm. Czy trafia ilość produktów będzie odpowiednia?

    1. Małgosia pisze:

      Z tej ilości składników w tortownicy o średnicy 20cm wyjdzie wysoki sernik. Polecam go wówczas piec w kąpieli wodnej przez około 60 minut w 165 stopniach. Jeśli ma być to niska tarta, proszę zmniejszyć ilość składników o połowę.


    2. niesamowite są te zdjęcia (przepisy oczywiście również). Niesamowite :)
      Polecam koktajle odchudzające, pozdrawiam

  2. ~Angie pisze:

    Zdecydowanie musiała być świetna w smaku, bardzo podoba mi się to połączenie smakowe; )

  3. ~pozytywny pisze:

    Tarta wygląda wspaniale i zapewne też wybornie smakuje. Z miłą chęcią wykorzystam przepis :) Pozdrawiam.

  4. ~kcal pisze:

    Wygląda smakowicie. W malakserze mieliłem już różne dziwne rzeczy, ale sera jeszcze nie próbowałem – zawsze mieliłem maszynką do mięsa. Podoba mi się ten pomysł!

  5. ~Paulina pisze:

    A jaką konsystencję ma nutella po upieczeniu? Bez zmian, czy robi się nieco sztywniejsza?

    1. Małgosia pisze:

      Bez większych zmian.

  6. ~Marta pisze:

    Upiekłam. Pychota :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę. Smacznego! :)

  7. ~Aga pisze:

    Musi być pyszna!


  8. Jak ładnie uśmiecha się Twoja tarta po przekrojeniu:-) Coś mi mówi, że to połączeniu jest pyszne. Ja nutellę wykorzystałam w babeczkach:-), choć Twoja uśmiechnięta tarta zdaje się nie mieć sobie równej:-) Jednak miło mi bezie jak zaglądniesz do mnie:-) Pozdrawiam wiosenne:-)

  9. ~gip pisze:

    Moje ulubione połączenie – nutella i banan. Tylko czekoladowo-orzechowy krem robię sama bo ten sklepowy to niestety prawie sam olej, do tego palmowy.

  10. ~Kamila pisze:

    Robiłam tę tartę i rzeczywiście jest świetna! Najbardziej posmakował mi spód ciasta – smakuje jak ciasteczka maślane! :) w związku z tym spodem mam pytanie – czy można go swobodnie łączyć z kremami na zimno? Nie jestem doświadczona w kwestii pieczenia, a widzę, że przepisy na spody tarty z zimnym, niepieczonym kremem lub serem są inne. W związku z tym, czy mogłabym np. połączyć spód tej tarty z serowym wypełnieniem, o którym piszesz w tym przepisie: http://osmykolorteczy.blog.pl/2014/05/30/tarta-serowa-z-truskawkami/ ??? Dzięki za odpowiedź :) pozdrawiam :)

    1. Małgosia pisze:

      Jak najbardziej można wykorzystać ten spod do innych wypełnieniem, także tych na zimno. Należy jednak chwilę dłużej podpięcie spód, do zarumienienia i wypełnić po całkowitym ostudzeniu.

Komentowanie wyłączaone