Tarta serowa z bananami i nutellą.

8 Flares Pin It Share 8 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

 

Najlepsze wypieki powstają przypadkiem. Z potrzeby upieczenia czegoś na szybko, czegoś smacznego i nieskomplikowanego. Sernik w tym wydaniu nie wymaga długiego pieczenia, ani specjalnego traktowania. Spód jest lekki, kruchy i maślany, a połączenie bananów i czekolady zawsze się sprawdza. Mimo charakterystycznego, zimowego połączenia smaków, tarta z powodzeniem może stać się ozdobą stołu podczas zbliżającej się Wielkanocy lub uprzyjemnić leniwe popołudnie w gronie rodzinnym. Sekret jej powodzenia tkwi w dobrym, świeżym twarogu, dzięki któremu tarta ma odpowiednią konsystencję i smak. Do jej przygotowania polecam własnoręcznie zmielić ser. Najłatwiej zrobić do za pomocą zwykłego blendera lub malaksera.

Składniki:

(forma na tartę 35cmx11cm)

  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki cukru
  • 100g masła
  • 500g twarogu (użyłam półtłustego w kostce)
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 3 jajka
  • 100g nutelli lub kremu czekoladowego
  • 1 duży banan

Przygotowanie krok po kroku:

  • Płatki owsiane zmiel w młynku lub użyj mąki owsianej.
  • Masło roztop i lekko przestudź. Następnie dodaj mąkę oraz zmielone płatki owsiane, 2 łyżki cukru i zarób ciasto przypominające kruszonkę. Jeśli jest zbyt suche, dodaj łyżkę wody.
  • Ciastem wyklej foremkę do tarty. Dno gęsto ponakłuwaj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i podpiecz 10-15 minut aż ciasto lekko się zrumieni. Przestudź.
  • Twaróg zmiel w malakserze lub blenderze na gładką masę.
  • Do twarogu dodaj jajka, cukier oraz ekstrakt waniliowy i krótko zmiksuj do połączenia się składników.
  • Na podpieczonym spodzie rozsmaruj krem czekoladowy. Delikatnie, aby nie zniszczyć delikatnego ciasta.
  • Na nutellę wylej masę serową. Powinna sięgać górnej krawędzi ciasta.
  • Banana pokrój na cienkie plasterki i ułóż je delikatnie na wierzchu ciasta.
  • Tartę wstaw do piekarnika i piecz w 180°C przez 25-30 minut. Masa serowa powinna się ściąć na powierzchni ciasta.
  • Pozostaw sernik do przestygnięcia w piekarniku, a następnie schłodź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

15 przemyśleń na temat “Tarta serowa z bananami i nutellą.”

  1. ~tosia pisze:

    Pani Małgosiu! Chciałbym zrobić tę tartę ale w tortownicy o średnicy 20 cm. Czy trafia ilość produktów będzie odpowiednia?

    1. Małgosia pisze:

      Z tej ilości składników w tortownicy o średnicy 20cm wyjdzie wysoki sernik. Polecam go wówczas piec w kąpieli wodnej przez około 60 minut w 165 stopniach. Jeśli ma być to niska tarta, proszę zmniejszyć ilość składników o połowę.


    2. niesamowite są te zdjęcia (przepisy oczywiście również). Niesamowite :)
      Polecam koktajle odchudzające, pozdrawiam

  2. ~Angie pisze:

    Zdecydowanie musiała być świetna w smaku, bardzo podoba mi się to połączenie smakowe; )

  3. ~pozytywny pisze:

    Tarta wygląda wspaniale i zapewne też wybornie smakuje. Z miłą chęcią wykorzystam przepis :) Pozdrawiam.

  4. ~kcal pisze:

    Wygląda smakowicie. W malakserze mieliłem już różne dziwne rzeczy, ale sera jeszcze nie próbowałem – zawsze mieliłem maszynką do mięsa. Podoba mi się ten pomysł!

  5. ~Paulina pisze:

    A jaką konsystencję ma nutella po upieczeniu? Bez zmian, czy robi się nieco sztywniejsza?

    1. Małgosia pisze:

      Bez większych zmian.

  6. ~Marta pisze:

    Upiekłam. Pychota :)

    1. Małgosia pisze:

      Bardzo się cieszę. Smacznego! :)

  7. ~Aga pisze:

    Musi być pyszna!


  8. Jak ładnie uśmiecha się Twoja tarta po przekrojeniu:-) Coś mi mówi, że to połączeniu jest pyszne. Ja nutellę wykorzystałam w babeczkach:-), choć Twoja uśmiechnięta tarta zdaje się nie mieć sobie równej:-) Jednak miło mi bezie jak zaglądniesz do mnie:-) Pozdrawiam wiosenne:-)

  9. ~gip pisze:

    Moje ulubione połączenie – nutella i banan. Tylko czekoladowo-orzechowy krem robię sama bo ten sklepowy to niestety prawie sam olej, do tego palmowy.

  10. ~Kamila pisze:

    Robiłam tę tartę i rzeczywiście jest świetna! Najbardziej posmakował mi spód ciasta – smakuje jak ciasteczka maślane! :) w związku z tym spodem mam pytanie – czy można go swobodnie łączyć z kremami na zimno? Nie jestem doświadczona w kwestii pieczenia, a widzę, że przepisy na spody tarty z zimnym, niepieczonym kremem lub serem są inne. W związku z tym, czy mogłabym np. połączyć spód tej tarty z serowym wypełnieniem, o którym piszesz w tym przepisie: http://osmykolorteczy.blog.pl/2014/05/30/tarta-serowa-z-truskawkami/ ??? Dzięki za odpowiedź :) pozdrawiam :)

    1. Małgosia pisze:

      Jak najbardziej można wykorzystać ten spod do innych wypełnieniem, także tych na zimno. Należy jednak chwilę dłużej podpięcie spód, do zarumienienia i wypełnić po całkowitym ostudzeniu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>