Ryba zapiekana w śmietanie z estragonem.

100 Flares Pin It Share 98 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 2 Email -- LinkedIn 0 100 Flares ×

 

O tym, że warto jeść ryby wszyscy wiemy, choć czasami zapominamy. Tłumaczymy się tym, że są drogie, niesmaczne, mało dostępne i trudno je przygotować. W kraju z naturalnym dostępem do morza powinniśmy jeść ich znacznie więcej.

Prawda jest taka, że ryby nie są wcale trudne do przyrządzenia, trzeba tylko mieć na nie dobry pomysł. Najbardziej popularna jest oczywiście ryba z patelni i choć oczywiście taką też lubimy, staram się nie podawać jej zbyt często. Zdecydowanie bardziej wolę rybę piec. Jest znacznie lżejsza, nie wymaga stania przy kuchence i daje znacznie szersze pole do popisu.

Ryba zapiekana w śmietanie z estragonem to jedno z prostszych dań obiadowych jakie znam. Jest delikatna i kremowa w smaku, świetnie nadaje się jako danie dla dzieci. Trzeba tylko pamiętać, by wybrać filet dobrej jakości, w którym na pewno nie znajdziemy ości. Wbrew pozorom nie bywa to takie oczywiste. Ze swojej strony polecam morskie ryby o białym mięsie, takie jak np dorsz, czy grenadier. Nadają się także mrożone filety, jednak wcześniej należy je rozmrozić. Aby zachowały jak najwięcej smaku, należy to robić powoli, na przykład pozostawiając dzień wcześniej filety do rozmrożenia w lodówce.

Składniki:

(4 porcje)

  • 1 kg filetów z białej ryby
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 200g pomidorków koktajlowych

Przygotowanie krok po kroku:

  • Rybę umyj i osusz. Jeśli jest mrożona, wcześniej należy ją rozmrozić. Ułóż płasko w naczyniu żaroodpornym.
  • Cebulę i czosnek pokrój w cienkie piórka.
  • Na patelni rozgrzej oliwę i dodaj cebulę i czosnek. Oprósz solą i zeszklij nie rumieniąc.
  • Gdy warzywa zmiękną zalej je śmietanką, dodaj estragon i dopraw do smaku. Doprowadź do wrzenia.
  • Filety rybne oprósz solą i pieprzem i zalej przygotowaną śmietanką.
  • Na wierzchu ułóż pomidorki koktajlowe.
  • Zapiekaj 30 minut w 180°C
  • Podawaj z ryżem lub ziemniakami. Świetnie smakuje też ze świeżym pieczywem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

12 przemyśleń na temat “Ryba zapiekana w śmietanie z estragonem.”

  1. ~Kasia pisze:

    Ja poprosze z ziemniakami!
    Swietny przepis – zapamietuje!
    :)

  2. ~Luk pisze:

    Wow wow wow! Uwielbiam takie proste potrawy do piekarnika, zwłaszcza rybki i zwłaszcza w piątek :)


  3. Wygląda bardzo smakowicie, a dzięki estragonowi jest pewnie bardzo aromatyczna …

    pozdrawiam

  4. loona pisze:

    Brzmi smacznie :)

  5. ~Henryk pisze:

    Dziwię się tym, którzy mówią,że ryby są niedobre, ja mógłbym jeść ryby trzy razy dziennie przez siedem dni w tygodniu tylko faktycznie tu gdzie aktualnie mieszkam dostępność ryb jest beznadziejna nie mówiąc już o cenie gdzie np kilogram tilapii kosztuje 21 zł a połowę wagi stanowi lód o świeżych można pomarzyć, najlepsze co mogę kupić to czasami pstrąg w birdonce, ale to wszystko to namiastka ryb.

  6. ~Bartek pisze:

    Wygląda niesamowicie dobrze i tak też pewnie smakuje. Zastanawiam się tylko czy przygotowanie tego dnia nie jest ponad moje skromne kulinarne możliwości ;)

  7. ~Ela pisze:

    Ryba to jedna z wielu potraw, które mogłabym jeść niemalże codziennie. Tak samo jak zupę pomidorową, pieczarkową, sałatkę borkułową z serem feta… Ale rybka zapiekana w sosie beszamelowym, albo w porach. Albo pieczony czy też duszony łosoś… Albo też owoce morza. Oj, ja na pewno czerpię z ryb i owoców morza to, co najcenniejsze! :)

  8. ~Majana pisze:

    Fajna jest taka rybka, robiłam kiedyś i bardzo mi smakowała. :)
    Pozdrawiam.

  9. ~Kuba pisze:

    ryba w śmietanie, to bardzo smacznie, lecz nie warto czytać to na głodny żołądek

  10. ~kramerowa pisze:

    Zrobiłam. Za drugim razem z drobnymi modyfikacjami – zamiast cebuli dodałam por, świeże pomidorki zastąpiłam suszonymi, no i śmietanę 30% zdecydowanie odchudziłam tą 18%, wyszło pysznie :) dziękuję :)Aha i przekazałam przepis koleżance – zrobiła tę rybę w Wielki Piątek i też jej b. smakowała.

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się, że rybka smakowała i pięknie dziękuję za rekomendacje :) Danie po modyfikacji brzmi smakowicie!

  11. ~Amar pisze:

    przepis leci do zeszytu :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>