Muffinki mocno czekoladowe.

5 Flares Pin It Share 5 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 5 Flares ×

 

O czekoladzie dużo  można by mówić. Że jest najpotężniejszym afrodyzjakiem, że ta gorzka jest zdrowa, że wszechstronna, do wszystkiego i niemal ze wszystkim, ale przede wszystkim należy pamiętać, że jej jedzenie sprawia nam tyle radości, że nic nie może się z nią równać. W zasadzie chyba nie znam osoby, która choćby skrycie nie lubi czekolady. Ja uwielbiam tę gorzką – im mniej słodka tym lepiej i choć nie zjadam całej tabliczki na raz jak moja druga połówka i dzieci, to nie wyobrażam sobie, że mogłoby jej zabraknąć w naszym domu.

Zawsze gdy piekę muffinki towarzyszy mi mój wierny mały szef kuchni dzielnie mieszając i przesypując składniki. Na szczęście później równie dzielnie degustuje upieczone babeczki. Tym razem też kciuk poszedł w górę, a muffinka w mig zniknęła z talerzyka. Po takiej ocenie przepis musiał ukazać się na blogu. No i ukazał się… Razem z ukochanym misiem mojego małego szefa kuchni… Bo przyjemność jaką niosą te pyszne muffinki można porównać do przytulania pluszowego misia, czytania bajek na dobranoc i uśmiechu dziecka.

Magia czekolady.

.

Składniki:

(12 dużych muffinek)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2/3 szklanki ciemnego kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/4 szklanki kwaśnej śmietany
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 150g posiekanej czekolady
  • 2-3 łyżki cukru perlistego (opcjonalnie)

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę, kakao, proszek oraz sól przesiej do miski i odstaw.
  • Jajka ubij z cukrem i ekstraktem waniliowym do białości.
  • Następnie dodaj olej i zmiksuj do połączenia się składników. Najlepiej dolewać olej stopniowo, nie przerywając ubijania.
  • Dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia.
  • Wsyp suche składniki i połącz wszystko w jednolite ciasto.
  • Dodaj 2/3 posiekanej czekolady i wymieszaj.
  • Ciasto przełóż do foremek na muffinki do 2/3 wysokości papilotek, a następnie posyp pozostałą czekoladą i cukrem perlistym.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 25 minut. Upieczone muffinki powinny być wyrośnięte, miękkie, ale sprężyste.
  • Ostudź.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

8 przemyśleń na temat “Muffinki mocno czekoladowe.”


  1. Wyglądają cudownie, a smaku nawet nie chce sobie wyobrażać … :D Masz świetne aluminiowe foremki … gdzie takie dostałaś ? Zapraszam do siebie, wracam na bloga po długiej przerwie i liczę na wsparcie bardziej doświadczonych blogerek :) będę zaglądała !

    1. Małgosia pisze:

      To takie jednorazowe foremki. Dostępne w wielu sklepach w różnych rozmiarach. Swoje najczęściej kupuję w Makro.

  2. Helutek pisze:

    Strasznie apetycznie wyglądają, na dodatek są mocno czekoladowe, a co jest lepszego niż intensywny smak kakao! Rewelacja! ;)

  3. ~prisilla pisze:

    Uwielbiam czekoladę, więc przepis na pewno wypróbuję :) Muffinki wyglądają świetnie, a pewnie jeszcze lepiej smakują!

  4. ~gin pisze:

    Czekolada jest magiczna. Ma w sobie coś takiego, że nie można jej się oprzeć :)
    Cudne te muffinki, a misiak rozkoszny :)

  5. ~marcela pisze:

    Pyszne muffinki!


  6. Niesamowite jak człowiek sam na własne życzenie się katuje. Mimo iż wiem że w czasie diety jest to zabronione to nie mogę oderwać wzroku od tych babeczek a ślinianki pracują mi jak ostrza w sokowirówce. Przepis wygląda zachwycająco.
    pozdrawiam
    http://brzeczyszczykiewicz.blog.pl/

  7. ~gosia pisze:

    Muffinki wyszły przepyszne, nie miałam twardej czekolady dodałam tylko kostkę nadziewanej czekolady do każdej foremki. Rewelacja!!!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>