Kurczak pieczony w cytrusach.

9 Flares Pin It Share 9 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 9 Flares ×

Pieczony kurczak – nie ma domu, w którym się go nie przyrządza i nie ma osoby, która nie ma ochoty na złocistą, chrupiącą skórkę. Przepisów na niego jest wiele i każdy jest wyśmienity, bowiem pieczony kurczak zawsze smakuje wyśmienicie.

Nie wiem co w sobie ma ta potrawa, ale lubią go wszyscy mięsożerni ludzie. Zarówno dzieci, jak i dorośli. Największą furorę na stole robi kurczak pieczony w całości. Ja najbardziej lubię piec go w takiej formie, jak prezentują fotografie. Spotkałam się w porównaniem tak pieczonego kurczaka do motyla – coś w tym jest, ale ja osobiście nie przywykłam tak go nazywać. Dla mnie jest to świetny i niezawodny obiad, który nie wymaga wiele pracy. Mięso tak rozcięte szybciej i równomierniej się piecze i nie wymaga odwracania w piekarniku. Połączenie świeżych ziół i cytrusów świetnie komponuje się z mięsem drobiowym.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

9 przemyśleń na temat “Kurczak pieczony w cytrusach.”

  1. ~Klaudia pisze:

    Przepiekne zdjecia! <3

  2. ~Beata pisze:

    Po prostu MNIAM :)


  3. Pysznie się prezentuje

  4. ~mała MI pisze:

    Tyle lat pieczenia kurczaka… a tak błahy sposób na równomierne opieczenie go z każdej strony. Nie… no biję się klawiaturą w głowę! Najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze. Aż mi głupio, że na to nie wpadłam.

  5. ~Boom pisze:

    Proponuję rozcinać kurczaka od strony grzbietu a nie piersi. Wycinam w ten sposób kręgosłup wraz z szyjką i kuprem.

  6. ~Kamila pisze:

    Uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka;)

  7. ~Dariusz pisze:

    Kurczak i cytrusy… chyba jeszcze nie miałam okazju próbowac takiego połączenia smaków. A podobno pomarańcza dobra jest do każdego miesa – czas najwyższy się o tym przekoanać. Za tydzień przychodzą do mnie znajomi na kolację. Myślę, że uraczę ich własnie takim daniem – powinni być zaskoczeni i zadowoleni :)

  8. ~Dorota pisze:

    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z powagi sytuacji, ale masz naprawdę bardzo wielki talent do pisania :) Chylę czola, takiego talentu tylko pozazdroscic, mimo, iz jest to grzech, to jednak taki talent jest wart tego grzechu :) Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo będę mial przyjemnosc czytac Twoje teksty na tym, lub jakims innym blogu :)

  9. ~Adam Nowicki pisze:

    Cytrusy to moja pasja i hobby. Uprawiam ogromną ilość gatunków i odmian oraz redaguję serwis o cytrusach, ale widzę że na temat zastosowania kulinarnego owoców cytrusowych nie mam nic do powiedzenia:) Kurczak skropiony sokiem z cytrusów… hmmm… musze wypróbować. Na fotografii to połączenie wygląda przepięknie. Może czas coś ukuchcić :) Pozdrawiam!

Komentowanie wyłączaone