Kurczak pieczony w cytrusach.

9 Flares Pin It Share 9 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 9 Flares ×

Pieczony kurczak – nie ma domu, w którym się go nie przyrządza i nie ma osoby, która nie ma ochoty na złocistą, chrupiącą skórkę. Przepisów na niego jest wiele i każdy jest wyśmienity, bowiem pieczony kurczak zawsze smakuje wyśmienicie.

Nie wiem co w sobie ma ta potrawa, ale lubią go wszyscy mięsożerni ludzie. Zarówno dzieci, jak i dorośli. Największą furorę na stole robi kurczak pieczony w całości. Ja najbardziej lubię piec go w takiej formie, jak prezentują fotografie. Spotkałam się w porównaniem tak pieczonego kurczaka do motyla – coś w tym jest, ale ja osobiście nie przywykłam tak go nazywać. Dla mnie jest to świetny i niezawodny obiad, który nie wymaga wiele pracy. Mięso tak rozcięte szybciej i równomierniej się piecze i nie wymaga odwracania w piekarniku. Połączenie świeżych ziół i cytrusów świetnie komponuje się z mięsem drobiowym.

Składniki:

  • 1 kurczak w całości
  • po kilka gałązek tymianku, rozmarynu i bazylii
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 pomarańcza lub 2-3 mandarynki
  • 1 cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Przygotowanie krok po kroku:

  • Kurczaka umyj i dokładnie osusz.
  • Ostrym nożem lub kuchennymi nożycami usuń szyjkę, a następnie rozetnij kurczaka wzdłuż mostka (pomiędzy piersiami). Kręgosłup pozostaw w całości. Rozłóż mięso płasko. Oprósz solą i pieprzem.
  • Na dno naczynia ułóż pokrojoną w piórka cebulę, rozgniecione ząbki czosnku, plastry cytrusów (kilka pozostaw do obłożenia kurczaka) oraz zioła. Całość skrop oliwą i oprósz solą i pieprzem. Na tak przygotowanym podłożu połóż na płasko kurczaka i skrop oliwą.
  • Na kurczaku ułóż po kilka plasterków cytrusów.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C i piecz do miękkości. Jeśli skrzydełka zaczną się nadto rumienić, owiń je folią aluminiową. W zależności od wielkości, czas pieczenia kurczaka będzie się różnił. Przed końcem pieczenia zsuń z mięsa plastry cytrusów, jeśli jeszcze mają sok, wyciśnij go na kurczaka i dopiecz do zrumienienia skórki.
  • Średniej wielkości kurczak powinien piec się około 1 godziny bez przykrycia.
  • Przed podaniem można polać kurczaka wytworzonym sosem lub skropić sokiem ze świeżo wyciśniętej pomarańczy lub cytryny.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

9 przemyśleń na temat “Kurczak pieczony w cytrusach.”

  1. ~Klaudia pisze:

    Przepiekne zdjecia! <3

  2. ~Beata pisze:

    Po prostu MNIAM :)

  3. ~mała MI pisze:

    Tyle lat pieczenia kurczaka… a tak błahy sposób na równomierne opieczenie go z każdej strony. Nie… no biję się klawiaturą w głowę! Najprostsze rozwiązania są zawsze najlepsze. Aż mi głupio, że na to nie wpadłam.

  4. ~Boom pisze:

    Proponuję rozcinać kurczaka od strony grzbietu a nie piersi. Wycinam w ten sposób kręgosłup wraz z szyjką i kuprem.

  5. ~Kamila pisze:

    Uwielbiam tak przyrządzonego kurczaka;)

  6. ~Dariusz pisze:

    Kurczak i cytrusy… chyba jeszcze nie miałam okazju próbowac takiego połączenia smaków. A podobno pomarańcza dobra jest do każdego miesa – czas najwyższy się o tym przekoanać. Za tydzień przychodzą do mnie znajomi na kolację. Myślę, że uraczę ich własnie takim daniem – powinni być zaskoczeni i zadowoleni :)

  7. ~Dorota pisze:

    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z powagi sytuacji, ale masz naprawdę bardzo wielki talent do pisania :) Chylę czola, takiego talentu tylko pozazdroscic, mimo, iz jest to grzech, to jednak taki talent jest wart tego grzechu :) Mam nadzieje, ze jeszcze dlugo będę mial przyjemnosc czytac Twoje teksty na tym, lub jakims innym blogu :)

  8. ~Adam Nowicki pisze:

    Cytrusy to moja pasja i hobby. Uprawiam ogromną ilość gatunków i odmian oraz redaguję serwis o cytrusach, ale widzę że na temat zastosowania kulinarnego owoców cytrusowych nie mam nic do powiedzenia:) Kurczak skropiony sokiem z cytrusów… hmmm… musze wypróbować. Na fotografii to połączenie wygląda przepięknie. Może czas coś ukuchcić :) Pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>