Proste ciasto z gruszką i czekoladą.

10 Flares Pin It Share 10 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 10 Flares ×

 

Gdy w końcu w domu robi się cicho i spokojnie, siadam wygodnie w fotelu i nucąc swoje ulubione wieczorne rytmy mam ochotę sięgnąć tylko po kubek bursztynowej earl grey i zapaść się w lekturze książki, którą już tak dawno zaczęłam czytać. Zawsze jest coś pilnego do zrobienia… Nieraz pozostaje mi tylko ukradkiem zerkać w swój czytelniczy kącik, ale nie tym razem… nie dziś…

W takie wieczory jak ten przydaje się mieć zachomikowany w pojemniku kawałeczek ciasta. Najbardziej lubię te z owocami. Tym razem miałam gruszki. Przepiękne, rumiane i pękate owoce pełne smaku i aromatu. Dawno nie widziałam tak pięknych gruszek. Większość zjedliśmy tak po prostu, ale jedną największą przemyciłam do ciasta. Razem z czekoladą stworzyły wspaniały duet. Samo ciasto nie musiało być już wymyślne. To, które przygotowałam nie wymaga nawet użycia miksera. Klasyczny jogurtowiec. Smaczny i bajecznie prosty. Całość prezentuje się wyjątkowo smakowicie. Smak też nas nie zawiódł.

Składniki:

(forma 30cmx20cm)

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 4 duże jajka
  • 1 1/4 szklanki jogurtu naturalnego lub greckiego
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 duża gruszka lub 2 mniejsze
  • 100g deserowej czekolady

Przygotowanie krok po kroku:

  • Składniki wyjmij z lodówki, by ogrzały się do temperatury pokojowej
  • Formę natłuść i oprósz bułką tartą lub wyłóż papierem do pieczenia.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia.
  • Czekoladę posiekaj.
  • Jajka ubij trzepaczką z cukrem i ekstraktem waniliowym.
  • Dodaj jogurt oraz olej i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj mąkę z proszkiem oraz solą i wymieszaj szpatułką do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • Gruszkę umyj i nie obierając jej ze skórki usuń gniazdo nasienne.
  • 2/3 owocu pokrój w kostkę. Pozostałą część w cienkie plasterki.
  • 2/3 ciasta wyłóż na blachę i wyrównaj. Wyłóż gruszkę pokrojoną w kostkę oraz 2/3 posiekanej czekolady.
  • Pozostałym ciastem przykryj owoce i czekoladę i wyrównaj.
  • Na wierzchu ułóż plasterki gruszki i wysyp pozostałą czekoladę.
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180° i piecz przez około 45 minut. Ciasto powinno być rumiane i sprężyste na środku.
  • Odstaw do wystygnięcia.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Spodobał Ci się przepis? Będzie mi miło jeśli udostępnisz go swoim znajomym lub pozostawisz komentarz. Możesz też dołączyć do grona czytelników na serwisach takich jak Facebook, Instagram, Twitter, czy Pinterest i śledzić na bieżąco kolejne wpisy.

7 przemyśleń na temat “Proste ciasto z gruszką i czekoladą.”

  1. ~pozytywny pisze:

    Znakomity przepis na bardzo, bardzo wyjątkowe ciasto. Uwielbiam ten blog, który jest pełen inspiracji i pyszności. :)

  2. ~ula pisze:

    jej! gruszki i czekolada – pychotka

  3. ~gin pisze:

    Takie proste bywają najlepsze :) Magia samych składników wystarczy :)

  4. ~Aga pisze:

    Wygląda obłędnie! Uwielbiam tu zaglądać!

  5. ~Luksus pisze:

    U nas mona kupic deserowa czekolade :)

  6. ~M pisze:

    Niestety wyszedł mi zakalec choć w smaku b. dobre. wszystko robiłam zgodnie z przepisem. co mogłam zrobić źle?

    1. Małgosia pisze:

      Przyczyn może być kilka – za mocno ubite ciasto, zbyt zimne składniki, czy niedopieczenie. Nie jestem w stanie podać jednoznacznej przyczyny.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>