Zupa pieczarkowa z klopsikami z indyka

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

 

Przez ostatni tydzień było tak słodko, że zatęskniłam za prostą zupą. Wprawdzie czasy gdy pieczarki traktowaliśmy jako towar z górnej półki już minęły, ale zupa z nich jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Jeśli tak jak ja dodacie do niej oprócz warzyw klopsiki, może z powodzeniem stanowić kompletny obiad lub sycącą i rozgrzewającą kolację.

Zupę pieczarkową przygotowuje się bardzo szybko, jest tania i smaczna, a podana w niewielkich miseczkach, przyozdobiona podsmażonymi na złoty kolor plasterkami pieczarek oraz świeżymi ziołami może stanowić eleganckie danie na wyjątkowe okazje. Warto zamienić czasami tradycyjny rosół na zupę w formie kremu. Takie rozwiązanie z pewnością pozwoli zaoszczędzić Wam sporo czasu. Zupę z powodzeniem można przygotować wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem podgrzać i udekorować.

Klopsiki można oczywiście przygotować z każdego rodzaju mięsa mielonego, jednak według mnie do kremowej zupy pieczarkowej najlepiej pasują te z dobrej jakości mięsa drobiowego. W moim przypadku jest do mięso z indyka. Jeśli natomiast zdecydujecie się nie podawać do zupy klopsików, otrzymacie pyszną zupę w wersji wegetariańskiej.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 500g pieczarek
  • 250g ziemniaków
  • 10cm jasnej części pora
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki kolendry
  • 1 liść laurowy
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki śmietany 12-18% lub jogurt
  • listki kolendry do podania
  • 1-1,5l wody lub bulionu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Do mięsa dodaj jajko, bułkę tartą, mieloną kolendrę, sól i pieprz i wymieszaj do powstania jednolitej masy. Formuj niewielkie kulki i podsmaż w garnku na 1-2 łyżkach oliwy na złoty kolor z każdej strony.
  • Usmażone klopsiki wyjmij z garnka i odłóż na bok.
  • W tym samym garnku zeszklij posiekanego pora, czosnek i seler.
  • Gdy zmiękną dodaj pokrojone pieczarki i ziemniaki.
  • Kilka pieczarek możesz odłożyć, a następnie pokroić w plasterki i podsmażyć na oliwie lub maśle na złoty kolor i posypać zupę na talerzu. W takiej formie przypominają chipsy.
  • Podsmaż chwilę aż całość zmięknie.
  • Dodaj liść laurowy, ziele angielskie i podlej bulionem lub wodą. W zależności od tego jaką konsystencję zupy chcesz osiągnąć dodaj więcej lub mniej płynu. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut do miękkości.
  • Usuń ziele angielskie i liść laurowy, dopraw solą i pieprzem do smaku i zmiksuj całość blenderem na krem.
  • Ponownie doprowadź do wrzenia.
  • Zupę zabiel śmietaną lub jogurtem.
  • Podawaj z klopsikami, chipsami z pieczarek, posypane natką kolendry lub pietruszki.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

3 przemyślenia na temat “Zupa pieczarkowa z klopsikami z indyka”

  1. ~chunk pisze:

    dodanie czosnku nadaje odpowiedniego aromatu :)

  2. ~Maciej pisze:

    Bardzo lubię zupę pieczarkową, szczególnie podaną w formie kremu (albo Gorącego Kubka – choć to nie to samo ;)). Tylko mam zawsze dylemat co do niej podać bo ani makaron jakiejkolwiek maści, ani ryż mi do niej nie pasują, ze względu na jej delikatność. Pulpeciki – fajna sprawa, nadal delikatnie ale już bardziej sycąco.

  3. ~Agnes pisze:

    Ulubiona zupa z dzieciństwa :) My zupy robimy na filtrowanej wodzie, mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją i od razu czuć to w smaku zupie, zupa od razu ma głębszy smak no i jest zdrowsza. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>