Zupa pieczarkowa z klopsikami z indyka

3 Flares 3 Flares ×

 

Przez ostatni tydzień było tak słodko, że zatęskniłam za prostą zupą. Wprawdzie czasy gdy pieczarki traktowaliśmy jako towar z górnej półki już minęły, ale zupa z nich jest wyjątkowo smaczna i pożywna. Jeśli tak jak ja dodacie do niej oprócz warzyw klopsiki, może z powodzeniem stanowić kompletny obiad lub sycącą i rozgrzewającą kolację.

Zupę pieczarkową przygotowuje się bardzo szybko, jest tania i smaczna, a podana w niewielkich miseczkach, przyozdobiona podsmażonymi na złoty kolor plasterkami pieczarek oraz świeżymi ziołami może stanowić eleganckie danie na wyjątkowe okazje. Warto zamienić czasami tradycyjny rosół na zupę w formie kremu. Takie rozwiązanie z pewnością pozwoli zaoszczędzić Wam sporo czasu. Zupę z powodzeniem można przygotować wcześniej, a bezpośrednio przed podaniem podgrzać i udekorować.

Klopsiki można oczywiście przygotować z każdego rodzaju mięsa mielonego, jednak według mnie do kremowej zupy pieczarkowej najlepiej pasują te z dobrej jakości mięsa drobiowego. W moim przypadku jest do mięso z indyka. Jeśli natomiast zdecydujecie się nie podawać do zupy klopsików, otrzymacie pyszną zupę w wersji wegetariańskiej.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

3 przemyślenia na temat “Zupa pieczarkowa z klopsikami z indyka”

  1. ~chunk pisze:

    dodanie czosnku nadaje odpowiedniego aromatu :)

  2. ~Maciej pisze:

    Bardzo lubię zupę pieczarkową, szczególnie podaną w formie kremu (albo Gorącego Kubka – choć to nie to samo ;)). Tylko mam zawsze dylemat co do niej podać bo ani makaron jakiejkolwiek maści, ani ryż mi do niej nie pasują, ze względu na jej delikatność. Pulpeciki – fajna sprawa, nadal delikatnie ale już bardziej sycąco.

  3. ~Agnes pisze:

    Ulubiona zupa z dzieciństwa :) My zupy robimy na filtrowanej wodzie, mamy filtr molekularny z naturalną mineralizacją i od razu czuć to w smaku zupie, zupa od razu ma głębszy smak no i jest zdrowsza. :)

Komentowanie wyłączaone