Ciasto matcha z limonką.

28 Flares Pin It Share 28 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 28 Flares ×

 

W matcha zakochałam się od pierwszego spojrzenia. Kolor tej herbaty jest niesamowity, zapach zniewalający, a smak wyraźnie herbaciany, odświeżający i subtelny. Nie dziwię się dlaczego stała się na świecie taka popularna. Poza jej właściwościami prozdrowotnymi wykorzystuje się ją w kuchni ze względu na smak i kolor. Zwykłe ucierane ciasto zyskało nie tylko piękny, wiosenny kolor, ale w smaku jest wyraźnie inne niż zazwyczaj. Aromat jaki nadała mu matcha jest niepowtarzalny. Ciasto jest wyjątkowo piękne i pyszne. Według mnie świetnie komponuje się z delikatną nutą limonki i czekoladą.

O tak, z czekoladą komponuje się wyśmienicie. Brąz pięknie współgra z zielenią… Wyznając więc zasadę, że im więcej czekolady tym lepiej, posmarowałam nią całą powierzchnię ciasta. Wygląda bajecznie. Smakuje jeszcze lepiej!

Ciasto samo w sobie należy do prostych i niedrogich. Jedyną rzeczą, o jakiej należy pamiętać, jest fakt, że nie wolno tego ciasta piec w zbyt wysokiej temperaturze i wyjąć z piekarnika w idealnym dla niego momencie. Przepieczone ciasto matcha stanie się suche i straci swój piękny zielony kolor.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

11 przemyśleń na temat “Ciasto matcha z limonką.”

  1. ~karmel-itka pisze:

    prezentuje się wybornie! znakomite ciasto :)

  2. ~Angie pisze:

    Wyrosło fantastycznie i ma piękny kolor!: )

  3. ~Majka pisze:

    Trudno mi sobie wyobrazić smak tego ciasta, więc zapytam – czy przełożenie go kremem na bazie mascarpone będzie pasowało? Ewentualnie jakie smaki by się dobrze komponowały z ciastem matcha?

    Pozdrawiam :)

    1. Małgosia pisze:

      Myślę, że masa z mascarpone sprawdzi się.wyśmienicie. Matcha ma wyraźnie herbaciany aromat.

  4. ~Liliana pisze:

    Japońska zielona herbata Matcha, czekolada i limonka to bardzo ciekawe połączenie, świetny pomysł :) Z tego, co wiem, to Japończycy mają bzika na punkcie tej herbaty, dodają jej do najróżniejszych słodyczy i deserów ;)

  5. ~Panna M pisze:

    Wspaniały blog, te fotografie, przepisy wszystko takie żywe i kolorowe aż chce się zjeść :)
    Blog marzenie!
    Zapraszam do mnie

  6. ~Sylwia pisze:

    Wygląda bajecznie. Masz racje czekolada i soczysta zieleń to idealny duet. Bardzo lubię Twoje przepisy. Szczególnie na ciasta. Zapiszę sobie ten przepis w swoim kajeciku i kiedyś na pewno go wypróbuje.
    Zapraszam do mnie na chleb: http://kolorysmakow.blog.pl/2015/02/05/chleb-nasz-powszedni/
    Pozdrawiam.

  7. I am Emilia pisze:

    ten kolor zielony źle mi się kojarzy

    1. Małgosia pisze:

      Gwarantuję, że mimo to jest bardzo smaczne.

  8. ~A. pisze:

    Uwielbiam matche, na pewno wyprobuje przepis!
    Pozdrawiam
    Aga

  9. Dafne pisze:

    Ciasto wygląda prze ciekawie, i piękne zdjęcia. :)

Komentowanie wyłączaone