Ciasto matcha z limonką.

29 Flares Pin It Share 29 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 29 Flares ×

 

W matcha zakochałam się od pierwszego spojrzenia. Kolor tej herbaty jest niesamowity, zapach zniewalający, a smak wyraźnie herbaciany, odświeżający i subtelny. Nie dziwię się dlaczego stała się na świecie taka popularna. Poza jej właściwościami prozdrowotnymi wykorzystuje się ją w kuchni ze względu na smak i kolor. Zwykłe ucierane ciasto zyskało nie tylko piękny, wiosenny kolor, ale w smaku jest wyraźnie inne niż zazwyczaj. Aromat jaki nadała mu matcha jest niepowtarzalny. Ciasto jest wyjątkowo piękne i pyszne. Według mnie świetnie komponuje się z delikatną nutą limonki i czekoladą.

O tak, z czekoladą komponuje się wyśmienicie. Brąz pięknie współgra z zielenią… Wyznając więc zasadę, że im więcej czekolady tym lepiej, posmarowałam nią całą powierzchnię ciasta. Wygląda bajecznie. Smakuje jeszcze lepiej!

Ciasto samo w sobie należy do prostych i niedrogich. Jedyną rzeczą, o jakiej należy pamiętać, jest fakt, że nie wolno tego ciasta piec w zbyt wysokiej temperaturze i wyjąć z piekarnika w idealnym dla niego momencie. Przepieczone ciasto matcha stanie się suche i straci swój piękny zielony kolor.

Składniki:

(tortownica 20cm)

  • 100g cukru pudru
  • 170g mąki pszennej tortowej
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 limonka
  • 1,5 łyżeczki matcha
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 100g deserowej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • 2-3 łyżki kremówki 30-36%

Przygotowanie krok po kroku:

  • Żółtka oddziel od białek.
  • Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i matcha.
  • Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę.
  • Żółtka ubij z cukrem na puch.
  • Następnie do masy dodaj skórkę otartą z 1 limonki, sok z 1/2 limonki oraz olej. Zmiksuj lub rozmąć trzepaczką do połączenia się składników.
  • Dodaj połowę mąki i wymieszaj.
  • Dodaj mąkę i wymieszaj do połączenia się składników.
  • Dodaj białka w dwóch partiach. Pierwszą wymieszaj rozrzedzając tym samym masę, a drugą część wymieszaj bardzo delikatnie, aby piana jak najmniej opadła.
  • Ciasto przełóż do natłuszczonej tortownicy (możesz wyłożyć dno papierem do pieczenia)
  • Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C i piecz przez około 40-45 minut do „suchego patyczka”
  • Ostudź.
  • Czekoladę roztop z masłem i kremówką w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce. Rozsmaruj na cieście i odstaw do zastygnięcia.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

11 przemyśleń na temat “Ciasto matcha z limonką.”

  1. ~karmel-itka pisze:

    prezentuje się wybornie! znakomite ciasto :)

  2. ~Angie pisze:

    Wyrosło fantastycznie i ma piękny kolor!: )

  3. ~Majka pisze:

    Trudno mi sobie wyobrazić smak tego ciasta, więc zapytam – czy przełożenie go kremem na bazie mascarpone będzie pasowało? Ewentualnie jakie smaki by się dobrze komponowały z ciastem matcha?

    Pozdrawiam :)

    1. Małgosia pisze:

      Myślę, że masa z mascarpone sprawdzi się.wyśmienicie. Matcha ma wyraźnie herbaciany aromat.

  4. ~Liliana pisze:

    Japońska zielona herbata Matcha, czekolada i limonka to bardzo ciekawe połączenie, świetny pomysł :) Z tego, co wiem, to Japończycy mają bzika na punkcie tej herbaty, dodają jej do najróżniejszych słodyczy i deserów ;)

  5. ~Panna M pisze:

    Wspaniały blog, te fotografie, przepisy wszystko takie żywe i kolorowe aż chce się zjeść :)
    Blog marzenie!
    Zapraszam do mnie

  6. ~Sylwia pisze:

    Wygląda bajecznie. Masz racje czekolada i soczysta zieleń to idealny duet. Bardzo lubię Twoje przepisy. Szczególnie na ciasta. Zapiszę sobie ten przepis w swoim kajeciku i kiedyś na pewno go wypróbuje.
    Zapraszam do mnie na chleb: http://kolorysmakow.blog.pl/2015/02/05/chleb-nasz-powszedni/
    Pozdrawiam.

  7. I am Emilia pisze:

    ten kolor zielony źle mi się kojarzy

    1. Małgosia pisze:

      Gwarantuję, że mimo to jest bardzo smaczne.

  8. ~A. pisze:

    Uwielbiam matche, na pewno wyprobuje przepis!
    Pozdrawiam
    Aga

  9. Dafne pisze:

    Ciasto wygląda prze ciekawie, i piękne zdjęcia. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>