Masło jabłkowe.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

 

Kiedyś natknęłam się na produkt o tej intrygującej nazwie. Nie wiem, czy zawdzięcza ją swojej aksamitnej, kremowej konsystencji, czy też wzięła się od przeznaczenia owego masła. Koniecznie musiałam zrobić je samodzielnie. Gdy smażyłam jedne z tegorocznych pączków wiedziałam, że sprawdzi się świetnie nie tylko jako słodki dodatek do tostów, ale też nadzienie do karnawałowych przysmaków. I rzeczywiście, okazało się, że jest niemal do tego stworzone.

Tajemnicze masło jabłkowe to nic innego niż długo pieczony, mocno skoncentrowany dżem jabłkowy z wyraźną korzenną nutą. Do jego przygotowania użyłam wolnowaru, dzięki czemu uzyskałam jedwabistą konsystencję i niesamowity, głęboki smak. Poza tym robi się samo i tylko nieziemski, hipnotyzujący zapach przypomina o gotujących się jabłkach. Po całej nocy pachniało w całej okolicy, ale sny mieliśmy słodkie…

Gotowe masło jest na tyle gęste by nie spływać z chleba i świetnie nadaje się na nadzienie do pączków, a także dip do faworków – wiem, to może niecodzienne rozwiązanie, ale koniecznie spróbujcie takiej wariacji. Pycha!

Składniki:

  • 6 słodko-kwaśnych jabłek
  • 1 szklanka cukru trzcinowego (można zmniejszyć do 2/3)
  • sok z 1 cytryny
  • 1 laska cynamonu (lub 1/2 łyżeczki mielonego)
  • 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej np do piernika

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w kostkę.
  • Owoce skrop cytryną i zasyp cukrem. Wymieszaj.
  • Dodaj laskę cynamonu. (jeśli planujesz dodać mielony cynamon, dodaj go razem z przyprawą korzenną.
  • Umieść w misie wolnowaru i gotuj przez całą noc (około 12h) w niskiej temperaturze.
  • Rano, gdy owoce są już rozgotowane, dodaj przyprawy korzenne i gotuj kolejne 2-3 godziny.
  • W razie konieczności zmiksuj, aby uzyskać jedwabistą konsystencję.
  • Przełóż do słoika, przechowuj w chłodnym miejscu.
  • Dodawaj do tostów, naleśników, jako nadzienie do pączków itp.

Smacznego!

 

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

15 przemyśleń na temat “Masło jabłkowe.”

  1. ~fitdevangel pisze:

    Coś wspaniałego – jestem pod mega wrażeniem <3

  2. ~basia pisze:

    A jeśli nie mam wolnowaru, czy mogę wykonać ten przepis inaczej?

    1. Małgosia pisze:

      Proponuję piekarnik nastawiony na temperaturę około 120 stopni, albo automat do wypiekania chleba z programem przeznaczonym do konfitur i dżemów. Niemniej jednak warto wówczas mieć jabłka na oku, czego nie trzeba robić w przypadku wolnowaru.

  3. ~Blue Raven pisze:

    O! Fajny pomysł i przepiękne wykonanie. Muszę teraz tylko wypożyczyć wolnowar i… hmm… coraz więcej przemawia za pączkami w tym roku. :)

    1. Małgosia pisze:

      Wolnowar polecam z całego serca. Wszechstronne i bardzo wygodne urządzenie. Pączki też polecam ;)

  4. ~Martyna pisze:

    Wygląda jak…karmel! :D

  5. ~foodmania pisze:

    takie masło jabłkowe chyba długo by u mnie nie postało, wyjadałbym je prosto ze słoiczka!

  6. ~gin pisze:

    Wygląda tak cudownie, że aż mnie ciarki przeszły :)

  7. ~Monika pisze:

    Mam pytanie dotyczące cukru. Czy myślisz że ksylitol też by się sprawdził czy koniecznie cukier musi być?
    Uważamy bardzo na cukier ale nie jestesmy diabetykami. Z przyjemnością spróbuję kolejnej wariacji z użyciem wolnowaru,któy i ja polecam wszystkim. a zwłaszcza mamom.

    1. Małgosia pisze:

      Nie mam doświadczenia w stosowaniu ksylitolu, ale skoro stosuje się go do przetworów, tu pewnie też się nada. Cukier jednak, szczególnie ciemny dodaje jabłkom karmelowego smaku. Nie wiem jak wyjdzie z ksylitolem

  8. ~Pola pisze:

    Ślinotoku od samego patrzenia można dostać !!

  9. ~Daria27 pisze:

    Ślinka cienkie na sam widok takiego masła jabłkowego :) A jeszcze ten dodatek przyprawy do piernika i cynamonu, mniam :D Cały rok można mieć „świąteczną” atmosferę na chlebku :) Ja mam zachomikowane w piwnicy jeszcze zeszłoroczne jabłuszka, więc już wiem co będę jutro tworzyć :) Dzięki za przepis, buziaki! :)

  10. ~jarek pisze:

    Wygląda jak sorbet lodowy, pycha :)

  11. ~Agnieszka pisze:

    Mam pytanie odnośnie trwałości tego wyrobu, bo zastanawiam się czy jeżeli zrobiłabym większą ilość, której nie da się zjeść od razu (chociaż patrząc na zdjęcia, mam wątpliwości..;)) to można potraktować to jak dżem i odstawić do góry dnem do zassania się wieczek, lub ewentualnie zawekować, czy lepiej jest robić i jeść na bieżąco w mniejszych ilościach?

    1. Małgosia pisze:

      Można potraktować jak dżem, albo przechować w lodówce, nawet przez dłuższy czas. Ze względu na dużą zawartość cukru masło jest bardzo trwałe.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>