Kaczka po wietnamsku.

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

 

Są takie dni, że mamy ochotę podać na stół coś wyjątkowego. Nie mogą być to wówczas codzienne klopsiki, ani oklepane schabowe, czy prosty, choć bardzo smaczny kurczak. Na takie okazje warto pomyśleć o kaczce. Mam wrażenie, że wraz z napływem zagranicznych trendów przeżywa ona teraz swoją drugą młodość. Przecież kiedyś kaczki jadało się u nas bardzo często, a ich mięso było nie mniej popularne niż kurczaki. Wielu z nas  na pewno pamięta kaczkę z jabłkami, w pysznym słodko-kwaśnym sosie, a może macie inne sprawdzone przepisy od babć i  mam. Myślę, że pora je odkopać, z pewnością warto.

Ja z kolei bardzo lubię podawać mięso kaczki na sposób azjatycki. Tak przygotowana pachnie całą gamą aromatycznych przypraw, także tych korzennych, jest rumiana i miękka, a odrobina soku pomarańczowego dodaje jej tego ostatniego szlifu, który sprawia, że jest to najlepsza kaczka po wietnamsku przypadku piersi cały proces przygotowania wygląda inaczej ze względu na strukturę delikatnego mięsa, ale kaczkę w całości można zrobić dokładnie tak samo. pamiętając jedynie o wydłużeniu czasu pieczenia. Będzie pięknie wypieczona z rumianą i niemal błyszczącą skórką. Idealna na odświętny obiad. Tak samo jak udka, które dzisiaj prezentuję.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 4-5 udek z kaczki (około 1-1,2kg)
  • 4 łyżki jasnego sosu sojowego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 4 łyżki mirinu (sake lub wytrawnego białego wina)
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 niewielka laska cynamonu
  • 3 goździki
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 pomarańcza

Przygotowanie krok po kroku:

  • W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku włóż umyte nogi kaczki na minutę, a następnie wyjmij i osusz je.
  • Ostrym nożem natnij skórkę na mięsie w mniej więcej dwu centymetrowych odległościach.
  • Wszystkie składniki oprócz pomarańczy połącz ze sobą razem z przeciśniętym czosnkiem.
  • Tak przygotowaną marynatą pokryj mięso i odstaw na co najmniej dwie godziny.
  • Zamarynowane udka wstaw do nagrzanego do 180°C i piecz przez 30 minut wraz z całą marynatą.
  • Następnie przykryj naczynie, w którym piecze się mięso i piecz przez około 45 minut-1 godziny lub do czasu, gdy mięso będzie miękkie.
  • Wyciśnij sok z pomarańczy.
  • Odkryj kaczkę i  polej ją powstałym sosem i sokiem. W razie konieczności ułóż mięso skórką do góry i dopiecz bez przykrycia  przez 15 minut aż skórka się skarmelizuje.
  • Podawaj z ulubionymi dodatkami. U mnie najczęściej są to pieczone ziemniaki, pure lub polenta.

Rada: Tłuszcz spod pieczenia mięsa pozostaw do pieczenia ziemniaków lub bazę do sosów.

Po upieczeniu można przygotować sos do mięsa. U mnie bez sosu, ale do piersi jest niezbędnym elementem. W tym celu zlej co najmniej połowę, a nawet większość wytopionego tłuszczu uważając by nie odlać powstałego sosu. Postaw brytfannę na kuchence, dodaj sok z jeszcze jednej pomarańczy i gotuj kilka minut aż sos zacznie gęstnieć. W razie konieczności dopraw do smaku, a na koniec dodaj łyżeczkę masła. Wymieszaj do połączenia się całości i podawaj w sosjerce.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

3 przemyślenia na temat “Kaczka po wietnamsku.”

  1. ~Iwona pisze:

    Super przepis, bardzo apetyczne mięsko, na pewno wypróbuje przepis:)
    PS. Fajny blog…


  2. Przepis ciekawy, ale czy ja bym potrafił to docenić? Na razie jestem na etapie, że każda kaczuszka jest super. :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>