Korzenna wieprzowina z żurawiną i jabłkami.

3 Flares 3 Flares ×

 

Od pewnego czasu w naszych kuchniach cenimy sobie „dobre” kawałki mięsa. Z apetytem zajadamy się polędwicą, kaczymi piersiami, combrem jagnięcym i sushi, odsuwając na bok tańsze fragmenty, które tak nam się opatrzyły, że wydają się mniej atrakcyjne. Wieprzowina w Polsce jest niezwykle popularnym mięsem i potrafimy przyrządzać ją na wiele wspaniałych sposobów i warto czasami wrócić do dobrze znanych nam smaków. Jeśli pomiędzy stekiem i ossobuco zdecydujecie się na coś zwyczajnego, proponuję wykorzystać jeden z najtańszych kawałków mięsa – plaster łopatki lub biodrówki wieprzowej. Przy niewielkim nakładzie pracy może stać się całkiem eleganckim daniem. Zapewniam, że podając taką pieczeń gościom lub rodzinie nie będziecie mieli się czego wstydzić. Wieprzowina świetnie komponuje się z pieczoną cebulką i jabłkiem. To już niemal klasyczne połączenie odświeżyłam dodając do mięsa świeżej żurawiny i przypraw korzennych, co okazało się bardzo trafnym posunięciem. W prosty sposób, z taniego, popularnego mięsa otrzymałam niebanalne i eleganckie, zimowe danie.

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

7 przemyśleń na temat “Korzenna wieprzowina z żurawiną i jabłkami.”

  1. ~Angie pisze:

    Świetna wieprzozwina, musiała rozpływać się w ustach!

  2. ~Antoni pisze:

    bardzo pysznie wygląda aż chciało by się zjeść monitor ;P

  3. ~Krzysztof pisze:

    Witam
    Szukając przepisu znalazłem się tutaj przez przypadek.Sam jestem kucharzem i zwracam uwagę na podanie jak i składniki potraw. Muszę pochwalić ten blog, podanie jest wyśmienite,natomiast jeżeli chodzi o samą potrawę, widać , że została znakomicie upieczona, krucha i delikatna.Warto także zwrócić uwagę na składniki, bardzo aromatyczne co nadają niesamowity smak.

  4. ~Mobile pisze:

    jestem wielkim smakoszem :) bardzo chętnie próbuję nowych przepisów. Ten z pewnością również wkrótce zagości na moim talerzu :)

  5. ~Łukasz pisze:

    Doskonale wypieczone mięso, co widać po kolorze. Wygląda bardzo apetycznie i z pewnością zapisze sobie ten przepis na przyrządzenie wieprzowiny.

  6. ~miesożerca pisze:

    Masz obłędnego bloga! Nie mogę się napatrzeć na te piękne zdjęcia i świetne pomysły, zwłaszcza na dania mięsne! Tak trzymaj! :)

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję i zapraszam do wypróbowania przepisów, nie tylko na mięsne dania :)

Komentowanie wyłączaone