Sakiewki z kurczaka z orzechami.

17 Flares Pin It Share 17 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 17 Flares ×

 

Karnawał i okres poświąteczny to czas, gdy wszyscy mamy ochotę odpocząć od ciężkich, tradycyjnych dań i wielogodzinnego stania przy kuchence. Nasze posiłki stają się lżejsze i mniej skomplikowane. Częściej stawiamy na dania, które nie wymagają długiej obróbki i nadają się do podania gościom. Nawet tym niezapowiedzianym. W czasie wzmożonych zabaw i przyjęć w gronie przyjaciół warto mieć w pogotowiu przepisy, które możemy przygotować w kilka chwil. W końcu nikt nie chce spędzić własnego przyjęcia w kuchni. Jeśli wstępne przygotowania zrobimy przed przybyciem gości, samo pieczenie mięsa zajmie tylko chwilę.

Obok mielonego kurczak jest ulubionym mięsem moich dzieci. Gdy mam niewiele czasu na gotowanie, stawiam właśnie na ten rodzaj mięsa. Chętnie też wybieram białe i delikatne mięso z piersi. Nie wymaga długiego gotowania, ani marynowania. Idealnie sprawdza się w każdej sytuacji i niezależnie od okazji. Przygotowane według mojego dzisiejszego przepisu smakuje świetnie zarówno na ciepło, jak też na zimno i zapewnia stuprocentowy sukces kulinarny.

Piersi kurczaka nafaszerowałam orzechami włoskimi, a całość zawinęłam w cienkie plastry szynki parmeńskiej, które po upieczeniu stały się lekko chrupiące i świetnie zatrzymały wilgoć w mięsie. Słodycz syropu klonowego świetnie komponuje się z delikatnym mięsem kurczaka i aromatem pieczonych orzechów. Ten zestaw smaków uważam za jeden z bardziej udanych, zarówno wizualnie, jak i smakowo. Polecam i zapewniam, że sakiewki z kurczaka z orzechami staną się przebojem i zadowolą nawet najwytrawniejszych smakoszy!

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 3 średnie pojedyncze piersi z kurczaka bez skóry i kości
  • 100g orzechów włoskich
  • 100g szynki parmeńskiej w plastrach
  • 50ml syropu klonowego
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka masła
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj i osusz.
  • Każdą pierś natnij przez środek wzdłuż tworząc coś w rodzaju kieszonki na farsz. Nie przetnij do końca.
  • Orzechy lekko posiekaj lub pokrusz niezbyt drobno. Upraż na rozgrzanej patelni aż zaczną intensywnie pachnieć i rumienić się. Dodaj 1/2 łyżki masła i 1-2 łyżki syropu klonowego. Oprósz solą i pieprzem. Podsmaż chwilę aż orzechy całe pokryją się syropem. Zdejmij z patelni i lekko przestudź.
  • Mięso oprósz solą od środka. Do każdej kieszonki włóż po części orzechów i zamknij w sakiewce.
  • Każdą pierś owiń plastrami szynki parmeńskiej i zepnij wykałaczką, aby sakiewki nie rozpadły się podczas smażenia.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C.
  • Na rozgrzaną patelnię włóż masło i oliwę. Podsmaż mięso na złoty kolor z każdej strony podlewając od czasu do czasu tłuszczem. Na koniec podlej całość pozostałym syropem klonowym tak, by mięso było całe nim pokryte. Możesz dodać też na patelnię kilka połówek orzechów. Będą świetnym dodatkiem uzupełniającym danie.
  • Wstaw całą patelnię do nagrzanego piekarnika i dopiekaj przez 15-20 minut. Upieczone mięso powinno być sprężyste po naciśnięciu.
  • Odstaw na 5-10 minut przykryte folią aluminiową by odpoczęło.
  • Przed podaniem pokrój w ukośne plastry i podawaj na sałacie z ulubionymi dodatkami.
  • Tak przygotowane mięso świetnie smakuje z kremowym pure z ziemniaków lub innych warzyw korzeniowych.

Smacznego!

 

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

5 przemyśleń na temat “Sakiewki z kurczaka z orzechami.”

  1. ~Justtrendy pisze:

    Znakomity przepis na zimowe przyjęcia.
    Jutro mam gości i zastanawiałam się co podać.
    Choć moją pasją jest kuchnia wegańska i wegetariańska, jutro wypróbuję powyższy przepis.
    Pozdrawiam
    justtrendy.blog.pl

  2. ~Obżarciuch pisze:

    przeepyszne :) pozdrawiam!

  3. ~ELA pisze:

    Musiał być ciekawy smak w takim połączeniu:)

  4. ~Smakosz pisze:

    Mniam mniam. Kto mi zrobi takie danie?:>

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>