Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym

37 Flares Pin It Share 37 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 37 Flares ×

 

Dni wolne dobiegły końca. Coraz mniej choinek mruga zza firanek przyciągając zaciekawione spojrzenia, ostatnie fajerwerki przebrzmiały i coraz więcej śniegu leży na chodnikach ku zgrozie zaspanych kierowców. Czas zakasać rękawy i posprzątać po tym długim, świątecznym lenistwie…

A jeśli organizacja czasu po takim długim odpoczynku idzie u Was tak jak u mnie, dzisiejszy przepis na pewno pomoże wstrzelić się z obiadem o odpowiedniej porze. Kurczak jak zawsze piecze się sam i robi to zupełnie szybko. Co więcej wychodzi mu to naprawdę smacznie. Tym razem postawiłam na nieco orientalne smaki. Czerwone curry i garam masala w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i kremowym mleczkiem kokosowym komponują się niezwykle dobrze, a całość nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale równie dobrze smakuje. Do tak przygotowanego mięsa proponuję ryż lub ziemniaki i sporą porcję zieleniny dla odświeżenia całości.

Jeśli dalekowschodnie smaki są Wam bliskie, lubicie bogactwo smaku tych kuchni, lekką ostrość i cenicie sobie prostotę w kuchni, ten przepis jest zdecydowanie dla Was.

Składniki:

(4-5 porcji)

  • 1kg podudzi lub udek z kurczaka
  • 2 średnie cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki czerwonej pasty curry
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 3-4 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • sól
  • pieprz
  • 200ml mleczka kokosowego

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mięso umyj i osusz. Przełóż do naczynia żaroodpornego.
  • Pastę curry wymieszaj z sosem sojowym, oliwą i pozostałymi przyprawami. Powinna powstać półpłynna marynata do mięsa. Pokryj nią dokładnie mięso z każdej strony.
  • Cebulę pokrój w piórka, czosnek lekko rozgnieć. Dodaj do mięsa. Przykryj folią i odstaw w chłodne miejsce na około 1 godzinę.
  • Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wstaw zamarynowane mięso pod przykryciem i piecz 40 minut. Po upływie tego czasu wyjmij naczynie, zdejmij przykrycie i zalej kurczaka 200ml mleczka kokosowego.
  • Wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj kolejne 15 minut bez przykrycia, aby mięso się zarumieniło, a sos zgęstniał.
  • Podawaj z ryżem lub ziemniakami i ulubioną surówką. Polecam te na bazie sałaty z lekkim winegretem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

Ostatnie wpisy Małgosia (zobacz wszystkie)

13 przemyśleń na temat “Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym”


  1. Dwa razy nie trzeba mnie namawiać na taką wersję udek:)

    1. ~Anna z OdchudzanieJestProste pl :) pisze:

      mnie też nie trzeba namawiać na takie udka
      Pysznie wygląda
      i zapewne pysznie smakuje :)

      A zdjęcia jak zwykle ekstra

      Pozdrawiam i zapraszam na odchudzający domowy koktajl
      :)
      czyli zielony koktajl super modelek (zaprojektowany specjalnie dla najlepszych modelek świata)

  2. ~Angie pisze:

    Uwielbiam takie dania, są zdecydowanie jednymi z moich ulubionych: )


  3. Kurczak doskonale komponuje sie z nuta smakowa kokosa! Fajne danie :-).

  4. ~kocie-smaki pisze:

    najlepsze na powrót do codzienności :)

  5. ~Asia pisze:

    Uwielbiam takie proste i aromatyczne dania :) Wygląda cudnie.

  6. ~Ania pisze:

    te udka wyglądają przepysznie! Brakuje tylko pieczonych ziemniaków ;)


  7. przepysznie wyglądają, fajny przepis:)

  8. ~Julita pisze:

    Mój mąż zobaczył i jutro robię :) Ech :)

  9. ~Braku pisze:

    sorry, ale co to ma wspólnego z Indiami? Tylko Garam Masala… Niestety to bardziej Tajski przepis. Chociaż tu zaś nie pasuje garam masala. Co nie znaczy, że sam smak będzie zły. Jeżeli szukamy powiązania z indiami to przydałby się tu jogurt, masło, pozbyć trzeba by się sosu sojowego oraz pasty curry, a więcej przypraw świeżych jak Kardamon czy imbir itd. Do ryżu pod koniec gotowania dodać szafran i masło.

  10. ~Gosia pisze:

    Ja bym nie przesadzala z tymi dwiema lyzeczkami pasty curry. Jesli mowimy tutaj o oryginalnej pascie to te dwie lyzeczki wypala wam wnetrznosci.

    1. Małgosia pisze:

      Teraz powstaje pytanie na ile pasta curry dostępna u nas jest oryginalna. Proszę potraktować podaną ilość przypraw orientacyjnie. Zawsze sugeruję, że ostrość należy dostosować do własnych preferencji smakowych.

  11. ~ella pisze:

    Niestety, sprawdziłam
    55 min to zbyt mało, radzę zwiekszyć czas

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>