Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym

42 Flares Pin It Share 42 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 42 Flares ×

 

Dni wolne dobiegły końca. Coraz mniej choinek mruga zza firanek przyciągając zaciekawione spojrzenia, ostatnie fajerwerki przebrzmiały i coraz więcej śniegu leży na chodnikach ku zgrozie zaspanych kierowców. Czas zakasać rękawy i posprzątać po tym długim, świątecznym lenistwie…

A jeśli organizacja czasu po takim długim odpoczynku idzie u Was tak jak u mnie, dzisiejszy przepis na pewno pomoże wstrzelić się z obiadem o odpowiedniej porze. Kurczak jak zawsze piecze się sam i robi to zupełnie szybko. Co więcej wychodzi mu to naprawdę smacznie. Tym razem postawiłam na nieco orientalne smaki. Czerwone curry i garam masala w połączeniu z delikatnym mięsem kurczaka i kremowym mleczkiem kokosowym komponują się niezwykle dobrze, a całość nie tylko wygląda bardzo apetycznie, ale równie dobrze smakuje. Do tak przygotowanego mięsa proponuję ryż lub ziemniaki i sporą porcję zieleniny dla odświeżenia całości.

Jeśli dalekowschodnie smaki są Wam bliskie, lubicie bogactwo smaku tych kuchni, lekką ostrość i cenicie sobie prostotę w kuchni, ten przepis jest zdecydowanie dla Was.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

13 przemyśleń na temat “Pieczone udka kurczaka w sosie curry z mleczkiem kokosowym”


  1. Dwa razy nie trzeba mnie namawiać na taką wersję udek:)

    1. ~Anna z OdchudzanieJestProste pl :) pisze:

      mnie też nie trzeba namawiać na takie udka
      Pysznie wygląda
      i zapewne pysznie smakuje :)

      A zdjęcia jak zwykle ekstra

      Pozdrawiam i zapraszam na odchudzający domowy koktajl
      :)
      czyli zielony koktajl super modelek (zaprojektowany specjalnie dla najlepszych modelek świata)

  2. ~Angie pisze:

    Uwielbiam takie dania, są zdecydowanie jednymi z moich ulubionych: )


  3. Kurczak doskonale komponuje sie z nuta smakowa kokosa! Fajne danie :-).

  4. ~kocie-smaki pisze:

    najlepsze na powrót do codzienności :)

  5. ~Asia pisze:

    Uwielbiam takie proste i aromatyczne dania :) Wygląda cudnie.

  6. ~Ania pisze:

    te udka wyglądają przepysznie! Brakuje tylko pieczonych ziemniaków ;)


  7. przepysznie wyglądają, fajny przepis:)

  8. ~Julita pisze:

    Mój mąż zobaczył i jutro robię :) Ech :)

  9. ~Braku pisze:

    sorry, ale co to ma wspólnego z Indiami? Tylko Garam Masala… Niestety to bardziej Tajski przepis. Chociaż tu zaś nie pasuje garam masala. Co nie znaczy, że sam smak będzie zły. Jeżeli szukamy powiązania z indiami to przydałby się tu jogurt, masło, pozbyć trzeba by się sosu sojowego oraz pasty curry, a więcej przypraw świeżych jak Kardamon czy imbir itd. Do ryżu pod koniec gotowania dodać szafran i masło.

  10. ~Gosia pisze:

    Ja bym nie przesadzala z tymi dwiema lyzeczkami pasty curry. Jesli mowimy tutaj o oryginalnej pascie to te dwie lyzeczki wypala wam wnetrznosci.

    1. Małgosia pisze:

      Teraz powstaje pytanie na ile pasta curry dostępna u nas jest oryginalna. Proszę potraktować podaną ilość przypraw orientacyjnie. Zawsze sugeruję, że ostrość należy dostosować do własnych preferencji smakowych.

  11. ~ella pisze:

    Niestety, sprawdziłam
    55 min to zbyt mało, radzę zwiekszyć czas

Komentowanie wyłączaone