Sernik z nutellą (bez pieczenia)

3 Flares Pin It Share 3 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 3 Flares ×

Nowy rok przywitaliśmy dość spokojnie, bez większych fajerwerków. Dosłownie i w przenośni, ale jednego nie mogliśmy sobie odmówić. Kilku pyszności, które na stałe weszły do naszego Sylwestrowego menu. Sałatka owocowa suto zakrapiana rumem od lat jest naszym numerem jeden w ten wyjątkowy wieczór. Nie zabrakło też lubianych przez dzieci krokietów i klopsików w glazurze z syropu klonowego. Był też sernik. Tym razem w wersji na zimno, bez pieczenia, choć zupełnie inny niż zazwyczaj. Zdecydowanie bliżej mu do tradycyjnego sernika niż do klasycznych serników na zimno, które często swoją konsystencją przypominają galaretkę. Generalnie nie przepadam, ale ten był pyszny, kremowy, puszysty i tak prosty do przygotowania, że aż trudno w to uwierzyć. Jeśli macie w szafce słoik nutelli i uda Wam się nie wyjeść jej łyżką, musicie zrobić sobie ten sernik jak najprędzej! Zapewniam, że praca przy nim nie zajmie Wam więcej niż 15 minut i nie ma opcji, żeby się nie udał. To stuprocentowy pewniak!

Składniki:

(forma o średnicy ok. 20cm)

  • 500g twarogu mielonego
  • 400g nutelli
  • 1/4 szklanki cukru pudru (można dodać lub zmniejszyć ilość)
  • 150g herbatników
  • 50g masła
  • 150g orzechów laskowych lub nerkowców

Przygotowanie krok po kroku:

  • Herbatniki zmiksuj w blenderze lub rozgnieć wałkiem. Zalej roztopionym masłem i wymieszaj dokładnie. Powstałą kruszonką wyklej dno tortownicy i dociśnij dokładnie tworząc w ten sposób podstawę sernika. Schłódź do zastygnięcia w lodówce.
  • Twaróg zmiel w blenderze lub użyj mielonego dobrej jakości. Dodaj cukier puder oraz nutellę w temperaturze pokojowej i zmiksuj razem do połączenia składników.
  • Masę serową wyłóż na spód z herbatników i wyrównaj. Delikatnie potrząśnij tortownicą, aby usunąć ewentualne powietrze zatrzymane w masie.
  • Orzechy upraż na suchej patelni lub w piekarniku. Usuń ciemną skórkę pocierając upieczone orzechy w ściereczce. Posiekaj je dość drobno nożem i posyp gęsto wierzch sernika.
  • Wstaw do lodówki na kilka godzin do całkowitego zastygnięcia. Najlepiej na noc.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

38 przemyśleń na temat “Sernik z nutellą (bez pieczenia)”

  1. ~kasia pisze:

    Wiaderko Nutelli dodane do ciasta?
    Poprosze!
    Rzeczywiscie super prosty – tak, jak lubie!
    :)

  2. mika-13311 pisze:

    mm.. zrobiłam się głodna

  3. ~Olena pisze:

    A na sałatkę owocową suto zakrapianą rumem nie podałabyś przepisu? :)

    1. Małgosia pisze:

      Mam taki plan :)

  4. ~Marta pisze:

    Wow, genialny ten sernik! *.*
    W smaku z pewnością boski!
    I świetne zdjęcia masz na blogu, naprawdę – WOW! :)

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję

  5. ~Buster pisze:

    Wygląda na to, że człowiek na diecie w ogóle nie może wchodzić na Onet :) Coś wspaniałego ten sernik!


  6. fajny :)
    Musze spróbować :)
    Pozdrawiam

  7. ~Marek Igła pisze:

    Dziękuje za ten przepis, nigdy bym nie pomyślał że można zrobić sernika z nutellą bo obie te rzeczy kocham. Wszystkiego dobrego w Nowym roku życzę oraz dużo inspiracji kulinarnych :)

  8. ~Wiewiorka pisze:

    chciałam zrobić, ale najpierw pochłonęłam nutellę :D
    następnym razem jej nie otworzę póki nie trzeba będzie jej dodać :)

  9. ~karmel-itka pisze:

    ho, ho, ho – rozkoszny!

  10. ~gin pisze:

    Mmm, wygląda bajecznie :) Z taką ilością nutelli musiał smakować bosko :)

    1. Małgosia pisze:

      nie mogło być inaczej :)

  11. ~jurus8 pisze:

    Podoba mi sie wlascicielka bloga. Sernik musi byc pyszny. Zrobie go na urodziny mojej corki 12.01. Dziekuje. Bede zagladal na Twoj blog czesciej. Zycze wszystkiego najlepszego w NOWYM ROKU. Pa

    1. Małgosia pisze:

      Cieszę się, że przepis przypadł Panu do gustu, zapraszam jak najczęściej :)

  12. Kawing pisze:

    Kradnę przepis :)

    1. Małgosia pisze:

      Smacznego :)

  13. ~Hania pisze:

    Cudny!!! Jutro biegnę do sklepu po nutellę i działam!!! Uwielbiam Twòj blog!!!

  14. ~Paweł pisze:

    Ja osobiście uważam, że jest to świetne rozwiązanie, żeby wykorzystywać takie produkty jak Nutella w ciastach. Jak widać nie tylko na kanapki możemy je dodawać, ale co jest dla mnie nowością naprawdę mam zamiar takie ciasto sobie niedługo zrobić. Ja już wiedziałem, o tym że ludzie potrafią robić serniki z Oreo widziałem to na jednym z blogów. Muszę powiedzieć, że polacy mają bardzo dużą wyobraźnię.

  15. ~Katarina pisze:

    Ja go zrobiłam. Naprawdę pyszny,oryginalny,samo wykonanie zajmuje dosłownie chwilę.A efekt wow. Coś
    innego do popołudniowej kawki.

  16. ~Iga pisze:

    Polecam zamiast twarogu dać serek mascarpone w smaku do słownie przypomina pralinkę rocher :-)

    1. Małgosia pisze:

      Mascarpone w pewnością zmieni smak tarty. Brzmi zachęcająco ;)

  17. ~Monika pisze:

    Masa nie zastyga niestety, a wszystko zrobione jak w przepisie. Masa jest niestety zbyt płynna. Trzeba ją czymś zagęstnić. Strata pieniędzy a szkoda bo smak masy super

    1. Małgosia pisze:

      Jeśli wszystko jest tak jak w przepisie, musi zastygnąć bez żadnego zagęszczania. Ta ilość nutelli daje radę zestalić sernik tak jak widać na zdjęciach. Jakiego rodzaju twarogu Pani użyła?

      1. ~Monika pisze:

        Twaróg sernikowy z President

        1. Małgosia pisze:

          I wciąż nie stężał? Tyle osób już robiło ten sernik i byłaby Pani pierwszą osobą, której się nie udał. Nie mam pomysłu co może być przyczyną.

          1. ~Monika pisze:

            Stoi w lodówce juz 10 godz i nic

          2. Małgosia pisze:

            Bardzo mi przykro, że sernik nie wyszedł, niestety nie mam pomysłu co mogło być tego przyczyną. Po takim czasie rzeczywiście powinien nadawać się już dawno do krojenia nożem. Proszę przeanalizować, czy do procedury przygotowania nie wkradł się żaden błąd, w podanym przepisie nie ma żadnej pomyłki i ręczę za niego.

        2. ~Bozena pisze:

          Serek President wcale nie jest taki dobry, jak wskazuje na to „firma”, już się raz na nim zawiodłam. Polecam lekturę ze strony Moje Wypieki dotyczącą serków w wiaderkach.

  18. ~chab pisze:

    A moze by warto zaznaczyc ze ten przepis nie jest Twojego autorstwa? Z tego co widze jest to kopia przepisu Nigelli Lawson o czym zapewne wiesz.

  19. ~Iza pisze:

    Czy trzeba dodawać całą nutellę? Nie chciałabym, żeby był zbyt słodki.

    1. Małgosia pisze:

      Sernik nie jest mocno słodki. Taka ilość nutelli jest niezbędna, by zestalic masę.

  20. ~Iwona pisze:

    Serniczek jest przepyszny Kremowy Rozplywa sie w ustach Spod ciasteczkowy i podprazone orzechy laskowe idealnie komponują sie z masa serowa z Nutellą I w cale nie jest taki slodki Dziękuję za pyyyszny przepis Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>