Świąteczny tort korzenno – marcepanowy.

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

 

Święta coraz bliżej, w okolicznych domach pachnie piernikiem, a okna rozbłysnęły pierwszymi świątecznymi ozdobami. Mikołaj jak zawsze cichaczem zostawił kolorowe podarki dla dzieci i wyszedł zanim zdążyły odwrócić się na drugi bok w łóżkach. Radość w ich oczach sprawia, że mam ochotę odgrywać ten sympatyczny zwyczaj niemal codziennie…

Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się ubierania choinki, pakowania prezentów i całej tej przedświątecznej bieganiny. Najwyższy czas spisać ostatnie plany na kartce pachnącej cynamonem i zabrać się za pierniczki. Kiedy zostałam poproszona o przygotowanie świątecznego przepisu, niemal od razu przyszedł mi do głowy ten tort. Korzenne ciasto, puszysty krem z drobinkami marcepanu i wyjątkowa, subtelna, pastelowa dekoracja, która bardzo skutecznie przykuwa wzrok. Nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Tym bardziej, że tort w smaku jest wyborny i świetnie wpisuje się w charakter świąt Bożego Narodzenia.

 

Jak już wspomniałam, tort nie został upieczony przypadkowo. Powstał na potrzeby interesującego konkursu „Gotuj się do świąt”, organizowanego na fanpage’u marki Deante. Mam nadzieję, że stanie się dla Was zaproszeniem i inspiracją. Koniecznie zajrzyjcie i weźcie udział, być może uśmiechnie się do Was szczęście. Będę trzymać kciuki! Aplikację konkursową oraz regulamin zabawy znajdziecie pod adresem: aplikacja konkursowa

Wspólnie z organizatorami zapraszam do zabawy!

Składniki:

(tortownica o śr. 20cm, 8 porcji)

  • 4 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej
  • 1 łyżeczka masła (rozpuszczonego)

krem i dodatki:

  • 350ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200g miękkiego masła
  • 120g marcepanu w czekoladzie
  • 125g powideł śliwkowych
  • 1/3 szklanki mocnej herbaty
  • 2 łyżki miodu
  • sok z 1/2 cytryny

dekoracja:

  • 125g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • kilka kropel zielonego barwnika
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • kolorowa posypka lub drobne draże

Przygotowanie krok po kroku:

  • Jajka ubijaj z cukrem przez 8-10 minut z łyżką soku z cytryny.
  • W drugiej misce połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, przyprawy korzenne, mielone migdały.
  • Gdy piana będzie puszysta i dość gęsta, dodaj w dwóch, trzech partiach suche składniki i delikatnie wymieszaj łopatką do połączenia składników.
  • Na koniec dodaj rozpuszczone i przestudzone masło i ponownie ostrożnie wymieszaj.
  • Ciasto przełóż to tortownicy z wyłożonym papierem dnem i wyrównaj szpatułką.
  • Piecz w 170°C przez około 40 minut do chwili aż ciasto będzie sprężyste w dotyku.
  • Ostudź, a następnie wyjmij z formy oddzielając brzegi za pomocą nożyka.
  • Przygotuj krem.
  • Ugotuj budyń z 350ml mleka używając całego opakowania budyniu. Ostudź pod przykryciem, aby zapobiec powstaniu kożucha.
  • Miękkie masło utrzyj na jasny puch z cukrem pudrem.
  • Następnie dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu nie przerywając ucierania.
  • Krem podziel na 2 części. Do jednej z nich zetrzyj na drobnych oczkach marcepan i wymieszaj.
  • Ciasto pokrój na 4 blaty.
  • Herbatę posłodź miodem i wciśnij sok z 1/2 cytryny. Naparu używaj do nasączania kolejnych warstw ciasta.
  • Przekładaj kremem i powidłami nie zapominając o nasączaniu.
  • Po ułożeniu ostatniej warstwy, udekoruj tort pozostałym kremem bez marcepanu i wyrównaj. Dla ułatwienia, możesz schłodzić tort przed nakładaniem wierzchniej warstwy w lodówce.
  • Przygotuj krem maślany: Miękkie masło ucieraj z cukrem pudrem dodawanym stopniowo do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec dodaj sok z cytryny oraz zielony barwnik i połącz.
  • Zielony krem przełóż do rękawa cukierniczego zakończonego małą gwiazdką. Uformuj choinki ( zacznij od podstawy wyciskając krótkie fragmenty kremu. Kolejne poziomy choinki wyciskaj w ten sam sposób formując stożek) układając je na listku czekolady lub pergaminu (po schłodzeniu w lodówce krem stężeje na tyle, żeby swobodnie przenieść dekoracje na tort), posyp je kolorową posypką przypominającą bombki i schłodź.
  • Gotowy tort udekoruj choinkami z kremu maślanego i kolorową posypką według uznania.

Smacznego!

wpis sponsorowany

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

19 przemyśleń na temat “Świąteczny tort korzenno – marcepanowy.”

    1. ~Paweł pisze:

      Świetny torcik szczególnie mnie zainteresował ten marcepan, który został dodany do niego bardzo mnie inspiruje. JA również bardzo często dodaję marcepan, jeśli robię jakiekolwiek wypieki. UWażam, że ubarwia on nie jeden wytworny deser.

  1. ~Maja pisze:

    A jak zamienić masło na bitą śmietanę lub mascarpone, żeby nie narozrabiać? Nie lubię masy na maśle…

    1. Małgosia pisze:

      Wyjdzie, jeśli masa będzie zwarta. Najlepiej użyć kremówki 36% i mascarpone tak jak w cieście kawowym tylko zamiast kawy dodać starty marcepan. Do dekoracji już musi być krem maślany, śmietanowy nie utrzyma tak kształtu choinek.

  2. ~Łukasz pisze:

    Tak pięknie udekorowany, że aż nie wiem co napisać, poza tym, że wygląda wprost bajecznie. Zachwyca swoją subtelnością i kolorami :)

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję, właśnie o taki efekt mi chodziło :)

  3. beata.p pisze:

    Ja bym dodała jeszcze gwiazdeczki na czubeczkach choinek.

    1. Małgosia pisze:

      No właśnie, gwiazdki akurat wyszły ;)

  4. ~danieldepta pisze:

    jakich barwników używasz? mój syn ma celiakię, ostatnio zrobiłem zielone ciasto ze szpinaku, ale chyba Twoja zieleń jest bardziej soczysta :)

    1. Małgosia pisze:

      Tym razem użyłam zielonego barwnika w żelu, ale tylko do dekoracji. W samym torcie barwników nie ma i generalnie bardzo rzadko po nie sięgam.


  5. Piękny tort! Cudowny! Na pewno wypróbuję przepis przy najbliższej okazji :) ale taki piękny na pewno nie wyjdzie ;)

  6. ~wedelka pisze:

    Cudowny :) Aż żal jeść :)


  7. W przekroju prezentuje sie swietnie!


  8. Ale cudowny tort, pięknie udekorowany. Jesteś niesamowita :)

  9. ~ShockShop.pl pisze:

    Wygląda obłędnie. Trochę pracochłonny, ale dla tego efektu warto:)

    Pozdrawiamy,
    Zespół ShockShop.pl

  10. ~grzegorz197 pisze:

    Cudowny torcik wygląda przepysznie a do tego jeszcze bardzo pięknie ozdobiony niewątpliwie masz talent

  11. ~olma pisze:

    Choinki wyglądają bosko na tle tej szarości i bieli. Ciekawi mnie jedynie czy po podaniu takiego kawałka każdy zjadł swoją zieloną porcję czy tylko tę spodnią warstwę?

  12. ~gin pisze:

    Urocze te choineczki :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>