Świąteczny tort korzenno – marcepanowy.

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

 

Święta coraz bliżej, w okolicznych domach pachnie piernikiem, a okna rozbłysnęły pierwszymi świątecznymi ozdobami. Mikołaj jak zawsze cichaczem zostawił kolorowe podarki dla dzieci i wyszedł zanim zdążyły odwrócić się na drugi bok w łóżkach. Radość w ich oczach sprawia, że mam ochotę odgrywać ten sympatyczny zwyczaj niemal codziennie…

Nie wiem jak Wy, ale ja już nie mogę doczekać się ubierania choinki, pakowania prezentów i całej tej przedświątecznej bieganiny. Najwyższy czas spisać ostatnie plany na kartce pachnącej cynamonem i zabrać się za pierniczki. Kiedy zostałam poproszona o przygotowanie świątecznego przepisu, niemal od razu przyszedł mi do głowy ten tort. Korzenne ciasto, puszysty krem z drobinkami marcepanu i wyjątkowa, subtelna, pastelowa dekoracja, która bardzo skutecznie przykuwa wzrok. Nic więcej do szczęścia nie jest potrzebne. Tym bardziej, że tort w smaku jest wyborny i świetnie wpisuje się w charakter świąt Bożego Narodzenia.

 

zobacz-przepis-pod-nowym-adrsem

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

19 przemyśleń na temat “Świąteczny tort korzenno – marcepanowy.”


  1. Absolutnie obłędny!

    1. ~Paweł pisze:

      Świetny torcik szczególnie mnie zainteresował ten marcepan, który został dodany do niego bardzo mnie inspiruje. JA również bardzo często dodaję marcepan, jeśli robię jakiekolwiek wypieki. UWażam, że ubarwia on nie jeden wytworny deser.

  2. ~Marta pisze:

    Wspaniały!

  3. ~Maja pisze:

    A jak zamienić masło na bitą śmietanę lub mascarpone, żeby nie narozrabiać? Nie lubię masy na maśle…

    1. Małgosia pisze:

      Wyjdzie, jeśli masa będzie zwarta. Najlepiej użyć kremówki 36% i mascarpone tak jak w cieście kawowym tylko zamiast kawy dodać starty marcepan. Do dekoracji już musi być krem maślany, śmietanowy nie utrzyma tak kształtu choinek.

  4. ~Łukasz pisze:

    Tak pięknie udekorowany, że aż nie wiem co napisać, poza tym, że wygląda wprost bajecznie. Zachwyca swoją subtelnością i kolorami :)

    1. Małgosia pisze:

      Dziękuję, właśnie o taki efekt mi chodziło :)

  5. beata.p pisze:

    Ja bym dodała jeszcze gwiazdeczki na czubeczkach choinek.

    1. Małgosia pisze:

      No właśnie, gwiazdki akurat wyszły ;)

  6. ~danieldepta pisze:

    jakich barwników używasz? mój syn ma celiakię, ostatnio zrobiłem zielone ciasto ze szpinaku, ale chyba Twoja zieleń jest bardziej soczysta :)

    1. Małgosia pisze:

      Tym razem użyłam zielonego barwnika w żelu, ale tylko do dekoracji. W samym torcie barwników nie ma i generalnie bardzo rzadko po nie sięgam.


  7. Piękny tort! Cudowny! Na pewno wypróbuję przepis przy najbliższej okazji :) ale taki piękny na pewno nie wyjdzie ;)

  8. ~wedelka pisze:

    Cudowny :) Aż żal jeść :)


  9. W przekroju prezentuje sie swietnie!


  10. Ale cudowny tort, pięknie udekorowany. Jesteś niesamowita :)

  11. ~ShockShop.pl pisze:

    Wygląda obłędnie. Trochę pracochłonny, ale dla tego efektu warto:)

    Pozdrawiamy,
    Zespół ShockShop.pl

  12. ~grzegorz197 pisze:

    Cudowny torcik wygląda przepysznie a do tego jeszcze bardzo pięknie ozdobiony niewątpliwie masz talent

  13. ~olma pisze:

    Choinki wyglądają bosko na tle tej szarości i bieli. Ciekawi mnie jedynie czy po podaniu takiego kawałka każdy zjadł swoją zieloną porcję czy tylko tę spodnią warstwę?

  14. ~gin pisze:

    Urocze te choineczki :)

Komentowanie wyłączaone