Pieczona wieprzowina we włoskim stylu.

9 Flares 9 Flares ×

 

Kuchnia włoska od dawna jest mi bliska. Uwielbiam słodki smak pomidorów, świeże zioła i prostotę, z jaką powstają wszystkie dania. Cenię bogactwo jej smaku, różnorodność barw i miłość, jaką włoscy kucharze wkładają w swoje potrawy. Być może dlatego, że z takim oddaniem gotują ich dania odnoszą taki sukces na całym świecie.

A przecież my też tak potrafimy…

Wykorzystując więc znane i lubiane smaki rodem ze słonecznej Italii, przygotowałam wspaniałą pieczeń dla rodziny. Codzienny obiad nie musi być nudny, a smaczne danie nie musi być pracochłonne, ani drogie. Nawet z najtańszych kawałków mięsa można przygotować coś eleganckiego. Do tego dania polecam szynkę wieprzową. To kruche i dość chude mięso świetnie nadaje się do pieczenia. Nie wymaga długiej obróbki, a dzięki wcześniejszemu marynowaniu jest aromatyczne i soczyste.
Pieczone pomidorki dodają mięsu nie tylko smaku, ale stanowią też świetny dodatek do niego. Są po prostu przepyszne!

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

10 przemyśleń na temat “Pieczona wieprzowina we włoskim stylu.”

  1. ~Sylwia pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie :) kuchnia włoska jest naprawdę rewelacyjna :)


  2. Świetny przepis, już się nim dzisiaj zainspirowałam. Przede wszystkim odpowiadała mi marynata. Wykorzystałam polędwiczkę wieprzową, a z warzyw pomidorki i pieczarki. Świetnie wyszło. Niedługo przepis pojawi się na moim blogu:)

  3. ~Mr Kocur pisze:

    z chęcią wypróbuje jednak ze względów zdrowotnych muszę wyeliminować ostre rzeczy :)


  4. Ciekawa propozycja, zwlaszcza na obecna niepogode!

  5. ~Tomasz pisze:

    Bardzo ciekawy przepis. Wieprzowina ma wiele zalet zar~ówno smakowych jak i zdrowotnych. Do tego w połączeniu z dobrym przepisem może by~ć wyśmienitym daniem.

  6. ~Rafal pisze:

    Wlasnie wieprzowinka znalazla sie w piekarniku…czekam…:)

  7. ~Sylwia pisze:

    Danie jest przepyszne, przygotowałam już dwa razy i powtórzę ponownie w najbliższą niedzielę. Palce lizać!

    1. Małgosia pisze:

      Super, bardzo się cieszę i życzę smacznego weekendu :)

  8. ~Sol pisze:

    Zrobiłam tę wieprzowinę ostatnio, wyszła smaczna ale strasznie twarda :( W marynacie siedziała znacznie dłużej – 2 doby, potem po obsmażeniu piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem i najpierw 30 minut pod przykryciem, potem 15 minut bez. Następnego dnia wrzuciłam do piecyka na 2h, w 110 stopniach i już jest w porządku.
    Niemniej nie wiem – zrobiłam coś źle czy może mięso było jakieś trefne? Pierwszy raz przygotowywałam szynkę.

    1. Małgosia pisze:

      Z naszą wieprzowiną bywa różnie, jedna zrobi się raz-dwa, inna potrzebuje trochę więcej czasu. Rzeczywistość często weryfikuje przepisy.

Komentowanie wyłączaone