Pieczona wieprzowina we włoskim stylu.

8 Flares Pin It Share 8 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 8 Flares ×

 

Kuchnia włoska od dawna jest mi bliska. Uwielbiam słodki smak pomidorów, świeże zioła i prostotę, z jaką powstają wszystkie dania. Cenię bogactwo jej smaku, różnorodność barw i miłość, jaką włoscy kucharze wkładają w swoje potrawy. Być może dlatego, że z takim oddaniem gotują ich dania odnoszą taki sukces na całym świecie.

A przecież my też tak potrafimy…

Wykorzystując więc znane i lubiane smaki rodem ze słonecznej Italii, przygotowałam wspaniałą pieczeń dla rodziny. Codzienny obiad nie musi być nudny, a smaczne danie nie musi być pracochłonne, ani drogie. Nawet z najtańszych kawałków mięsa można przygotować coś eleganckiego. Do tego dania polecam szynkę wieprzową. To kruche i dość chude mięso świetnie nadaje się do pieczenia. Nie wymaga długiej obróbki, a dzięki wcześniejszemu marynowaniu jest aromatyczne i soczyste.
Pieczone pomidorki dodają mięsu nie tylko smaku, ale stanowią też świetny dodatek do niego. Są po prostu przepyszne!

Składniki:(4 porcje)

  • 1kg szynki wieprzowej
  • 250g pomidorków koktajlowych
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 czerwona papryka (użyłam spiczastej)
  • 1 papryczka chili
  • 2 średnie czerwone cebule
  • papryka w proszku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 3-4 łyżki oliwy
  • kilka gałązek świeżej bazylii

Przygotowanie krok po kroku:

  • Czosnek obierz i przekrój każdy ząbek na pół lekko miażdżąc je nożem.
  • Cebulę pokrój w piórka.
  • Mięso pokrój w plastry lub dość duże kawałki.
  • Sproszkowaną paprykę, sól, pieprz, ocet balsamiczny i oliwę wymieszaj. Mieszaniną natrzyj mięso, dodaj cebulę, chili i czosnek i odstaw na 2 godziny w chłodne miejsce do zamarynowania.
  • Zamarynowane mięso obsmaż na rozgrzanej patelni do zarumienienia się.
  • Paprykę pokrój w paski.
  • Podsmażone mięso, paprykę wraz z całą marynatą przełóż do naczynia żaroodpornego, dodaj pomidorki. W razie konieczności spryskaj pomidory oliwą i oprósz solą.
  • Piecz około 45 minut lub w zależności od wielkości kawałków mięsa do uzyskania wymaganego stopnia wypieczenia.
  • Przed podaniem posyp porwanymi liśćmi bazylii.
  • Podawaj z pieczywem.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

10 przemyśleń na temat “Pieczona wieprzowina we włoskim stylu.”

  1. ~Sylwia pisze:

    Wygląda bardzo apetycznie :) kuchnia włoska jest naprawdę rewelacyjna :)


  2. Świetny przepis, już się nim dzisiaj zainspirowałam. Przede wszystkim odpowiadała mi marynata. Wykorzystałam polędwiczkę wieprzową, a z warzyw pomidorki i pieczarki. Świetnie wyszło. Niedługo przepis pojawi się na moim blogu:)

  3. ~Mr Kocur pisze:

    z chęcią wypróbuje jednak ze względów zdrowotnych muszę wyeliminować ostre rzeczy :)


  4. Ciekawa propozycja, zwlaszcza na obecna niepogode!

  5. ~Tomasz pisze:

    Bardzo ciekawy przepis. Wieprzowina ma wiele zalet zar~ówno smakowych jak i zdrowotnych. Do tego w połączeniu z dobrym przepisem może by~ć wyśmienitym daniem.

  6. ~Rafal pisze:

    Wlasnie wieprzowinka znalazla sie w piekarniku…czekam…:)

  7. ~Sylwia pisze:

    Danie jest przepyszne, przygotowałam już dwa razy i powtórzę ponownie w najbliższą niedzielę. Palce lizać!

    1. Małgosia pisze:

      Super, bardzo się cieszę i życzę smacznego weekendu :)

  8. ~Sol pisze:

    Zrobiłam tę wieprzowinę ostatnio, wyszła smaczna ale strasznie twarda :( W marynacie siedziała znacznie dłużej – 2 doby, potem po obsmażeniu piekarnik na 160 stopni z termoobiegiem i najpierw 30 minut pod przykryciem, potem 15 minut bez. Następnego dnia wrzuciłam do piecyka na 2h, w 110 stopniach i już jest w porządku.
    Niemniej nie wiem – zrobiłam coś źle czy może mięso było jakieś trefne? Pierwszy raz przygotowywałam szynkę.

    1. Małgosia pisze:

      Z naszą wieprzowiną bywa różnie, jedna zrobi się raz-dwa, inna potrzebuje trochę więcej czasu. Rzeczywistość często weryfikuje przepisy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>