Proste ciasto z żurawiną a’la scones.

4 Flares 4 Flares ×

 

Gdy nie mam pomysłu na podwieczorek, piekę scones. To coś pomiędzy bułeczką i ciastkiem. Wypieka się je już na całym świecie, ale najbardziej kojarzą mi się z angielskimi, eleganckimi podwieczorkami przy filiżance herbaty. Scones są niezwykle prostym i smacznym wypiekiem. Ciasto na bazie proszku do pieczenia nie wymaga nawet użycia robota kuchennego, a wybór dodatków ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Ja najbardziej lubię je z owocami. Podane jeszcze lekko ciepłe z domowym, rozpuszczającym się masłem lub bitą śmietaną smakują nieziemsko. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Ja kocham w nich najbardziej prostotę przygotowania, dzięki czemu mogę w zaledwie kilka chwil wyczarować pyszne bułeczki dla najbliższych.

Tym razem chciałam spróbować czegoś innego. Postanowiłam więc upiec ciasto smakiem i strukturą przypominające angielskie scones. Chciałam, by można było cieszyć nim podniebienie przy porannej kawie i popołudniowej herbacie. Myślę, że udało mi się uzyskać oczekiwany efekt. Ciasto wyrosło pięknie, ma kruchą skórkę i jest przyjemnie miękkie i wilgotne w środku. Lekko skarmelizowany cukier dodaje ciastu niezwykłego aromatu, słodyczy i specyficznej chrupkości. Dodatek żurawin i orzechów sprawił, że zyskało zimowo-jesienny, lekko świąteczny już charakter. Na samą myśl o nim, robi się przyjemniej.

Najlepsze jest w dniu, w którym zostało upieczone. Polecam!

Przepraszam za drobne utrudnienia.

Przepraszam za drobne utrudnienia.

The following two tabs change content below.
Z powodu planowanego zamknięcia platformy blog.pl, Ósmy Kolor Tęczy - blog kulinarny został przeniesiony. Aby zobaczyć cały przepis i skomentować, przejdź pod nowy adres klikając w zamieszczone odnośniki. Dziękuję. Nowy adres - http://osmykolorteczy.pl

11 przemyśleń na temat “Proste ciasto z żurawiną a’la scones.”

  1. ~gin pisze:

    Wygląda fantastycznie, takie wysokie i bardzo angielskie (skojarzyło mi się z tradycyjnym angielskim ciastem świątecznym) :)

  2. ~ilovebake.pl pisze:

    muszę przyznac przed pieczeniem wygląda fenomenalnie :)

  3. ~Angie pisze:

    Jakie wysokie! Pięknie się prezentuje; )

  4. ~Technica pisze:

    uwielbiam takie proste ciasta, mam nadzieję że mi jako łamadze kuchennej wyjdzie :)

  5. ~Malineka pisze:

    I tym oto sposobem mam pomysł na dzisiejsze popołudnie.

  6. ~Robert pisze:

    Czytając przepis faktycznie nie wydaje się trudne do zrobienia. Choć cukiernikiem nie jestem to może dla żony w weekend takie ciasto zrobię!

  7. ~anka025 pisze:

    Czy można zrobić to ciasto z suszoną żurawiną?

    1. Małgosia pisze:

      Można, będzie z pewnością nieco slodsze w odbiorze, ale poza tym nie powinno być różnicy.

  8. ~Natii pisze:

    Czy zamiast orzechów włoskich mogę użyć fistaszków? Oczywiście nie są solone ;) świeżej żurawiny również nie posiadam, dlatego planuję dodać suszonej.

    1. Małgosia pisze:

      Można, jeśli tylko ich smak w wypiekach Ci odpowiada.

Komentowanie wyłączaone