Proste ciasto z żurawiną a’la scones.

4 Flares Pin It Share 4 Facebook 0 Twitter 0 Google+ 0 Email -- LinkedIn 0 4 Flares ×

 

Gdy nie mam pomysłu na podwieczorek, piekę scones. To coś pomiędzy bułeczką i ciastkiem. Wypieka się je już na całym świecie, ale najbardziej kojarzą mi się z angielskimi, eleganckimi podwieczorkami przy filiżance herbaty. Scones są niezwykle prostym i smacznym wypiekiem. Ciasto na bazie proszku do pieczenia nie wymaga nawet użycia robota kuchennego, a wybór dodatków ogranicza tylko nasza wyobraźnia. Ja najbardziej lubię je z owocami. Podane jeszcze lekko ciepłe z domowym, rozpuszczającym się masłem lub bitą śmietaną smakują nieziemsko. Uwielbiają je zarówno dorośli, jak i dzieci.

Ja kocham w nich najbardziej prostotę przygotowania, dzięki czemu mogę w zaledwie kilka chwil wyczarować pyszne bułeczki dla najbliższych.

Tym razem chciałam spróbować czegoś innego. Postanowiłam więc upiec ciasto smakiem i strukturą przypominające angielskie scones. Chciałam, by można było cieszyć nim podniebienie przy porannej kawie i popołudniowej herbacie. Myślę, że udało mi się uzyskać oczekiwany efekt. Ciasto wyrosło pięknie, ma kruchą skórkę i jest przyjemnie miękkie i wilgotne w środku. Lekko skarmelizowany cukier dodaje ciastu niezwykłego aromatu, słodyczy i specyficznej chrupkości. Dodatek żurawin i orzechów sprawił, że zyskało zimowo-jesienny, lekko świąteczny już charakter. Na samą myśl o nim, robi się przyjemniej.

Najlepsze jest w dniu, w którym zostało upieczone. Polecam!

Składniki:

(okrągła forma o śr. 20cm)

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 1/3 szklanki słodkiej śmietany 30%
  • 2/3 szklanki mleka
  • 150g zimnego masła
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1,5 szklanki świeżych żurawin
  • 1/2 szklanki pekanów (lub orzechów włoskich)
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2-3 łyżki cukru kryształu

Przygotowanie krok po kroku:

  • Mąkę przesiej do miski razem z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia oraz solą i otartą skórką limonki.
  • Dodaj pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj je palcami wcierając w mąkę. Gotowa mieszanina powinna wciąż zawierać nierozmieszane do końca płatki masła.
  • Mleko wymieszaj ze śmietaną i jajkami. Mieszając dodawaj do ciasta. Delikatnie rozmieszaj, tylko do połączenia się składników.
  • Do ciasta dodaj żurawiny i posiekane lub pokruszone orzechy. Wymieszaj.
  • Ciasto wyłóż na natłuszczoną formę, wyrównaj zwilżoną dłonią i posyp cukrem.
  • Wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika i piecz przez około 45-50 minut.
  • Ostudź na kratce.

Smacznego!

The following two tabs change content below.

Małgosia

Dołącz do grona czytelników na serwisach społecznościowych, by śledzić na bieżąco kolejne wpisy lub przejdź do dyskusji, pozostawiając komentarz. Śledzę je na bieżąco, choć nie zawsze mam możliwość udzielenia odpowiedzi od razu. - Komentarze zawierające linki mogą nie zostać opublikowane - Komentarze naruszające ogólnie przyjęte zasady netykiety oraz dobrego wychowania, mogą ulec moderacji lub zostać trwale usunięte.

11 przemyśleń na temat “Proste ciasto z żurawiną a’la scones.”

  1. ~gin pisze:

    Wygląda fantastycznie, takie wysokie i bardzo angielskie (skojarzyło mi się z tradycyjnym angielskim ciastem świątecznym) :)

  2. ~ilovebake.pl pisze:

    muszę przyznac przed pieczeniem wygląda fenomenalnie :)

  3. ~Angie pisze:

    Jakie wysokie! Pięknie się prezentuje; )

  4. ~Technica pisze:

    uwielbiam takie proste ciasta, mam nadzieję że mi jako łamadze kuchennej wyjdzie :)

  5. ~Malineka pisze:

    I tym oto sposobem mam pomysł na dzisiejsze popołudnie.

  6. ~Robert pisze:

    Czytając przepis faktycznie nie wydaje się trudne do zrobienia. Choć cukiernikiem nie jestem to może dla żony w weekend takie ciasto zrobię!

  7. ~anka025 pisze:

    Czy można zrobić to ciasto z suszoną żurawiną?

    1. Małgosia pisze:

      Można, będzie z pewnością nieco slodsze w odbiorze, ale poza tym nie powinno być różnicy.

  8. ~Natii pisze:

    Czy zamiast orzechów włoskich mogę użyć fistaszków? Oczywiście nie są solone ;) świeżej żurawiny również nie posiadam, dlatego planuję dodać suszonej.

    1. Małgosia pisze:

      Można, jeśli tylko ich smak w wypiekach Ci odpowiada.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>